Ζωγραφιές παιδιών που ουρλιάζουν τους φόβους τους!

Τα παιδιά αισθάνονται πιο άνετα να ζωγραφίζουν εικόνες για να εκφράσουν και να επεξεργαστούν τις κακοποιητικές εμπειρίες, από το να μιλήσουν για αυτές. Η εικόνα ενσωματώνει πολλαπλά οφέλη τόσο ως θεραπευτικό μέσο, αλλά κατά τη γνώμη μου και ως ερευνητικό εργαλείο. Οι τρόποι αναπαράστασης στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι δύο, ο λεκτικός και ο εικονικός. Είναι πολύ περιοριστικό να διεξάγουμε έρευνες χρησιμοποιώντας μόνο τον λόγο. Η εικονική αναπαράσταση μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους προσέγγισης της ανθρώπινης εμπειρίας, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα στο πλαίσιο του σχολείου, όμως πρώτα για να γίνει αυτό με αξιοπιστία και εγκυρότητα, χρειάζεται έρευνα. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να δοκιμάζουμε ιδέες που μπορεί να μας ανοίξουν νέους δρόμους.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ 


Η απεικόνιση του πάρτι γενεθλίων με την πρώτη ματιά φαίνεται αθώα αλλά προσέχοντας τη φιγούρα του “θείου”, ανακαλύπτεις ότι το παιδί απεικονίζει το άτομο με ένα τονισμένο ανδρικό μόριο, κάτι που δεν έχει χρησιμοποιήσει στη φιγούρα του πατέρα.

Η ζωγραφιά ανήκει σε 9χρονο κορίτσι που αισθάνεται μειονεκτικά απέναντι στους συμμαθητές του. Έχει ζωγραφίσει τον εαυτό του μικρότερο από τα άλλα παιδιά και εντός ενός πλαισίου. Η 9χρονη είναι κόρη μίας νέας γυναίκας που έμεινε έγκυος στα 15 και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αποδοχής.

Η ζωγραφιά είναι το “πορτρέτο” ενός 8χρονου αγοριού που κακοποιούταν σεξουαλικά από τον πατέρα του. Ο ψυχοθεραπευτής του ζήτησε να ζωγραφίσει πως ένιωθε όταν δεχόταν τις επιθέσεις από τον πατέρα του και εκείνο απεικόνισε τον φόβο στο πρόσωπό του, ενώ σημαντική είναι και η λεπτομέρεια των κουμπιών στην μπλούζα και στο παντελόνι του, αφού αυτά τα σημεία ήταν ο “στόχος” του πατέρα του.

10χρονο αγόρι απεικονίζει τον πατέρα του ως έναν δαιμονικό μέθυσο.

Άλλη μία ζωγραφιά από κορίτσι που είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον θείο του. Και εδώ έχουμε υπερτονισμένο το ανδρικό μόριο του “θείου”, ενώ είναι χαρακτηριστική η έκφραση λύπης στο πρόσωπο του παιδιού

 

Ζωγραφιές μαθητών απ΄όλη την Ελλάδας που απεικονίζουν την άποψη τους για την κακοποίηση παιδιών όπως έφτασαν στα γραφεία του Χαμόγελου του Παιδιού :

Γιώργος 8 ετών Πύργος

 

Αλεξάνδρα 13 ετών Χανιά

Σωτήρης 9 ετών Αθήνα

 

Σπύρος 12 ετών Αθήνα

 

Αγγελική  10ετών Μυτιλήνη

 

Μαθητής δημοτικού εκφράζει σε μια ζωγραφιά πως βιώνει τον χωρισμό – διαζύγιο των γονιών στην οικογένειά του. 

διαζύγιο χωρισμός παιδιά γονείς οικογένεια απιστία μοιχεία

 

H ζωγραφιά του προσφυγόπουλου που αποκάλυψε τον βιασμό του. Δυο παιδικές φιγούρες σε ένα κρεβάτι, ο βιαστής τους και ένα σύρμα με το οποίο τους είχε καθηλωμένους.

Ντοκουμέντο: H ζωγραφιά του προσφυγόπουλου που αποκάλυψε τον βιασμό του

Ασυνόδευτα παιδιά μέσα από τις ζωγραφιές του

Τα ασυνόδευτα παιδιά προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε ένα τραυματικό παρελθόν και ένα αβέβαιο μέλλον.

Ο εντεκάχρονος Μοχάμεντ από τη Συρία ζωγραφίζει μια εικόνα :  δείχνει τη βάρκα με την οποία έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία, το «σπίτι» της ΜΕΤΑδρασης (σαν μικρός πύργος) στο οποίο φιλοξενείται στην Αθήνα, τα ελικόπτερα που ονειρεύεται ότι θα τον μεταφέρουν στον τελικό προορισμό του, τη Γερμανία (που εμφανίζεται σαν ένας μεγάλος πύργος με σημαία).

Ένα άλλο ασυνόδευτο παιδί, μικρότερο σε ηλικία, προσπαθεί να αναπαραστήσει με ηρωικό τρόπο την απόδρασή του από τη φρίκη του πολέμου της πατρίδας του: «escape!»

Η Σάνια από το Αφγανιστάν ζωγραφίζει το ταξίδι της μέσα σε μια καρδιά.
Η ζωγραφιά της 8χρονης Ιρακινής, Νεβίν, η οποία εξέφρασε στο χαρτί ένα συγκλονιστικό της βίωμα που τη στιγμάτισε: τη δολοφονία του πατέρα της από έναν τζιχαντιστή μπροστά στα μάτια της.

Οι 2 ζωγραφιές ενός πεντάχρονου κοριτσιού από τη Βραζιλία αποτύπωνουν τη φρίκη που βίωσε στα χέρια του ιερέα, ζωγραφίζοντας τον άνδρα να γέρνει πάνω της ενώ βρίσκεται ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι και άλλες αποτρόπαιες σκηνές.

Πηγές: www.postmodern.gr ( Αγγελική Καρδάρα), boro.gr, istologio.org ,ethnos.gr,enallaktikos.gr, e-thessalia.gr, 24 wro.com.gr
You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More