Ρωμαϊκό υδραγωγείο είναι μεγάλο έργο των ρωμαϊκών χρόνων (video)

Το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Πάτρας είναι μεγάλο έργο των ρωμαϊκών χρόνων και ζωτικής σημασίας τότε για την ύδρευση της πόλης.

Στην πόλη υπήρχε και ένα καλά κατασκευασμένο σύστημα ύδρευσης με υπόγειο δίκτυο αγωγών. Το νερό έφθανε στην πόλη με το λεγόμενο ρωμαϊκό υδραγωγείο αφού διάνυε απόσταση 7,5 χιλιομέτρων, περνώντας από το πάνω μέρος, το νοτιοανατολικό του φρουρίου της πόλης. Το νερό κατέληγε στο υδραγωγείο, που βρίσκεται στο φρούριο των Πατρών και από εκεί διαμοιραζόταν μέσω των υπόγειων αγωγών και διακλαδιζόταν στην πόλη.

Το νερό ξεκινούσε, η υδρομάστευση δηλαδή, από τις πηγές του ποταμού Διακονιάρη, στην τοποθεσία νερομάνα στου Ρωμανού. Εκεί συναντάμε και σήμερα ερείπια του κτίσματος. Ακόμη και σήμερα η πόλη των Πατρών υδρεύεται σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα από τις πηγές της νερομάνας στου Ρωμανού.

Από την χριστιανική παράδοση έχουμε και μία άλλη εκδοχή κατασκευής του υδραγωγείου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνστάντιος στην Αδριανούπολη γνώρισε τον επίσκοπο των Πατρών Πλούταρχο, που είχε συμμετάσχει στην σύνοδο της Σαρδικής και από τον οποίο πληροφορήθηκε ότι στην Πάτρα φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Ανδρέα. Ο Κωνστάντιος διέταξε τον Αρτέμιο να μεταβεί στην πάτρα και να μεταφέρει το λείψανο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αρτέμιος ερχόμενος στην Πάτρα συνάντησε την αντίδραση του λαού των Πατρών και την άρνηση τους να δώσουν το λείψανο παρά τις απειλές του. Τελικά όμως επειδή οι πατρινοί φοβήθηκαν μην πάρει με την βία το λείψανο αποφάσισαν και του ζήτησαν σαν ανταπόδοση να τους φέρει πόσιμο νερό από το Παναχαϊκό στην πόλη.Ο Αρτέμιος δέχθηκε και κατασκεύασε το υδραγωγείο, η κατασκευή του οποίου χρειάστηκε αρκετό χρόνο λόγω των δυσκολιών της μορφολογίας του εδάφους. Στην συνέχεια οι Πατρινοί έδωσαν το λείψανο του Αγίου Ανδρέου που μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 353 ή 357 μ.χ.

Σήμερα διασώζονται ορατά τμήματα του υδραγωγείου πλησίον της μικρής περιμετρικής καθώς και στις συνοικίες Αρόη και Ασύρματος.

Το 2009 προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή της μικρής περιμετρικής, ένα τμήμα του περίπου 23 μέτρων αποκόπηκε τμηματικά και μεταφέρθηκε νοτιότερα κοντά στο Ρωμαϊκό υδραγωγείο. Πλέον ο χώρος των δύο υδραγωγείων διαμορφώθηκε σε ενοποιημένο επισκέψιμο πάρκο με την ονομασία Ρωμαϊκό και Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Πάτρας.

Απολαύστε το video του Ioanni Andriopouloυ

 

Πηγή https://www.kallirroehotel.gr/

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More