Το Φιλί του Ναύτη (Kissing Sailor)

Μια διάσημη φωτογραφία που κρύβει καλά ένα μυστήριο…

Η “θρυλική” πια φωτογραφία τραβήχτηκε στην Times Square από τον φωτογράφο Alfred Eisenstaedt, στις 14 Αυγούστου 1945, στη γιορτή για την νίκη των Αμερικάνων έναντι των Ιαπώνων.

Στις 27 Αυγούστου του 1945 η ασπρόμαυρη φωτογραφία έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό LIFE, περνώντας έτσι στην αιωνιότητα.

Η ιστορία απλή, όπως και κάθε πραγματική ερωτική ιστορία. Ένας ναύτης φιλάει με πάθος μια άγνωστη νοσοκόμα και εκείνη απλά παραδίδεται ολοκληρωτικά.

Η φωτογραφία έγινε μια από τις πιο πολυσυζητημένες στιγμές του φωτορεπορτάζ και σημάδεψε τόσο το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όσο και την ελπίδα ολόκληρου του κόσμου για ένα νέο ξεκίνημα.

Ο φωτογράφος Eisenstaedt δεν ζήτησε από τους δύο ανθρώπους που φιλήθηκαν να μάθει ποιοι ήταν και έτσι ξεκίνησε ο “μύθος” γύρω από τη φωτογραφία, που έχει ανατυπωθεί από τότε εκατομμύρια φορές, αλλά έχει γίνει και εκατοντάδες χιλιάδες φορές η αναπαράστασή της.

Η ταυτότητα του ζευγαριού παρέμεινε άγνωστη λοιπόν για πολλά χρόνια…

Το 1970 μια γυναίκα, η Eith Shain, έστειλε επιστολή στον φωτογράφο, ισχυριζόμενη ότι είναι η νοσοκόμα της φωτογραφίας!

10 χρόνια μετά, το 1980 και ενώ η φήμη της φωτογραφίας μεγάλωνε όλο και περισσότερο, το περιοδικό LIFE κάλεσε και τον ναύτη να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Το θέμα πήρε τεράστια έκθεση και την πατρότητα του πρωταγωνιστή διεκδίκησαν πολλοί άνδρες!

Μόλις το 2008, η ταυτότητα του ναύτη αποδόθηκε αρχικά στον Glenn McDuffie, που για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει κάνει και την παρακάτω δήλωση:

“…Είδα έναν άνδρα να τρέχει προς το μέρος μας. Φοβήθηκα πως μπορεί να είναι κάποιος θυμωμένος σύζυγος ή φίλος που ερχόταν για να με χτυπήσει. Κοίταξα και είδα πως μας έβγαζε φωτογραφία και έτσι παρέτεινα το φιλί για να έχει τη λήψη…”.

Πάντως, μέχρι και το 2010 που πέθανε η Shain, το περιοδικό Life δεν επιβεβαίωσε ποτέ πως ήταν αυτή η νεαρή της φωτογραφίας, παρά του ότι η ίδια το υποστήριζε με πάθος…

To 2012 οι George Galdorisi και Lawrence Verrie κυκλοφορούν ένα βιβλίο με τον χαρακτηριστικό τίτλο:

“…The Kissing Sailor , The Mystery Behind the Phot That Ended World War II…”(Το Φιλί του Ναύτη, το μυστήριο πίσω από τη φωτογραφία που έληξε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο).

Στο βιβλίο ισχυρίζονται ότι ο ναύτης ονομάζεται George Mendonsa και η νοσοκόμα Gretae Zimmer Friedman!

Ένα σημείο που έχει ενδιαφέρον! Ο Mendonsa ήταν αποδεδειγμένα στην Times Square μαζί με τη μελλοντική του σύζυγο Ρίτα, που είναι ορατή στη φωτογραφία πίσω και πάνω από τον ώμο του.

Ο Mendonsa για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει κάνει και την παρακάτω δήλωση:

“…Στην συγκίνηση μου και την χαρά μου που όλοι φώναζαν «Ο πόλεμος τελείωσε», αποφάσισα να φιλήσω την πρώτη νοσοκόμα που θα συναντούσα και έτσι έκανα…”.

Το Φιλί του Ναύτη, λοιπόν, μια διάσημη φωτογραφία που κρύβει καλά ένα μυστήριο, που αφού δεν λύθηκε μέχρι τώρα, μάλλον δεν θα λυθεί ποτέ…

Κοιτάζω πάλι τη φωτογραφία… Ένας ναύτης φιλάει με πάθος μια άγνωστη νοσοκόμα! Χρειάζεται να γνωρίζουμε παραπάνω;

Εγώ όχι!

Μένω στη στιγμή που ένας φωτογράφος “αιχμαλώτισε” τη δύναμη και το πάθος που μπορεί να έχει ένα φιλί!

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More