Σεπτεμβριανά 6.9.1955 : Η ολέθρια νύχτα για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης (video)

Στις επιδρομές των Τούρκων στις ελληνικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου, έχασαν την ζωή τους περίπου τριάντα Έλληνες, πάνω από διακόσιες γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού, ενώ τα καταστήματα της ελληνικής κοινότητας ισοπεδώθηκαν από τον όχλο. Τα Σεπτεμβριανά ήταν η αρχή του τέλους για την ελληνική κοινότητα της Πόλης. Σύμφωνα με ιστορικούς και μελετητές, ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο.

Τα Σεπτεμβριανά (1955) - Αφιέρωμα - Σαν Σήμερα .gr

Η επίθεση οργανώθηκε σε τρία κύματα.

Το πρώτο έσπαγε και κατέστρεφε σπίτια και μαγαζιά,

το δεύτερο κύμα άρπαζε και λεηλατούσε και

το τρίτο σκορπούσε τα πάντα.

Σεπτεμβριανά 1955: Το πογκρόμ και η βρετανική υποκίνηση | Δρόμος της  Αριστεράς

Εκτός από τους μάρτυρές που έζησαν την καταστροφή, το τι συνέβη είναι σήμερα γνωστό εξαιτίας δύο τολμηρών Ελλήνων. Του φωτογράφου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δημήτρη Καλούμενου και του ρεπόρτερ του Έθνους, Γιώργου Καράγιωργα, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους κατέγραψαν τις αγριότητες των Τούρκων.

athinagoras

Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας σε απόγνωση, αντικρύζοντας τους βεβηλωμένους τάφους Πατριαρχών

Ο τουρκικός όχλος εκτός από τους Έλληνες, τρομοκρατούσε και τους ξένους εκπροσώπους του Τύπου. «Το ανηλεές μαστίγωμα ενός Άγγλου δημοσιογράφου.

Οι Τούρκοι με απομόνωσαν και ερεύνησαν άπειρες φορές για να μη γράψω την αλήθεια», έγραψε εφημερίδα της εποχής.

Δείτε στο βίντεο “Σεπτεμβριανά 1955 – Η αποτύπωση της τραγωδίας”

Ο κατευθυνόμενος όχλος δεν έδειξε κανένα έλεος, αφού κατέστρεψε περίπου 100 χριστιανικές εκκλησίες , σκότωσε ιερείς, βίασε γυναίκες και βεβήλωσαν ελληνικούς τάφους.

Ο πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές, ο οποίος υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους ηγέτες της Τουρκίας, το 1960 ανετράπη με πραξικόπημα του στρατού. Παραπέμφθηκε σε δίκη με σωρεία κατηγοριών, με σοβαρότερη την παραβίαση άρθρων του Συντάγματος, τη δολοφονία 90 πολιτικών του αντιπάλων και το πογκρόμ κατά των Ελλήνων. Στο δικαστήριο ακούστηκαν και κατηγορίες σχετικές με την ιδιωτική ζωή του Μεντερές, όπως ότι δολοφόνησε το νόθο παιδί που απέκτησε με την τουρκάλα σταρ της όπερας, Γιαν Άιντα. Το στρατιωτικό δικαστήριο τελικά τον καταδίκασε σε θάνατο δια απαγχονισμού και η ποινή εκτελέστηκε.

Τα Σεπτεμβριανά χαρακτηρίστηκαν από πολλούς, ως η πραγματική Άλωση της Πόλης, αφού τότε, ξεκίνησε η μαζική αποχώρηση των Ελλήνων και ο οριστικός αφελληνισμός της Πόλης….

Πηγή : http://www.mixanitouxronou.gr

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More