Το ιστορικό γήπεδο Προσφυγικών με τους τσίγγους !

Η Μικρασιατική καταστροφή άλλαξε το τοπίο και στην ποδοσφαιρική Πάτρα.

Οι πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν σε συνοικία της Πάτρας (από τότε Προσφυγικά) συνέβαλαν αποφασιστικά στην πρόοδο του ποδοσφαίρου με την ίδρυση ομάδων που εντυπωσίασαν (Ολυμπιακός, Θύελλα, Αρης, Απόλλων κ.ά.).

Εδρα τους το γήπεδο των Προσφυγικών στο οποίο γράφτηκε μεγάλο μέρος της ιστορίας του ποδοσφαίρου μας.

Το 1925 αμέσως μετά την ίδρυσή του ο Ολυμπιακός προχωρά στην κατασκευή γηπέδου σε νοικιασμένη έκταση δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής.

Η έκταση αυτή ήταν όλο καλαμιές και καθαρίστηκε από τους πρόσφυγες που με την προσωπική τους εργασία έγινε ένα γήπεδο – θρύλος, το πιο ιστορικό της Πάτρας και ένα από τα αρχαιότερα στην Ελλάδα, το «Γήπεδον του Ολυμπιακού».

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει σε φιλικό τον Πειραϊκό Ομιλο Φιλάθλων σε φιλικό που έγινε το 1929 στην Πάτρα, στο γήπεδο των Προσφυγικών.

Για περισσότερο από 40 χρόνια (έως το 1987) διέθετε περίφραξη απο τσίγκους βαρελιών… φυσικά κανέναν δεν ενοχλούσε, ούτε η απουσία κερκίδων, εποχές που ο κόσμος διψούσε για ποδόσφαιρο.

Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 17 Οκτωβρίου 1927, σε φιλικό παιχνίδι Ολυμπιακός Πατρών – Ολυμπιακός Αθηνών (4-1).  Αργότερα απέκτησε τις περίφημες λαμαρίνες και ήταν έδρα σχεδόν για όλες τις ομάδες στα παιχνίδια των πρωταθλημάτων ΕΠΣΑ, μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το γήπεδο των Προσφυγικών ήταν ιδιοκτησία Πετρομανιάτη και το νοίκιαζε ο Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος για τον Ολυμπιακό.Ντέρμπι στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1932 (τότε λειτουργούσε το γήπεδο)

Η κατασκευή του Εθνικού Σταδίου το οδήγησε σε μαρασμό (διεξάγονταν αγώνες για τοπικό πρωτάθλημα καθώς οι ομάδες που έπαιζαν στις Εθνικές κατηγορίες το είχαν εγκαταλείψει αφού δεν διέθετε χορτοτάπητα). Μάλιστα λίγο έλειψε να χαθεί, είτε για να γίνει πολυκατοικίες είτε για κολυμβητήριο (έγινε προσπάθεια επί Δικτατορίας να αγοραστεί από τη χήρα Πετρομανιάτη, αλλά οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία).

Σχετική εικόνα

Ο Ηρακλής Πατρών (ιδρύθηκε το 1930, με έδρα το Βλατερό) στο γήπεδο των Προσφυγικών, 1945(περίπου)

Το ρεκόρ προσέλευσης θεατών, σημειώθηκε το 1968 για τον αγώνα της Β΄ Εθνικής μεταξύ των ΑΠΣ Πάτραι και Αργοναύτη, όταν και διατέθηκαν 5.729 εισιτήρια, ασφαλώς όλα ορθίων.

Τελικά κι αφού από το 1984 είχε περάσει στην ιδιοκτησία της ΕΠΣΑ, το 2000 ανακατασκευάζεται και αποκτά νέες κερκίδες, ηλεκτροφωτισμό, γραφεία – αποδυτήρια, σύγχρονη περίφραξη και χορτάρι.

Δυστυχώς το κόστος συντήρησής του, αποδείχτηκε δυσβάσταχτο για την Ενωση, που το 2006 προχώρησε στο ξήλωμα του χορτοτάπητα και την μετατροπή του και πάλι σε ξερό.

 

Πηγή :sportin.gr

 

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More