Σχολικό λεύκωμα, το Facebook των 80’s!

Tο σχολικό λεύκωμα στη δεκαετία του ’80 αλλά και του ’90 αποτελούσε must για κάθε μαθητή κυρίως Δημοτικού Σχολίου όπου ήταν ιδιαίτερα διεδομένο.

Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα ομαδικό ημερολόγιο στη μορφή του κλασικού μπλε τετραδίου «Διεθνές» η σε σπιράλ μπλοκ, όπου ο κάτοχος του είχε ετοιμάσει συγκεκριμένες ερωτήσεις επί παντός επιστητού.

Από το ποιον συμμαθητή-τρια γουστάρεις, τι είναι σεξ, τι σημαίνει για σένα αγάπη, μέχρι τι ζώδιο είσαι, ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου αθλητές/ηθοποιοί. Η τελευταία ερώτηση ήταν η πλέον κλασική αφού έπρεπε να γράψεις την γνώμη σου για τον κάτοχο του λευκώματος.

Το πολύτιμο τετράδιο έκανε τον γύρο της τάξης και στη συνέχεια επιστρέφονταν στον ιδιοκτήτη του. Ουσιαστικά μιλάμε για το πρώτο facebook πολλές δεκαετίες πριν την ανακάλυψη των social media, μόνο που ήταν χειροποίητο.

Εκεί έγραφες το κοντό και το μακρύ σου υπογράφοντας με κάποιο παρατσούκλι. Άλλοι εμφάνιζαν την συναισθηματική πλευρά του χαρακτήρα τους αποκαλύπτοντας ανερυθρύαστα τους έρωτες αλλά και τα παράπονα τους, άλλοι το έριχναν στο χαβαλέ απαντώντας με εντελώς κωμικό τρόπο στις ερωτήσεις, ενώ υπήρχαν και οι διπλωμάτες, οι οποίοι μη θέλοντας να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να «καρφωθούν» απαντούσαν μονολεκτικά η στην καλύτερη ήταν άκρως προβλέψιμοι.

Στην τελευταία σελίδα σε κάποιες περιπτώσεις ήσουν υποχρεωμένος να γράψεις το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνο σου (κινητά ακόμη δεν είχαν ανακαλυφθεί).

Εάν συνέβαινε αυτό, ασφαλώς τα ρίσκα στις απαντήσεις ήταν ελεγχόμενα, αφού ουδείς επιθυμούσε να γίνει «βούκινο» στην τάξη!

Το λεύκωμα σου έδινε τη δυνατότητα να έρθεις πιο κοντά με τους συμμαθητές σου, αφού ανακάλυπτες τα χόμπι, τις συνήθειες τους, τον τρόπο σκέψης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις λύνονταν ακόμη και παρεξηγήσεις με αμοιβαίες εξηγήσεις που δίνονταν με γραπτό τρόπο.

Είναι σοκαριστικό να αντικρίζεις ένα λεύκωμα σχεδόν 30 χρόνια μετά και να μην αναγνωρίζεις ακόμη και τον γραφικό σου χαρακτήρα.

Κυριολεκτικά δεν πιστεύεις στα μάτια σου βλέποντας τι έγραφες ως μαθητής Δημοτικού. Βέβαια, οι «κολλημένοι» με την μπάλα υπέγραφαν στα nickname τους, ως Σαραβάκος, Αναστόπουλος ή Χένρικ Νίλσεν. Κάποιοι άλλοι ως Guns N’ Roses και Bon Jovi, οι πιο ρομαντικοί ως Love, Romance, αλλά και το γεμάτο μυστήριο προσωνύμιο «Mr X».

Στο λεύκωμα έγραφες όπου ήθελες. Μπορούσες να χρησιμοποιήσεις αυτοσχέδια bold γραμματοσειρά, στα πλάγια, απαντώντας είτε μονολεκτικά, είτε ακόμη και ζωγραφίζοντας. Κάποιοι μάλιστα το πήγαν ένα βήμα παραπέρα κολλώντας και φωτογραφίες, ενώ όσοι είχαν καλλιτεχνικές ανησυχίες μοιράζονταν στιχάκια και ποιήματα!

Η τάξη του ’89 του Δ΄ Δημοτικού σχολείου Νέας Σμύρνης με κάποιο μαγικό τρόπο τρεις δεκαετίες μετά ήρθε ξανά κοντά χάρη στη δύναμη των social media.

Τα λευκώματα ανασύρθηκαν από αραχνιασμένα πατάρια και μουχλιασμένες αποθήκες και οι αναμνήσεις επέστρεψαν. Η ερώτηση για τους αγαπημένους σου αθλητές αποκτά ιδιαίτερη αξία αφού οι απαντήσεις μεταφέρουν το κλίμα της εποχής.

Βρισκόμασταν άλλωστε στον απόηχο του Ευρωμπάσκετ και η εποποιία της Εθνικής ώθησε όλους τους πιτσιρικάδες στα ανοικτά γήπεδα.

Περιττό να αναφέρουμε πως οι περισσότεροι από τους αθλητές που ξεχωρίζουν οι μαθητές πριν από 29 χρόνια (βλέπε photo) πλέον είναι πάνω από 55 ετών!

Γκάλης, Γιαννάκης κατά κύριο λόγο, αλλά και Φασούλας, Φιλίππου, Σούμποτιτς, Σαραβάκος, Χρήστος και Θανάσης Δημόπουλος, Πελέ, Μαραντόνα, Μπουτραγκένιο, Ντέταρι, Σκάρι, Μίντλετον, αλλά και αστέρες του ΝΒΑ της εποχής όπως οι Μάικλ Τζόρνταν, Λάρι Μπερντ, Μάτζικ Τζόνσον, Αϊζάια Τόμας, Ρόμπερτ Πάρις και Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ συγκεντρώνουν την μερίδα του λέοντος.

Ακόμη δεν ξέραμε ούτε για Ρονάλντο (φαινόμενο), ενώ οι Μπέκαμ και Ζιντάν, Ροναλντίνιο πήγαιναν ακόμη σχολείο!

Πηγή : http://www.gazzetta.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More