“Βία κατά των Γυναικών” μία λέξη που φοβάσαι να πεις

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.

Αποτέλεσμα εικόνας για βια γυναικών

Επομένως ο όρος βία περιλαμβάνει:
  • Τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία).
  • Τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).
Γνωρίζεις ότι : 
  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
  • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Μήπως αναγνωρίζεις τη βία παντού εκτός από τον εαυτό σου; Δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθείς ότι είσαι θύμα βίας. 

Ένας απλός τρόπος, σε περίπτωση που αμφιβάλλεις για το αν υφίστασαι σεξουαλική παρενόχληση, είναι να εξετάσεις το πως αυτή η συμπεριφορά σε κάνει να αισθάνεσαι:

Μήπως…

..σε κάνει να νιώθεις απειλή έστω και αν οι προτάσεις είναι έμμεσες;

..ξοδεύεις χρόνο προσπαθώντας να προβλέψεις πού και πώς θα γίνουν οι επιθέσεις, ώστε να μπορέσεις να τις αποφύγεις ή να τις αποτρέψεις;

..βρίσκεσαι συνεχώς σε κατάσταση ανασφάλειας και νευρικότητας, αγωνιάς περιμένοντας την επόμενη επίθεση και η ακούσια αναμονή ανανεώνει τον φόβο και τη νευρικότητά σου;

..αναρωτιέσαι «Γιατί εμένα;» ή «Τελικά είμαι τόσο φτηνό και ανάξιο άτομο που δεν μου δείχνουν σεβασμό;» ή «Δεν σημαίνω τίποτα σαν άνθρωπος στα μάτια του;»;

..φοβάσαι πως αν μιλήσεις θα γελοιοποιηθείς και θα στιγματιστείς;

..φοβάσαι πως αν αντιδράσεις θα απολυθείς;

..αισθάνεσαι ντροπή και η ντροπή μετατρέπεται σε ένα συναίσθημα που σε βαραίνει;

Τι μπορείς να κάνεις 

Θα ήταν καλό από την πλευρά σου, και από τις πρώτες κιόλας ενδείξεις βίαιης συμπεριφοράς να καταστεί σαφές ότι δεν είσαι διατεθειμένη να ανεχτείς κανενός είδους βία. Αυτό πιθανώς να αποτρέψει και την εξέλιξή της. Ωστόσο, μην προσδοκάς ότι θα αλλάξει εύκολα η κατάσταση. Γι αυτό καλό θα ήταν να έχεις εκ των προτέρων σχεδιάσει ένα «προσωπικό πλάνο ασφαλείας» για το ενδεχόμενο μελλοντικής άσκησης βίας. Μην ξεχνάς ότι ΕΣΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ. Ο ίδιος μπορεί να το κάνει αυτό. Υπάρχουν, όμως, ενέργειες στις οποίες μπορείς να προβείς για να ενισχύσεις τη προσωπική σου ασφάλεια, αλλά και των παιδιών σου.

Που μπορείς να απευθυνθείς : 

Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας

Διεύθυνση : Κανακάρη 101β, 262 21 Πάτρα

Τηλέφωνο-Φαξ : 2610 620059

e-mail : patra@isotita.gr

 

Πηγή : http://womensos.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More