Στην Πάτρα το αρχαιότερο σε λειτουργία χαμάμ της Ελλάδας !

Μες στης πόλης το χαμάμ”, τραγουδούσανε τα παιδιά απ’ την Πάτρα, όπως και άλλοι μουσικοί!

Αυτό το περίφημο τουρκικό χαμάμ της Πάτρας παρουσιάζει μία ιδιαίτερότητα…Το Χαμάμ είναι αξιοσημείωτο ότι ποτέ δεν έπαψε να λειτουργεί και σήμερα συνεχίζει να προσφέρει τις ευεργετικές υπηρεσίες του σε όσους το επισκεφτούν…

Το χαμάμ της Πάτρας χρονολογείται από το 1400 και λειτουργεί ανελλιπώς από τότε. Βρίσκεται στην οδό Μπουκαούρη, στην Άνω Πόλη. 

 

Φωτογραφία απο patrasoldphotos/ Βασιλική Φαιλάδη

 

Επί τουρκοκρατίας είχε περάσει στα χέρια ενός Τούρκου πασά και εν συνεχεία πέρασε στο κράτος μέχρι που το πήρε ένας εφοπλιστής, από τον οποίο το αγόρασε το 1934 ο Μεντζέλος Δημητρίου.

11889457_469881909859078_5525027163824776642_n.jpg

Φωτογραφία απο patrasoldphotos/ Βασιλική ΦαιλάδηΦωτογραφία απο patrasoldphotos/ Βασιλική Φαιλάδη

Φωτογραφίες απο patrasoldphotos/ Βασιλική Φαιλάδη

 

 Το βασικό και κυρίαρχο στοιχείο του πραγματικού τουρκικού χαμάμ, αυτό που το διαφοροποιεί από τα σύγχρονα σπα είναι ο φούρνος από πυρηνόξυλοΜάλιστα το εντυπωσιακό είναι πως το συγκεκριμένο χαμάμ είναι το μοναδικό στην χώρα που λειτουργεί με την παλιά... τακτική.

Πριν από λίγα χρόνια, η ιδιοκτήτρια του χαμάμ το ανακαίνισε, διατήρησε όμως το βασικό και κυρίαρχο στοιχείο του πραγματικού τουρκικού χαμάμ, αυτό που το διαφοροποιεί από τα σύγχρονα σπα: το φούρνο από πυρηνόξυλο.

Πάτρα: Το αρχαιότερο σε λειτουργία χαμάμ της Ελλάδας

Αυτό είναι άλλωστε και το σήμα κατατεθέν του χαμάμ, που μέσα από γαλαρίες ”μεταφέρει” θερμότητα στα δωμάτια.Ετσι εκεί δεν υπάρχουν θερμές πηγές, υπάρχει ο φούρνος από πυρηνόξυλο, ξύλο δηλαδή που προέρχεται από επεξεργασία ελιάς.

Το χαμάμ δέχεται και άνδρες και γυναίκες, αλλά ποτέ μαζί. Αλλες ημέρες λειτουργεί για άντρες και άλλες ημέρες, ξεχωριστές, για γυναίκες.

Πηγές : mygreekholiday.gr &  iefimerida.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More