Σεμινάριο Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Η Θεατρική Ομάδα Αντίμετρο σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Πολιτισμού Μηχανουργείο οργανώνει για 8η συνεχή χρονιά μαθήματα υποκριτικής για αρχάριους και εν ενεργεία ερασιτέχνες ηθοποιούς. Σκοπός των μαθημάτων είναι να θέσει τις βάσεις για την σωστή αντιμετώπιση της υποκριτικής και θεατρικής τέχνης και να δώσει τα απαραίτητα κλειδιά ανάγνωσης ενός θεατρικού κειμένου και μιας θεατρικής παράστασης . Με γνώμονα να γίνει πληρέστερη η γνωριμία με το θέατρο επιλέξαμε τις ακόλουθες ενότητες μαθημάτων :

Δραματικό Κείμενο :
1) Δραματουργική ανάλυση κειμένου (Μορφή ,Περιεχόμενο). Εντοπισμός του ιστορικού υπόβαθρου του έργου με αναφορά τόσο στις κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες που το πλαισιώνουν όσο και στις δεδομένες ιστορικά ( χωρο-χρονικά) πρακτικές .Εντοπισμός και ανάλυση του ιστορικού ορίζοντα και των οπτικών δράσης και θέασης , εξέταση της διαχρονικότητας του έργου. Εντοπισμός του ιδεολογικού ορίζοντα του έργου. Εξέταση της φιλοσοφικής κατάστασης τις κοινωνίας της εποχής του έργου. Η ερμηνεία του κειμένου ως προς τις δυνατές του όψεις ,αφορά επίσης την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων , την εξέλιξη της δράσης κ.τ.λ.
2) Συγκριτική ανάλυση κειμένων που εντάσσονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και ανάδειξη των διαφορών στην ποιητική τους ( Διαφοροποιήσεις των επί μέρους στοιχείων της προηγούμενης ενότητας , ανάλογα με την χρονολογική τοποθέτηση του κειμένου ).

Υποκριτική Μεθοδολογία – Σκηνική Συμπεριφορά :
1) Βασικές αρχές υποκριτικής ( το μάθημα θα βασιστεί στην μέθοδο Στανισλάβσκι )
2) Αυτοσχεδιασμός : Προσέγγιση και πρακτική εξάσκηση πάνω στις αρχές του αυτοσχεδιασμού (Η θεματολογία θα επιλεγεί από το υλικό της αρχαίας Ελληνικής δραματουργίας και της Ελληνικής Μυθολογίας ).
3) Αναπνοή – Αγωγή λόγου
4) Δραματικός Λόγος
5) Σκηνικός χώρος : Τομές και χρήση του σκηνικού χώρου
6) Συγκριτική αναφορά των διαφορών των κύριων υποκριτικών μεθόδων
7) Ανάλυση της έννοιας του σκηνικού εαυτού
8) Θεατρικός φωτισμός : Ο φωτισμός ως απλό εργαλείο και ως αισθητικό γεγονός της παράστασης ( χρήση και συμβολική-ποιητική λειτουργία ). Συμπεριφορά του ηθοποιού σε σχέση με τον φωτισμό.
9) Θεατρικό κοστούμι και σκηνικό αντικείμενο : Λειτουργία , χρήση και επίδραση τους πάνω στον ηθοποιό.
10) Εφαρμογή του υλικού σε συγκεκριμένο κείμενο , που θα επιλεγεί με βάση την σύνθεση της ομάδας. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΕΒΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ.
(Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την παραστάσεις του σεμιναρίου παλαιότερων ετών,σε σκηνοθεσία,φωτισμούς και σκηνογραφία Ντάβαρη Γεράσιμου)

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και ώρες 18:00 με 22:00 μέχρι τα τέλη Μαΐου. Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου και οι εγγραφές θα ξεκινήσουν Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου και κάθε Δευτέρα ,Τετάρτη ,Παρασκευή και Σάββατο 10 πμ με 2 μμ και 6μμ με 8 μμ στον Πολυχώρο Πολιτισμού Μηχανουργείο, Ευμήλου 2 & Γενναδίου περιοχή Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα .

ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ.

Στις εγκαταστάσεις του Πολυχώρου Πολιτισμού Μηχανουργείο θα λειτουργούν δύο θεατρικές σκηνές και καφέ αναγνωστήριο.Οι μαθητές του σεμιναρίου θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν μάθημα και στις δύο σκηνές διαφορετικών διαστάσεων και χωρητικότητας η κάθε μία, ώστε να γνωρίσουν της απαιτήσεις που έχει στο παίξιμο ένας χώρος ανάλογα με τις διαστάσεις του.
(Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 8 μήνες και δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τους συμμετέχοντες)

(Παράταση εγγραφών μέχρι 15/10/2018)
Πληροφορίες για το κόστος των μαθημάτων και δηλώσεις συμμετοχών στο τηλέφωνο 6937492516 και στο mail antimetro@hotmail.gr

Υπεύθυνος σεμιναρίου Ντάβαρης Γεράσιμος
Σύντομο βιογραφικό : Απόφοιτος της σχολής του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας Γιώργου Κιμούλη και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Αντίμετρο .Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος,το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας,το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ,το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλήθος ανεξάρτητων ομάδων.Το 2011 ίδρυσε την θεατρική εταιρία ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ όπου δραστηριοποιείται ως ηθοποιός,σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής.Την θεατρική σεζόν 2015-2016 συμμετείχε στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ” Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ” του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και την σεζόν 2016-2017 στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας “ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΙ” του Γκόρκι σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More