Τροχονόμος της Πάτρας θυμάται …

Εικόνες από μια άλλη εποχή, που έχει περάσει ανεπιστρεπτί και οι παλαιότεροι στην Πάτρα είχαν την τύχη να ζήσουν, μας υπενθυμίζει η φωτογραφία με τον τροχονόμο στο «βαρέλι» να παραλαμβάνει τα …δώρα από τον κόσμο παραμονή Πρωτοχρονιάς τη δεκαε τία του 1960.

Στο achaianews είχε μιλήσει ο Ηλίας Φερτάκης όταν ήταν τροχονόμος. Ο κ. Ηλίας Φερτάκης ζει σήμερα με τη σύζυγό του στον τόπο καταγωγής τους στο Πλατάνι της Πάτρας. Αναπολεί εκείνα τα χρόνια και θυμάται μόνο τα ευχάριστα γεγονότα, αφού πέρα από τα …τυχερά για τους αστυνομικούς υπήρχαν και πολλές δυσκολίες σε οικονομικό επίπεδο.

Για τα δώρα που δέχονταν –κυριολεκτικά χύμα- στο δρόμο οι τροχονόμοι, μας εξηγεί ότι αυτό γινόταν ήδη από τη δεκαετία του 1950, όταν αυτός κατετάγη στην Αστυνομία, και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η ημέρα παραλαβής των «μποναμἀδων» ήταν η παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Όσο για τα δώρα που ελάμβαναν οι τροχονόμοι που υπηρετούσαν στα «βαρέλια»; Κρασιά, κρέατα (αρνί και κατσίκι), γλυκά, λάδι, ζυμαρικά κλπ. Μέχρι και σαπούνια είχε δεχθεί! Πέρα, όμως, από τα υλικά αγαθά υπήρχε και χρηματική αμοιβή που δινόταν στο Διοικητή της Υπηρεσίας. Οι δωροθέτες ήταν Πατρινές επιχειρήσεις, ενώ τα δώρα κατόπιν μοιράζονταν εξίσου σε όλους τους τροχονόμους από τον Διοικητή -όπως φυσικά και τα χρήματα.

Για την ιστορία των αστυνομικών «βαρελιών» στην πόλη μας, ο συνταξιούχος αστυνομικός θυμάται ότι αυτά υπήρχαν μέχρι το 1968, οπότε και αντικαταστάθηκαν πλήρως από τα φανάρια. Ήταν συνολικά τέσσερα σε όλη την Πάτρα και ήταν τοποθετημένα: Κορίνθου και Γούναρη, Αγίου Ανδρέου και Γούναρη, Κολοκοτρώνη και Κορίνθου και στον κόμβο Κουρτέση στην περιοχή Ζαβλάνι. Σημειωτέον ότι η οδός Κορίνθου ήταν διπλής κατεύθυνσης.

 

Ο κ. Ηλίας Φερτάκης με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στο Πλατάνι

 

Πηγή : https://www.achaianews.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More