” Ερωτικό” : Το Μεγάλο Μυστικό Που Κρύβουν Οι Στίχοι Του Τραγουδιού (video)

Το 1987 η Ελευθερία Αρβανιτάκη τραγουδά το Ερωτικό, ένα από τα πιο όμορφα ερωτικά τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ στην Ελληνική μουσική σκηνή, και συγκινεί με την ερμηνεία της.

Η ιστορία του ποιήματος που έκανε τραγούδι ο Νίκος Ξυδάκης όμως μας μεταφέρει πίσω στο 1928. Το τραγούδι ξεχωρίζει για τους τρυφερούς αλλά και μελαγχολικούς του στίχους γραμμένους από τον ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.

Πολυσυζητημένος, ο Λαπαθιώτης, – όχι τόσο για το αριστουργηματικό έργο του, όπως θα έπρεπε – αλλά γιατί με τη ζωή του προκάλεσε τη συντηρητική κοινωνία της εποχής κι ας ήταν πάντα διακριτικός, κλεισμένος στον εαυτό του και συγκρατημένος, μέχρι τη στιγμή της αυτοκτονίας του, το 1944 σε ηλικία 56 ετών.

Ήταν ωστόσο αδιανόητο για την υποκριτική μεσοπολεμική Αθήνα, να δεχθεί έναν λογοτέχνη που συγκέντρωνε στο πρόσωπό του όλα όσα ήταν απαγορευμένα δια ροπάλου: Ήταν άθεος, κομμουνιστής, ομοφυλόφιλος και ναρκομανής.

Ναπολέοντας Λαπαθιώτης

Η αναζήτηση του έρωτα, του φιλιού εκείνου του μοναδικού, που μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή… τι μπορεί να ζητήσει κανείς περισσότερο από το ερωτικό φιλί, που σηματοδοτεί την αρχή του έρωτα και του πάθους στη ζωή μας;

Το μυστικό που κρύβεται στους στίχους

Το Ερωτικό, εκτός από ένα πολύ ερωτικό τραγούδι, είναι και ένα μήνυμα του ποιητή προς τον έρωτα της ζωής του. Το μυστικό αποκαλύφθηκε λίγα χρόνια μετά την συγγραφή των στίχων.

Αν διαβάσει κανείς την ακροστιχοιδα, διαβάζοντας το πρώτο γράμμα κάθε δυο στίχων (γραμμένα εδώ με κεφαλαία) μπορεί να δει το όνομα του ανθρώπου που ενέπνευσε το Λαπαθιώτη να γράψει το τραγούδι αυτό.

Καημός αλήθεια να περνώτου έρωτα πάλι το στενό

Ωσπου να πέσει η σκοτεινιάμια μέρα του θανάτου.

Στενό βαθύ και θλιβερόπου θα θυμάμαι για καιρό

Τι μου στοιχίζει στην καρδιάτο ξαναπέρασμά του.

Ας είν’ ωστόσο, τι ωφελείγυρεύω πάντα το φιλί

Στερνό φιλί, πρώτο φιλίκαι με λαχτάρα πόση.

Γυρεύω πάντα το φιλί αχ, καρδιά μουπου μου το ‘τάξανε πολλοί

Κι όμως δε μπόρεσε κανείςποτέ να μου το δώσει.

Ίσως μια μέρα όταν χαθώγυρνώντας πάλι στο βυθό

Και με τη νύχτα μυστικάγίνουμε πάλι ταίρι

Αυτό το ανεύρετο φιλίπου το λαχτάρησα πολύ

Σαν μια παλιά της οφειλήνα μου το ξαναφέρει.

Ερωτικά απογοητευμένος και θλιμμένος ο μεγάλος ποιητής του Μεσοπολέμου, συνέθεσε αυτό το γεμάτο ευαισθησία ποίημα για τον αγαπημένο του Κώστα Γκίκα,  το 1928. Ο Κώστας Γκίκας από το Μενίδι, υπήρξε ο μεγάλος έρωτάς του.

Στίχοι: Ναπολέων Λαπαθιώτης
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Πρώτη εκτέλεση: Ελευθερία Αρβανιτάκη

 

Πηγή: dinfo.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More