Το άγνωστο ελληνικό νησί σε σχήμα κροκόδειλου (video)

Μια ανάσα από τη Μαραθόπολη Μεσσηνίας βρίσκεται μια μαγευτική τοποθεσία στην περιοχή Πρώτη, ένα νησί, το σχήμα του οποίου μοιάζει με κροκόδειλο.

Στην περιοχή υπάρχει μόνο μία παραλία, τη Βουρλιά, η οποία διαθέτει τιρκουάζ, εξωτικά νερά και λίγα μέτρα από την παραλία, το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β. Π.Π. και κείτεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον προφυλαγμένο όρμο της Βουρλιάς.

Λίγα μέτρα μακριά από την παραλία υπάρχει ναυάγιο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…

Το νησί διαθέτει έναν μόνιμο κάτοικο, τον μοναχό του Μοναστηριού της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Γοργοπηγής, που αποτελεί το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει στο νησί. Το όνομα του το πήρε από την ομώνυμη εικόνα του 1832 που βρέθηκε στα βράχια του νησιού το 1984 στο σημείο που σήμερα υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι. Η δίκλιτη εκκλησία του μοναστηριού είναι αφιερωμένη στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Στεφάνου και στην απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Νήσος Πρώτη: Ο πανέμορφος… κροκόδειλος της Μεσσηνίας - Messinia Live

Το μοναστήρι εορτάζει στις 23 Αυγούστου και στις 24 Σεπτεμβρίου με πλήθος επισκεπτών να έρχονται για να τιμήσουν την ημέρα που βρέθηκε η εικόνα. Τις ημέρες αυτές οι πιστοί μπορούν να επισκεφτούν τη νήσο Πρώτη με καΐκια που δρομολογούνται από την Μαραθόπολη.

Στο νησάκι μπορεί επίσης κανείς να δει μισογκρεμισμένα σήμερα ασκητάρια, επιγραφές ναυτικών σε βράχια και ερείπια αρχαίας ακρόπολης.

Η ιστορία της τοποθεσίας φθάνει μέχρι τα αρχαία χρόνια, καθώς εκεί είχαν αναζητήσει καταφύγιο κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο τα πλοία των Αθηναίων που κατέβαιναν από τη Ζάκυνθο προς την Πύλο και έπεσαν σε φοβερή τρικυμία.

Κατά την Τουρκοκρατία, το νησί αποτέλεσε το λημέρι του Μανιάτη Πειρατή Κατούλια, ο οποίος πραγματοποιούσε επιθές εις σε διερχόμενα ιστιοφόρα. Έχοντας τη νήσο Πρώτη ως ορμητήριο, τρομοκρατούσε και λυμαινόταν όλη την δυτική ακτή της Μεσσηνίας και όχι μόνο. Στο πίσω μέρος της Πρώτης υπάρχει ακόμα το “αυλάκι του Κατούλια”, μια μεγάλη εσοχή στους βράχους όπου ο πειρατής έκρυβε το πλοίο του για να μην φαίνεται από τη θάλασσα και να μπορεί να αιφνιδιάζει τα άλλα πλοία.

Το νησί των πειρατών

Οι επισκέπτες έχουν αρκετές επιλογές για σπορ και υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, καταδύσεις ή ακόμα και αναρρίχηση.

Απολαύστε μια πτήση πάνω από την Πρώτη Μεσσηνίας, ένα ιδιότυπο και πανέμορφο νησί

Πηγές : http://www.mixanitouxronou.gr/https://messinia.mobi/https://el.wikipedia.org/wiki

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More