Ρύζι Μπάρμπα Μπεν για το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ !

Το πρώτο δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ που κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου του 1959 ήταν η αποθέωση του μάρκετινγκ, αφού όσοι προέβλεπαν σωστά τα αποτελέσματα, εκτός από χρήματα θα κέρδιζαν και το βάρος τους σε ρύζι Μπάρμπα Μπεν!Τον Δεκέμβριο του 1958, με βασιλικό διάταγμα, ιδρύεται στην Ελλάδα ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), με σκοπό να οργανώσει το παιχνίδι Προγνωστικών αγώνων Ποδοσφαίρου, το ΠΡΟ-ΠΟ.

«Ενισχύσατε τον αθλητισμό μας. Δώστε στα ελληνικά νιάτα γήπεδα, γυμναστήρια, πισίνες, στάδια, χαρά και υγεία με ένα Προπο», έλεγε η πρώτη διαφήμιση.

Προέβλεψες σωστά; Φάε ρύζι!

 Το δώρο έκπληξη ήταν, ότι ο νικητής θα γέμιζε τα ντουλάπια της κουζίνας του με ρύζι. Τόσο, όσο το βάρος του. Αυτή ήταν η παράδοξη υπόσχεση της εταιρίας Μπάρμπα Μπεν για τον πρώτο νικητή του ΠΡΟ-ΠΟ.

Την εποχή εκείνη πάντως οι Έλληνες δεν ήταν υπέρβαροι. Κυκλοφορούσαν ελάχιστα αυτοκίνητα και οι περισσότερες διαδρομές γίνονταν με τα πόδια, ενώ οι λιπαρές τροφές ήταν ελάχιστες. Άλλωστε, όλοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, που είναι η καλύτερη δίαιτα. Προφανώς όμως, οι συνεργάτες του θείου Μπέν προέβλεψαν την επιτυχία του νέου παιχνιδιού και έσπευσαν να το χρησιμοποιήσουν για να διαφημίσουν την εταιρία.

Το πρώτο δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ ήταν δίστηλο και περιελάμβανε 12 αγώνες.

Στην Ελλάδα τότε υπήρχε μόνο η Α’ Εθνική κατηγορία και τα τοπικά πρωταθλήματα.

Έτσι, στο πρώτο ΠΡΟ-ΠΟ υπήρχαν 10 ελληνικοί αγώνες και 2 από το ιταλικό πρωτάθλημα. Το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι ήταν το αιώνιο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, που αποτελούσε τον «κράχτη» του δελτίου.

Οι υπόλοιπες αναμετρήσεις ήταν οι εξής:

Απόλλων (ΘΕΣ) – Άρης (ΘΕΣ)

Α.Ε.Κ. (ΑΘ) – Εθνικός (ΠΕΙΡ)

Π.Α.Ο.Κ. (ΘΕΣ) – Πανιώνιος (ΑΘ)

Παναιγιάλειος – Δόξα Δράμας

Ερμής (ΠΕΙΡ) – Δόξα (ΠΕΙΡ)

Δάφνη (ΑΘ) – Α.Ε.Ν. Ιωνίας (ΑΘ)

Ηλυσιακός (ΑΘ) – Ατρόμητος (ΑΘ)

Α.Ο. Κηφισίας (ΑΘ) – Γ.Σ. Αμαρουσίου (ΑΘ)

Φίλιππος (ΘΕΣ) – Δόξα (ΘΕΣ)

VERONA – NOVARA

TARANTO – ATALANTA

Οι παίκτες ενημερώθηκαν, τόσο στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, όσο και από τις εφημερίδες της εποχής, για το πώς θα συμπλήρωναν το δελτίο και τι σήμαινε 1, 2, Χ, όροι γνωστοί σήμερα ακόμα και σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Πράκτορες και ρεπόρτερ της εποχής φρόντιζαν να διευκρινίσουν ότι τα δελτία δίνονταν δωρεάν στα πρακτορεία και ότι οι παίκτες θα πλήρωναν μόνο τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι, δηλαδή 2,50 δραχμές.

Το ΠΡΟ-ΠΟ είχε από την αρχή μεγάλη επιτυχία. Συμπληρώθηκαν πάνω από 200.000 δελτία και οι εισπράξεις ξεπέρασαν το 1.000.000 δραχμές.

Τα στοιχεία του πρώτου νικητή έγιναν γνωστά.  Ήταν ο Νίκος Πάσαρης, κάτοικος Κυψέλης. Αυτό που δε μάθαμε ποτέ, ήταν πόσα κιλά ζύγιζε ο πρώτος τυχερός και για πόσο καιρό απολάμβανε δωρεάν το ρύζι του!

Πηγή : www.sport24.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More