Ριχάρδος Β το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά

Ο Τάσος Νούσιας γίνεται ο Ριχάρδος Β’ σε σκηνοθεσία της Marlene Kaminsky.
Ο Ριχάρδος Β’ ήταν ένας από τους πιο αινιγματικούς Άγγλους βασιλιάδες, που μετατράπηκε από τον Σαίξπηρ σε μια συναρπαστική, συγκινητική, μελέτη ενός τραγικού ήρωα και μιας ψυχής ποιητικής. Το έργο «Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» αποτελεί μια πιο συμπυκνωμένη εκδοχή του «Ριχάρδου Β’. Ξεκινά, δε, από το τέλος: Ο Ριχάρδος έχει χάσει το θρόνο του από τον αντίπαλό του τον Μπόλιμπροκ. Φυλακισμένος πια, απογυμνωμένος από αξιώματα και προνόμια, βιώνει το σκοτάδι και την απόλυτη μοναξιά. Ώσπου ένας απροσδόκητος επισκέπτης εμφανίζεται στο παράθυρο της φυλακής, βγάζοντάς τον από τον λήθαργο. Ισχυρίζεται πως είναι ο πρώην σταβλίτης του και γίνεται η αφορμή ώστε ο έκπτωτος βασιλιάς να ζήσει ξανά νοερά το ένδοξο παρελθόν του και ν’ αναλογιστεί το ζοφερό παρόν του. Φωνές από το παρελθόν αρχίζουν να ζωντανεύουν στη συνείδησή του. Ψευδαισθήσεις πλημμυρίζουν τον μικρόκοσμο της φυλακής του. Καθώς ο Ριχάρδος αναμετράται με τα αίτια του ξεπεσμού και της καθαίρεσής του, τον βλέπουμε να ταλαντεύεται μεταξύ παραληρήματος και διαύγειας, αμφιβολίας και αλαζονείας, χιούμορ και αυτολύπησης. Ο επισκέπτης, ο οποίος φαίνεται πως έχει μια μυστηριώδη δύναμη, προτρέπει τον Ριχάρδο ν’ αντιμετωπίσει κατάματα τη θνητή αλλά και την ηθική του υπόσταση.Πλέον, αναζητά απάντηση σε μια τελευταία-ίσως την πιο καθοριστική-ερώτηση: «Τώρα που τα έχασα όλα, ποιος είμαι;» Ο Σαίξπηρ έχει καταφέρει, όσο λίγοι συγγραφείς στην παγκόσμια δραματουργία, να περιγράψει μέσω της διήγησης των μύθων του, το εσωτερικό δράμα του ταξιδιού της ψυχής των ηρώων του. Τα έργα του δεν αφορούν μόνο τη λειτουργία της ανθρώπινης υπόστασης, αλλά μπορούν να ερμηνευτούν ως ιερά, ονειροπόλα ακόμα και μυστικιστικά.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Ρωμαϊκό Ωδείο και εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 38ου Φεστιβάλ Πάτρας 2019.
Μετάφραση : Κ. Καρθαίος
Κατασκευή σκηνικού και σκηνικών αντικειμένων : Ρούλης και Γιώργος Αλαχούζος
Πρωτότυπη Μουσική : Constantin
κοστούμια: Μαρία Σιαφάκα
Σχεδιασμός φωτισμού : Σεσίλια Τσελεπίδου
Φωτογραφίες : Δημοσθένης Γαλλής
Κινηματογράφηση : Γιώργος Γεωργόπουλος
Εκτέλεση Παραγωγής : Πάνος Αγγελόπουλος
Παίζουν επίσης : Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος και στη φωνή της βασίλισσας η Μάιρα Μηλολιδάκη
Cellist : Konstantinos Chinis
Προπώληση Γωνιά του Βιβλίου, Discover Bookstore, Dur
Πληροφορίες – Κρατήσεις 6977347098
Τιμές Εισιτηρίων:
Προπώληση γενική είσοδος 12€
Την ημέρα της παράστασης στον χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου
γενική είσοδος 15€ – παιδικό, μαθητικό, φοιτητικό, άνεργοι , ΑΜΕΑ, Άνω των 65 €12
Ευχαριστούμε θερμά το φυσικό μεταλλικό νερο ΖΑΓΟΡΙ και τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ που στηρίζουν την παράσταση και τον πολιτισμό!

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More