“Εγγλέζικα” Πάτρας

Τα Εγγλέζικα είναι μια σειρά αρχοντικών νεοκλασικών κτιρίων τα οποία αποτελούσαν συνοικία της Πάτρας, μακριά από την πυκνή δόμησής της, αποπνέοντα έντονα την ατμόσφαιρα κοσμοπολιτισμού. Επρόκειτο για πλούσιες βίλες που βρίσκονταν κυρίως παραθαλάσσια, στην περιοχή από τις Ιτιές μέχρι χαμηλά στο Μιντιλόγλι, ενώ οι περισσότερες βρίσκονται στο σημερινό ενδιάμεσο εκείνης της απόστασης, δηλ. στην Παραλία Πατρών. 

Ιστορικά στοιχεία

Πρόκειται για συνοικία που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Στην περιοχή κατασκεύασαν τις βίλες τους Άγγλοι κάτοικοι της Πάτρας: οι Χάνκοκ, Μόρφυ, Πίλσχερ, Κρόου και Στίβενς, καθώς και ένας Έλληνας, ο βιομήχανος Κρητικός. Από τους πρώτους αυτούς κατοίκους της πήρε την ονομασία «Εγγλέζικα».

Εκείνη την εποχή η περιοχή ήταν εξοχή και βρισκόταν αρκετά έξω από την πόλη της Πάτρας, καθότι ο πολεοδομικός ιστός της δεν είχε ακόμα επεκταθεί προς τα εκεί, έτσι ώστε να εξελιχθεί σύντομα σε τόπο παραθερισμού. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάποιες από τις βίλες των Άγγλων, μερικές από τις οποίες διέθεταν και γήπεδο τένις, και ορισμένες από αυτές διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

Το 1921 η Οικογένεια Μόρφυ εγκατέλειψε την περιοχή, λόγω της αυξανόμενης κίνησης που είχε δημιουργήσει η σημερινή Εθνική Οδός Πατρών-Πύργου. Την ακολούθησαν λίγο αργότερα και οι υπόλοιπες αριστοκρατικές οικογένειες, με τελευταία αυτή των Κρόου -οι οποίοι μόλις το 1990 πούλησαν την έπαυλή τους.

H βίλα της οικογένειας Κρόου (Crowe), κατασκευής 1830, στη συνοικία Εγγλέζικα στην περιοχή της Παραλίας Πατρών.

Σήμερα

Σήμερα ο όρος «Εγγλέζικα» έχει περιοριστεί σαν περιοχή, καθώς συμβολίζει μια παραθαλάσσια μακρόστενη περιοχή μήκους 1 χλμ. στη δυτική μεριά των αρχικών Εγγλέζικων και συγκεκριμένα στην Παραλία Πατρών κάτω ακριβώς από το Μιντιλόγλι όπου έφτανε τότε το ένα άκρο της αρχικής συνοικίας. Αυτό συνέβη, γιατί αρχικά η συνοικία ήταν αραιοκατοικημένη, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, και μέσα ή δίπλα σε αυτήν έχουν αναπτυχθεί πλέον εδώ και δεκαετίες νεότερες συνοικίες π.χ. Ηπειρώτικα, Εύα (πρώην Στάση Τσιρογιάννη), ΠΙΚΠΑ, Μουρτά, Τσαούση, με αποτέλεσμα τα Εγγλέζικα να περιοριστούν σε αυτή τη μικρή περιοχή όπου τα περισσότερα κτίσματα βρίσκονται σχεδόν το ένα δίπλα από το άλλο.

Πηγή : https://el.wikipedia.org

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More