Το ΕΣΥΝ στα σχολεία της Πάτρας

Τις 2 τελευταίες σχολικές χρονιές, μετά την έγκριση σχετικού αιτήματος  του Δήμου Πατρέων  από το Υπουργείο Παιδείας, το ΕΣΥΝ υλοποίησε πρόγραμμα πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών  σε Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης μας.

Η αποτύπωση του προγράμματος με αριθμούς έχει ως εξής:

Σχολικό έτος 2017-2018: Συμμετοχή 10 σχολείων (6 Λυκείων και 4 Γυμνασίων), 1020 μαθητών και 50εκπαιδευτικών.

Σχολικό έτος 2018-2019: Συμμετοχή 24 σχολείων (14 Λυκείων και 10 Γυμνασίων), 3380 μαθητών και 152 εκπαιδευτικών.

Δηλαδή, υπήρξε συμμετοχή των σχολείων της Πάτρας περίπου σε ποσοστό 50% και των μαθητών σε ποσοστό 30%. (Συνολικά υπάρχουν 70 σχολεία και 15.000 μαθητές).

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από εθελοντές-στελέχη του ΕΣΥΝ Πάτρας.

Την ίδια περίπου περίοδο (σχολική χρονιά 2016-2017) το ΕΚΤΕΠΝ, σε έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε το 2019,  ανέφερε, πως τα Κέντρα Πρόληψης, που λειτουργούν με έμμισθο προσωπικό πλήρους απασχόλησης, πραγματοποίησαν προγράμματα πρόληψης για τα ναρκωτικά σε 42 σχολεία και 1076 μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Οι παρεμβάσεις του προγράμματός μας, είχαν διάρκεια 2 διδακτικών ωρών, ενώ τις περισσότερες φορές συνεχίζαμε και στο διάλειμμα, με τη σύμφωνη γνώμη των μαθητών. Περιελάμβαναν ομιλία-παρουσίαση του θέματος από μέλος του ΕΣΥΝ, προβολή ταινίας μικρού μήκους ή video κινουμένων σχεδίων σχετικών με τα ναρκωτικά, ερωτήσεις από τους μαθητές και στη συνέχεια (ή και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της παρουσίασης) δίνονταν απαντήσεις και γινόταν συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν και τις προσωπικές τους απόψεις για διάφορες πτυχές του προβλήματος των ναρκωτικών.

Απευθυνόμαστε συνήθως  σε ομάδες έως και 80 μαθητών (σε μερικά σχολεία οι ομάδες είχαν λιγότερους μαθητές), κατά τάξη ή τμήμα τάξης και αυτός είναι ο λόγος που κάναμε συνολικά 52 παρουσιάσεις στα 24 σχολεία.

Σε 6 σχολεία τη φετινή χρονιά συμμετείχε στη διαδικασία της παρουσίασης και θεραπευτής από το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ – ΟΞΥΓΟΝΟ.

Στο τέλος της συνάντησης δινόταν ερωτηματολόγιο στους εκπαιδευτικούς που ήσαν παρόντες στην αίθουσα (συχνά συμμετείχαν και οι ίδιοι στη συζήτηση), στο οποίο έδιναν στοιχεία σχετικά με τη χρήση ή την πιθανότητα χρήσης ουσιών στο σχολείο τους και αξιολογούσαν το περιεχόμενο της δράσης μας.

Αναλυτικά, οι παρουσιάσεις μας, περιελάμβαναν:

1. Μία γενική ενότητα για τα ναρκωτικά (τι είναι τα ναρκωτικά, πώς επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό, πώς ξεκινά η επαφή με τις ουσίες, πώς εγκαθίσταται η εξάρτηση, πώς σχετίζεται η ουσιοεξάρτηση με άλλες εξαρτήσεις.
2. Μία ειδική ενότητα για την κάνναβη, στην οποία επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα, γιατί είναι μια ουσία που προβληματίζει τα νέα παιδιά (ιδίως τα παιδιά των Λυκείων) και επηρεάζει τις απόψεις και τη συμπεριφορά τους αρνητικά, κυρίως λόγω των λαθεμένων, ανεύθυνων και αντιεπιστημονικών απόψεων που προπαγανδίζονται κατά κόρον από πολλές πηγές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως στην ερώτηση, αν η κάνναβη μπορεί να θεωρηθεί φάρμακο και για ποιες ασθένειες, παίρναμε την απάντηση, πως η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίνο, την κατά πλάκας σκλήρυνση ή το γλαύκωμα. Με έκπληξη δε, άκουγαν την ανακοίνωση του ΕΟΦ, η οποία αναφέρεται στις 3 περιπτώσεις που μπορεί η κάνναβη να κατευνάσει κάποια νοσηρά συμπτώματα.

3. Προβολή ταινίας ή video , και στη συνέχεια συζητούσαμε για τις    παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα που αποκόμιζαν οι μαθητές από την προβολή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολουθούσε, κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο  αντιμετώπισης κάποιου φίλου που έχει πρόβλημα με ουσίες, στο αν πρέπει ή όχι  να νομιμοποιηθεί η κάνναβη και τα άλλα ναρκωτικά καθώς και στην χρησιμοποίηση των ναρκωτικών για τη χειραγώγηση της συνείδησης των νέων και τον κοινωνικό έλεγχο.

Η γενική εκτίμησή μας είναι, πως, η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών της πόλης αντιδρά και αξιολογεί σωστά πολλές πλευρές του ζητήματος της χρήσης ουσιών.

Με βάση τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν συνολικά 202 εκπαιδευτικοί καταγράφουμε τα παρακάτω στοιχεία:

Σε 19  από τα 34 σχολεία έχουν εντοπισθεί μαθητές που κάνουν χρήση, κυρίως κάνναβης.
Σε 28 σχολεία υπάρχουν μαθητές που εμφανίζουν συμπεριφορά που μπορεί να σχετίζεται με χρήση ουσιών (αδικαιολόγητες απουσίες, αλλαγή συμπεριφοράς, πτώση σχολικής επίδοσης κ.λ.π.)
Σε  ποσοστό 90%  οι εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν την παρουσίαση του ΕΣΥΝ πολύ καλή, ενώ σε ποσοστό  10%   την έκριναν καλή ή μέτρια.
Οι παρατηρήσεις για βελτίωση των παρεμβάσεών μας εστιάζονται κυρίως  στην ανάγκη για πιο συχνές επισκέψεις στα σχολεία, χρησιμοποίηση περισσότερου οπτικοακουστικού υλικού, ενημέρωση των εκπαιδευτικών και πραγματοποίηση δράσεων βιωματικού χαρακτήρα με τους μαθητές.

Με βάση την εμπειρία που αποκομίσαμε ως ΕΣΥΝ σχεδιάζουμε:

1. Να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό και την επόμενη σχολική χρονιά.
2. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές να πραγματοποιήσουν δράσεις σχετικές με την πρόληψη της ουσιοεξάρτησης.
3. Να βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν οι ίδιοι παρεμβάσεις στους μαθητές για το ζήτημα της ουσιοεξάρτησης.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσοι συνέβαλαν έως τώρα στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ.Αθανασόπουλο Ανδρέα,

Την υπεύθυνη Αγωγής Υγείας κ.Θωμοπούλου Ιωάννα,

Το προσωπικό της μονάδας ΚΕΘΕΑ-ΟΞΥΓΟΝΟ,

Την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων,

Τους Δ/ντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που επισκεφθήκαμε για τη βοήθεια που μας προσέφεραν στη διεκπεραίωση του προγράμματος, και φυσικά,

τα στελέχη του ΕΣΥΝ που εθελοντικά, με υπευθυνότητα και συνέπεια υλοποίησαν το πρόγραμμα.

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More