Τριπόταμα : ένας παράδεισος που συναντιούνται 3 ποτάμια (video)

Τα Τριπόταμα πήραν τ’ όνομά τους γιατί έχουν κτισθεί στο σημείο της συνάντησης τριών ποταμών, του Ερύμανθου, του Αροανίου και του Σειραίου, οι οποίοι ενώνονται στην συνέχεια και σχηματίζουν τον Ερύμανθο. Περπατώντας περί τα 200 μέτρα νότια της πλατείας των Τριποτάμων μπορούμε να κατεβούμε στις όχθες του Αροάνιου και λίγα μέτρα πιό κάτω θα βρούμε το σημείο συνάντησης του με τον Σείριο και τον Ερύμανθο.

Σήμερα, τα Τριπόταμα, έχουν εξελιχθεί σε μικρό εμπορικό κέντρο της περιοχής λόγω της θέσης τους επί του επαρχιακού δρόμου Λεβιδίου – Πάτρας (ο γνωστός Δ 111).

Πέρα από την κλασική πλατεία και τους παραδοσιακούς καφενέδες, αξίζει να δείτε το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής τοξωτό γεφύρι του χωριού που ενώνει τις πλατανοσκέπαστες όχθες του Ερυμάνθου.

Σχετική εικόνα

Τοξωτό γεφύρι

Στα Κάτω Τριπόταμα σώζεται ο αιωνόβιος Πλάτανος του Παυσανία, το γέρικο δέντρο κάτω από το οποίο κάθησε ο αρχαίος περιηγητής ταξιδεύοντας στην Αχαΐα και καταγράφοντας τις εμπειρίες του στο έργο «Αχαϊκά».

Αχαία - Ανω Τριπόταμα - Πλάτανος Παυσανία

Ο Πλάτανος του Παυσανία

Στην θέση των σημερινών Τριποτάμων, στα σύνορα Αχαΐας και Ηλείας, θα συναντήσουμε τα λίγα διασωζόμενα λείψανα (όπως τμήματα του αρχαίου πελασγικού τείχους της ακρόπολης) της αρχαίας πελασγικής πόλης Ψωφίδας, η οποία ιδρύθηκε από τον Ερύμανθο.

Αχαία - Τριπόταμα - Αρχαία Ψωφίς

Τμήματα του αρχαίου πελασγικού τείχους της ακρόπολης

Αχαία - Τριπόταμα - Αρχαία Ψωφίς - Ακρόπολη

Ακρόπολη Αρχαίας Ψωφίδας

Η ακρόπολη της αρχαίας Ψωφίδας ήταν κτισμένη γύρω από τον λόφο που υψώνεται ΒΔ των Τριποτάμων.

Οι Ψωφίδιοι λάτρευαν και έναν ομώνυμο ποτάμιο θεό, τον Ερύμανθο, γιο του Άριστα ή του Αρκάδα, για τον οποίο είχαν χτίσει και ναό. Μέσα στον ναό υπήρχε το λατρευτικό του άγαλμα.  Όσο για το άγαλμά του, αυτό υποτίθεται πως το απεικόνιζαν οι Ψωφίδιοι στα νομίσματά τους στα ρωμαϊκά χρόνια. Ο Θεός παριστάνεται γενειοφόρος, μισοξαπλωμένος με το στήθος γυμνό και τον αριστερό αγκώνα ακουμπισμένο σε γυρτό και πιθάρι, από το οποίο τρέχει νερό.

Στους πρόποδες του λόφου είναι κτισμένη η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, φρουριακό μοναστηριακό συγκρότημα του 19ου αι. (1817). Στον προαύλιο χώρο της φυλάσσονται λείψανα της αρχαίας πόλης. Η ανάβασή μας στην ακρόπολη θα ξεκινήσει αμέσως μετά την Εκκλησία της Κοίμησης.

Αχαία - Τριπόταμα - Κοίμηση της Θεοτόκου

Η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου

Αχαία - Τριπόταμα - Χώρος Αναψυχής Κατριβά

Μία δεύτερη πολύ όμορφη και σύντομη (1 χλμ.) περιπατητική διαδρομή στα Τριπόταμα είναι αυτή μέσα στο φυσικό πάρκο του Ερύμανθου, η οποία ξεκινά δίπλα από την θολωτή γέφυρα του Ερύμανθου στα Τριπόταμα, και συνεχίζει κατά μήκος της όχθης του, περνά από τον χώρο αναψυχής και την πηγή Κατριβά και καταλήγει στην πηγή Βασιλική.

Αχαία - Τριπόταμα - Γέφυρα Ερύμανθου

Πανέμορφη πέτρινη τοξωτή γέφυρα 

Αχαία - Τριπόταμα - Πηγές Κατριβά

 Πηγή Κατριβά

Αχαία - Τριπόταμα - Πηγή Βασιλική

 Πηγή Βασιλική

Ανατολικά της πλατείας των Τριποτάμων, μετά τις γέφυρες, υψώνεται ο χαμηλός δασικός λόφος της Μπαρμπανίτσας. Στα ριζά του λόφου και δίπλα στην κοίτη του Αροάνιου ποταμού, θα συναντήσουμε, μέσα σε ένα πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον, την Αργυρή Βρύση.

Αχαία - Τριπόταμα - Λόφος Μπαρμπανίτσας

Λόφος της Μπαρμπανίτσας

Αχαία - Τριπόταμα - Αργυρή Βρύση

 Αργυρή Βρύση

 

Πηγή : https://www.exploring-greece.gr/

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More