Βουτιές περασμένων δεκαετιών στην Πλαζ και το κάμπινγκ (Φωτο)

Eπί χρόνια, και μέχρι τα αστικά λύματα της πόλης που έπεφταν στη θάλασσα να μολύνουν τα νερά της και να την κάνουν ακατάλληλη για μπάνιο, η Πλαζ γνώρισε μεγάλες πιένες.

Οταν πια, δεκαετία ’90, η Πάτρα απέκτησε βιολογικό καθαρισμό και δίκτυο για τα λύματα, η θάλασσα άρχισε να καθαρίζει. Κι έτσι σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, ο Πατρινός άρχισε να κολυμπάει και πάλι χωρίς κανένα πρόβλημα στην Πλαζ.

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη παραλία της πόλης, με ειδικές κατασκευές για τους λουομένους. Το γνωστό μας «κάμπινγκ» κατασκευάστηκε το 1965 και ήταν έργο του αρχιτέκτονα Ρέννου Κουτσούρη για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στον οποίο ανήκε ο χώρος, σήμερα πια είναι στην κατοχή του Δήμου Πατρέων.

Το κάμπινγκ γνώρισε τεράστια άνθηση στα χρόνια που ακολούθησαν. Δεκάδες κοπέλες δούλευαν εκεί με τη χαρακτηριστική μπλε ρόμπα, παίρνοντας τα ρούχα των λουομένων προς φύλαξη και δίνοντάς τους ένα μεταλλικό μανταλάκι με τον αριθμό της κρεμάστρας – θήκης.

Δεν υπάρχει οικογένεια Πατρινών που να μην πήγε στην Πλαζ για μπάνιο και πατατούλες τηγανητές!
Υπήρχε κι ένα χαρακτηριστικό συρματόπλεγμα που έμπαινε από την ακτή μέχρι μέσα στη θάλασσα και χώριζε την έξω Πλαζ από τη μέσα Πλαζ, στην οποία για να μπει κανείς έπρεπε να πληρώσει εισιτήριο.

Αρκετοί πάλι, προτιμούσαν να κάνουν μπάνιο λίγο πιο πριν, στη Ρομάντζα. Εκεί, στο τέλος της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, που σήμερα είναι απαγορευμένη η θάλασσα. Και ποιος δεν θυμάται στη γωνία της Αγ. Κωνσταντίνου με την Ηρώων Πολυτεχνείου, αφενός μεν το μαγαζί, που γκρεμίστηκε πριν δύο χρόνια και διαμορφώθηκε σε πλατεία και ακριβώς απέναντι, ένα μεγάλο οικόπεδο, που καλλιεργούνταν με λαχανικά για πάρα πολλά χρόνια και εσχάτως έδωσε τη θέση του σε πρότυπο συγκρότημα κατοικιών.

Το κάμπινγκ ήταν πρωτοπόρο δημιούργημα εκείνα τα χρόνια για την Πάτρα και αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, με τη -μερική έστω- λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Πάτρας, η θάλασσα έγινε πιο καθαρή, σε σχέση με τις δεκαετίες ’80, ’90 και ’00, με αποτέλεσμα η Πλαζ να αποκτήσει και πάλι ζωή!

Βόλτα στην Πλαζ (με Ford Cortina) το 1971. Αγνώριστη η Πλαζ!

 

Δεκαετία ’60 στην Πλαζ, με το μηχανάκι. Στο βάθος
«φράκτης» εντός της θάλασσας

 

Πλάζ 1971. Στη φωτογραφία ο κ.Ευθύμιος Αύλιχος, γνωστός ως Θύμιος 51 ετών  αγκαλιάζει των 2χρονο γιο του Ανδρέα Αύλιχο,  (φωτο από τον Ανδρέα Αύλιχο)

 

1η Αυγούστου 1974. Στην Πλαζ ο Ανδρέας Αύλιχος το αγοράκι με το σωσίβιο παρέα με φίλους του.
(φωτο από τον Ανδρέα Αύλιχο)

 

 

Φωτογραφία από καλοκαιρινές διακοπές, τη δεκαετία του ΄50

 

Πηγές:  http://www.pelop.gr/ Ανδρέας Αύλιχος

 

 

 

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More