“Ιστορίες σμιλευμένες από το παρελθόν” μέσα από το Κωνσταντοπούλειο Οίκο Ευγηρίας (video)

Το Πτωχοκομείο Πατρών «Ο Απόστολος Ανδρέας» συστάθηκε το έτος 1876 με το από 27-1-1876 Β.Δ. (ΦΕΚ 11/21-2-1876) κληροδότημα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Πατρών και Ήλιδος Κυρίλλου Χαιρωνίδου.

Κατ’ αρχήν λειτούργησε στα επί της οδού Δ. Γούναρη-Καραϊσκάκη κτίρια του (τότε Επισκοπείου) μέχρι του έτους 1906 που μεταστεγάστηκε στα κτίρια της Ακτής Δυμαίων αριθμ. 53.

Τα κτίρια αυτά έγιναν με δαπάνη των ευπόρων τάξεων και κάλυψαν τις ανάγκες των πτωχών και ανικάνων υπερηλίκων συμπολιτών μας και της επαρχίας Πατρών γενικότερα.

Το Πτωχοκομείο λειτουργούσε ως Φιλανθρωπικό Σωματείο και είχε ως πόρους τις συνδρομές, τις δωρεές, τα κληροδοτήματα των συμπολιτών, τα ενοίκια και μέχρι του έτους 1967 τις επιχορηγήσεις του Δήμου Πατρέων.

Ως τότε το Κράτος δεν επιχορηγούσε το Πτωχοκομείο παρά ελάχιστες φορές.

Μετά την ανέλπιστη δωρεά του νέου κτιρίου από την κ. Πηνελόπη Κωνσταντοπούλου και κατ’ επιταγή του Ν.Δ. 162/1973 «περί μέτρων προστασίας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων ατόμων» (ΦΕΚ 227/24-9-1973 τ.Α) την 22-1-1989 έλαβε νέα ονομασία το Σωματείο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (ΤΕΩΣ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»)» και από την 1-5-1989 μεταστεγάσθηκε στην περιοχή Γηροκομείου Πατρών ύπερθεν της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Γηροκομίτισσας, όπου κατά τους βυζαντινούς χρόνους υπήρξε ευαγής οίκος που κατά τον Ιστορικό Στέφανο Θωμόπουλο, ήταν «προς περίθαλψιν των εκ του γήρατος καταπεπονημένων πενήτων».

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του Φιλανθρωπικού  Σωματείου υπό την επωνυμίαν ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ – ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ (ΤΕΩΣ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ») είναι η εις τας εγκαταστάσεις του παροχή κλειστής  περιθάλψεως:

  • Ογδόντα (80) οικονομικώς αδυνάτων υπερηλίκων, αυτοεξυπηρετουμένων, άνω των 65 ετών.
  • Είκοσι τριών (23) υπερηλίκων μη αυτοεξυπηρετουμένων  άνω των 65 ετών. Προτιμώνται  οι εν τω Ευγηρείω περιθαλπόμενοι οι οποίοι  κατά τον χρόνον  της περιθάλψεως τους κατέστησαν  ημικατάκοιτοι  ή κατάκοιτοι μη αυτοεξυπηρετούμενοι.

Ο Κωνσταντοπούλειος Οίκος Ευγηρίας και Χρονίων Παθήσεων παρέχει στα υπερήλικα άτομα που περιθάλπει, ισότιμα και ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση υγιεινή στέγη σε δίκλινα δωμάτια, διατροφή, κατάλληλο ιματισμό, πλήρη  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φυσιοθεραπευτική αγωγή, κοινωνική συμπαράσταση, κοινωνική εργασία, εργασιοθεραπεία και ψυχαγωγία.

1. Το Πτωχοκομείο συστάθηκε το 1876. Το 1906 μεταστεγάστηκε στα κτίρια της Ακτής Δυμαίων. Από το 1989 μεταστεγάσθηκε στην περιοχή Γηροκομείου Πατρών

1. Το Πτωχοκομείο συστάθηκε το 1876. Το 1906 μεταστεγάστηκε στα κτίρια της Ακτής Δυμαίων. Από το 1989 μεταστεγάσθηκε στην περιοχή Γηροκομείου Πατρών.jpg

2. Οι πρόεδροι του Ιδρύματος. Το Πτωχοκομείο μετά τη μεταφορά του στο Γηροκομειό μετονομάστηκε σε “Κωνσταντοπούλειο Οίκο Ευγηρείας”

2. Οι πρόεδροι του Ιδρύματος. Το Πτωχοκομείο μετά τη μεταφορά του στο Γηροκομειό μετονομάστηκε σε \'\'Κωνσταντοπούλειο Οίκο Ευγηρείας\'\'.jpg

3. Αποκριάτικες εκδηλώσεις

3. Αποκριάτικες εκδηλώσεις.jpg

4. Αποκριάτικες εκδηλώσεις.jpg

4. Γιορτή τού Αποστόλου Ανδρέα

5. Γιορτή τού Αποστόλου Ανδρέα.jpg

6. Γιορτή τού Αποστόλου Ανδρέα.jpg

Διάφορες εκδηλώσεις

5. H Διευθύντρια του Γηροκομείου κα Δήμητρα (Μιμικα) Παλουμπη σερβίρει με χαρά!

8. Διάφορες εκδηλώσεις.jpg

6. Εκδήλωση για το Πάσχα. Το πασχαλινό γεύμα (εντύπωση προκαλεί το βλέμμα και η έκφραση του μάγειρα)

9. Εκδήλωση για το Πάσχα. Το πασχαλινό γεύμα (εντύπωση προκαλεί το βλέμμα και η έκφραση του μάγειρα).jpg

7. Επίσκεψη σε εκκλησία

10. Επίσκεψη σε εκκλησία.jpg

8. Η καθημερινότητα στο ίδρυμα

11. Η καθημερινότητα στο ίδρυμα.jpg

12. Η καθημερινότητα στο ίδρυμα.jpg

13. Η καθημερινότητα στο ίδρυμα.jpg

14. Η καθημερινότητα στο ίδρυμα.jpg

Συγκινητικές ιστορίες από τους πρωταγωνιστές του παρελθόντος αλλά και την ανάγκη για μια ξεκούραστη πια ζωή, γεμάτη αισιοδοξία, κατέγραψε η κάμερα του ΙΟΝΙΑΝ που επισκέφθηκε τον Κωνσταντοπούλειο Οίκο Ευγηρίας Πατρών. Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν την καρδιά τους και μοιράστηκαν τα βιώματα της ζωής τους αλλά και την εμπειρία τους από τη φιλοξενία εκεί…

Πηγές : konstantopouleio-eugireio.gr  /  palaiapatras.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More