Το Χλεμούτσι : το σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας (video)

Φεύγοντας από την Πάτρα και κατευθυνόμενος προς τον κάμπο της Ηλείας σίγουρα την προσοχή σου θα τραβήξει ένα κάστρο σε έναν λόφο που σπάει τη μονοτονία του επίπεδου τοπίου. Ειδικά αν είναι βράδυ αποκλείεται να μην εντυπωσιαστείς από το θέαμα του φωτισμένου κάστρου, το οποίο διακρίνεται από χιλιόμετρα μακριά. Πρόκειται για το Χλεμούτσι ή Clermont όπως το είχαν ονομάσει οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του ή και Castel Tornese όπως το ονόμασαν οι Βενετσιάνοι.

Το Χλεμούτσι ή Χλουμούτσι ή Κλερμόν ή Καστέλ Τορνέζε ήταν τo σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.Η πρωτεύουσα του πριγκιπάτου ήταν η Ανδραβίδα. Κύριο λιμάνι του ήταν η Γλαρέντζα ή Clarence (στη θέση Παλαιόκαστρο, δυτικά της σημερινής Κυλλήνης) και σημαντικό του κάστρο ήταν το Χλεμούτσι ή Clermont λίγο πιο νότια.

Το κάστρο βρίσκεται πλησίον της κώμης Κάστρο (Ηλείας). Κατασκευάστηκε μεταξύ του 1220 και του 1223 κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας από το Γοδεφρείδο Β’ Βιλλεαρδουίνο στην Ηλεία και προστάτευε και την Ανδραβίδα, αλλά και το επίνειο της, τη Γλαρέντζα (Κυλλήνη).

 

 Κατασκευάστηκε γύρω στο 1220, την εποχή της Φραγκοκρατίας, από το Γοδεφρείδο Β’ Βιλλεαρδουίνο και προστάτευε την πρωτεύουσα του πριγκιπάτου, Ανδραβίδα αλλά και το επίνειο της, τη Γλαρέντζα.

Σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, στο εσωτερικό του οποίου λειτουργεί και μουσείο.

Γύρω του απλώνεται ένα μικρό χωρίο, το Κάστρο. Η θέα από την περιοχή είναι μοναδική καθώς μπορείς να αγναντεύσεις τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και το μάτι σου να χαθεί στο απέραντο χαλάζιο του Ιονίου.

Πέρα όμως από τη θέα μπορείς να απολαύσεις μια από τις ομορφότερες παραλίες της περιοχής, τη Χρυσή ακτή. Γαλάζια, ρηχά νερά, ψιλή άμμος… ιδανικός προορισμός για ηρεμία και χαλάρωση. Και αυτό σε μια έκταση αρκετών χιλιομέτρων καθώς η παραλία συνεχίζεται προς τα Λουτρά της Κυλλήνης με τα πεύκα, τους αμμόλοφους και τα μοναδικά κρινάκια της άμμου και καταλήγει στο Αρκούδι, ένα μικρό παραθαλάσσιο οικισμό όπου μπορεί κανείς να φάει και να απολαύσει τον καφέ του δίπλα στη θάλασσα.

Το ξεχωριστό στοιχείο όλων αυτών των περιοχών είναι ότι έχουν καταφέρει να είναι παρθένες και ανεπηρέαστες από τον τουρισμό.

Για όσους λοιπόν αγαπούν την ιστορία, τη φύση, την ησυχία και την θάλασσα είναι σίγουρα το ιδανικό μέρος.

Πηγές : https://el.wikipedia.org,  http://alternatrips.gr

 

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More