Το 1833 o πρώτο γιατρός στην Πάτρα!

Το 1833 εγκαταστάθηκε στην Πάτρα ο πρώτος επιστήμων ιατρός. Πρόκειται για τον Θεοδόσιο Τσιλιάνη από την Ιθάκη, που είχε σπουδάσει Ιατρική και Φιλοσοφία στην Ιταλία.

Τα φαρμακεία της Πάτρας λειτουργούσαν και ως ιατρεία, ως τα τέλη του 19ου αιώνα .
Στα φαρμακεία μετέφεραν τους ασθενείς για εξέταση και αντιμετώπιση των τραυμάτων τους.
Οι γιατροί δέχονταν τους ασθενείς τους στα φαρμακεία και εκεί πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Προς τα τέλη του αιώνα λειτουργούσαν στην Πάτρα 14 φαρμακεία, που τα διηύθυναν πτυχιούχοι φαρμακοποιοί, και 6 φαρμακεμπορεία (αποθήκες φαρμάκων).
Υπήρχαν 57 γιατροί, πτυχιούχοι της Ιατρικής, πολλοί από τους οποίους είχαν σπουδάσει στην Ευρώπη και 20 μαίες, οι περισσότερες πτυχιούχοι του Μαιευτηρίου Αθηνών.

Το 1851 επιβλήθηκε για μια τριετία φόρος 0,25% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα στην περιοχή του Δήμου Πατρέων «αποκλειστικώς για την ανέγερσιν του Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών».

Λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε ένα οικόπεδο 3.650 τετραγωνικών μέτρων νοτίως του κάστρου για να κτιστεί το νοσοκομείο  τα σχέδια του οποίου εκπόνησε ο Δανός αρχιτέκτονας Christian Hansen (1803-1883)

Στις 15 Οκτωβρίου 1857, ο βασιλιάς Όθων έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών.

Το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το όνομα του γιατρού Χρήστου Κορύλλου (1843-1930).

Αρχικά ήταν Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και από το 1904 Διευθυντής του Νοσοκομείου.  Ο Κορύλλος συνέταξε 3 πανομοιότυπες διαθήκες με τις οποίες όριζε κληρονόμο όλης της περιουσίας του το Νοσοκομείο.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι με τις διαθήκες του άφηνε από 300 δρχ. σε όλο το εργατικό προσωπικό του Νοσοκομείου.

Ο σπουδαίος γιατρός χάρισε τα πάντα στην επιστήμη, ίδρυσε την Παναχαϊκή. Η Πάτρα σήμερα τον τιμά δίνοντας το όνομά του σ΄ έναν από τους 2 κάθετους δρόμους του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.
Όταν έγινε η  αναπαλαίωση του θεραπευτηρίου μόλις οι εργάτες σήκωσαν την πέτρα που ήταν κάποτε η βάση για το συντριβάνι της καταπράσινης αυλής ανακάλυψαν μια μεγάλη φωλιά φιδιών…σημάδι ότι τα ιερά φίδια του Ασκληπιού δεν εγκατέλειψαν ποτέ το νοσοκομείο!

Ένας αιώνας ιστορίας γράφτηκε σε αυτό το νοσοκομείο. Πλέον είναι ένα από τα πολλά στολίδια της Πάτρας, που σηματοδοτούν το πλούσιο παρελθόν της.

Απεβίωσε στις 5 Ιανουαρίου 1930 και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Πατρών, όπου υπάρχει ακόμα ο τάφος του με χαραγμένη τη ρήση του Σωκράτη: “Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα”. 

Πηγές : sportin.gr, ithacanews.gr

 

 

 

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More