Το “Μικρό Μοναστηράκι” της Πάτρας

Με έχετε μάθει πλέον. Οτιδήποτε vintage μου τραβάει το ενδιαφέρον. Όπως και τα παλαιοπωλεία. Σε αυτά τα μαγαζάκια κρύβονται πραγματικοί θησαυροί. Ένα καινούργιο παλαιοπωλείο άνοιξε μόλις στην Πάτρα, επί της οδού Ρήγα Φεραίου 10, εν ονόματι “Το Μικρό Μοναστηράκι ( , Από: Κατερίνα Γάτου)

Η βιτρίνα σε εντυπωσιάζει με μικρά τσαντάκια, που θυμίζουν αυτά του Jacquemus και είναι τελευταία τάση της μόδας, τηλεκάρτες και ένα σωρό βιβλία, μεταξύ αυτών του Καραγάτση και Ιονέσκο. Το χαμόγελο του ιδιοκτήτη, του κύριου Δημήτρη, έπαιξε τελικά τον καθοριστικό ρόλο για να μπω μέσα στο μαγαζί, ακόμα και αν η ώρα ήταν λίγο πριν τις 10 το βράδυ.

Καθώς με ξεναγεί, η συζήτησή μας αρχίζει αβίαστα. Λίγο μετά ξεκινάμε την ηχογράφηση. ” Εγώ και η σύζυγός μου, η Μαρία, ασχολούμαστε πάρα πολλά χρόνια με τις συλλογές, από έγγραφα μέχρι και είδη λαϊκής τέχνης μαζεύουμε. Συσσωρεύτηκαν τόσα πολλά που αποφασίσαμε να ανοίξουμε το Μοναστηράκι μας. Συλλέγω από μικρό παιδί νομίσματα και χαρτονομίσματα. Σήμερα, προτιμώ να συλλέγω ιστορικά, οικονομικά και νομικά αρχεία. Στο Μικρό Μοναστηράκι φιλοξενώ το πρώτο ΦΕΚ του 1832, γραμμένο σε ελληνικά και γερμανικά. Έχουμε και μια πλούσια συλλογή με φωτογραφίες.

παλαιοπωλείοπαλαιοπωλείο

 

Τα περισσότερα αντικείμενα τα έχω αγοράσει από το Μοναστηράκι, την Πάτρα και διάφορες δημοπρασίες. Η κρίση ήταν αυτή που μας ώθησε να ανοίξουμε το δικό μας Μικρό Μοναστηράκι ουσιαστικά γιατί δε μπορούσαμε να συντηρήσουμε σε άριστη κατάσταση την ύλη μας. Πολλά βιβλιοπωλεία στην Πάτρα κλείσανε και με τη Μαρία αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε πολλά βιβλία. Στο μόνο που μας εμπόδισε η κρίση ήταν να καθυστερήσουμε να ανοίξουμε το παλαιοπωλείο. Σήμερα, είμαστε το μοναδικό παλαιοπωλείο στην Πάτρα. Τώρα που έχουμε πατήσει τα 60 θέλουμε μόνο να καλύπτουμε τα έξοδα. Δε μας ενδιαφέρει το κέρδος. Μπορεί και στους νέους που έρχονται να τους χαρίζω βιβλία, ακόμα και κόμικς στους μικρούς μου φίλους. Τα βιβλία δεν αντικαθιστούνται από τίποτα άλλο, είναι ζωντανά. Ο αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Καζαντζάκης.

Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με το Μοναστηράκι μας. Αγοράζουμε συνεχώς βιβλία και από το κοινό ή ανταλλάσουμε. Ψάχνουμε και νέους καλλιτέχνες να τους προβάλλουμε”.

παλιοπωλειο

παλαιοπωλείο

Στη συνέχεια λέω στον κύριο Δημήτρη να μου εκμυστηρευτεί αν υπάρχει κάποιο αντικείμενο που όταν πουληθεί θα δυσκολευτεί να το αποχωριστεί. “Ό,τι έχει σχέση με την Πάτρα. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ. Την αγαπώ. Τα αντικείμενα που μου αρέσουν περισσότερο τα έχω στο σπίτι. Βέβαια πρόσφατα πούλησα ένα λεύκωμα με τους γιατρούς της Πάτρας και στεναχωρήθηκα αρκετά. Θέλω να πιστεύω ότι η κυρία που το πήρε θα το ευχαριστηθεί περισσότερο από μένα, εγώ το είχα διαβάσει ήδη πολλές φορές”.

Πηγή : https://www.maxmag.gr/

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More