“Χτυποκάρδια στο θρανίο” δείτε την Αλίκη στην Τούρκικη ταινία

Στον τομέα της Έβδομης Τέχνης, η πιο επιτυχημένη συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων ήταν η γνωστή επιτυχία, της Αλίκης Βουγιουκλάκη τα «Χτυποκάρδια στο θρανίο».

Aπόσπασμα από το βιβλίο του Αλέκου Σακελλάριου: «Λες και ήταν χθες»… 

“Εκείνη, την εποχή οι Τούρκοι είχανε βλέψεις στη Βουγιουκλάκη, που οι ταινίες της χαλάγανε κόσμο στην Τουρκία. Έτσι, μια μέρα ο κ. Οζντεμίρ Μπιρσέλ, που εκπροσωπούσε την μεγάλη τουρκική εταιρία παραγωγής «Μπιρσέλ Φιλμ» ήρθε και με και με βρήκε:

— Εσείς γράψατε και γυρίσατε την ταινία «Το ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο;».

— Μάλιστα.

— Θέλετε να γυρίσετε μια παρόμοια ταινία για την εταιρία μας;

— Θέλω. Αλλά δε φτάνει να το θέλω μόνο εγώ.

— Τι χρειάζεται ακόμα, δηλαδή;

— Να το θέλει κι η Βουγιουκλάκη.

Η «Χανούμ Μπουγιουκλάκ» και ο «εφέντης Σακελλάριος» υπογράφουν για τα «Χτυποκάρδια στο θρανίο»

Βρήκαμε την Αλίκη, τα είπαμε, τα παζαρέψαμε, τα συμφωνήσαμε και το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε αυθυμερόν στο «Κινγκς Πάλλας».

Με τα συμβόλαια αυτά η «Χανούμ Μπουγιουκλάκ» υποχρεωνότανε να γυρίσει μια ταινία, που θα έγραφε και θα σκηνοθετούσε ο «εφέντης Σακελλάριος» στην Πόλη και στην Αθήνα, για λογαριασμό της εταιρίας, «Μπιρσέλ Φιλμ».

Για την ταινία αυτή ενδιαφέρθηκε κι η Εταιρία «Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης» και τελικά αποφασίστηκε να γίνει συμπαραγωγή.

Θα γυριζόντουσαν δηλαδή δύο ταινίες :

Μια ελληνική, με Έλληνες ηθοποιούς και πρωταγωνίστρια, φυσικά τη Βουγιουκλάκη και μια τούρκικη, με Τούρκους ηθοποιούς και πρωταγωνίστρια πάλι τη Βουγιουκλάκη.  Ακούστε την Αλίκη να τραγουδά στα τουρκικά το «Καροτσέρη». Εκεί έκανε καριέρα ως «Arabacı, arabacı».

Στην ελληνική «βερσιόν» πήραν μέρος ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Δημήτρης Νικολαίδης, που στην τουρκική «βερσιόν» τους αντικαταστήσανε ο μεγάλος Τούρκος πρωταγωνιστής Ορχάν Γκιουν-σεράι, ο Μοράλ, ο Τουζούν ο Καβούρ, ο Ντεμίρ κι άλλοι.  Κάθε σκηνή της ταινίας, δηλαδή, γυριζότανε δυο φορές. Μια με τους Τούρκους, μια με τους Έλληνες.

Ο Οχράν Γκιουνσεράι στο ρόλο του Παπαμιχαήλ Κι έτσι στο τέλος υπήρχαν δύο ταινίες πλήρεις, μια τουρκική και μια ελληνική….”

Πηγή : www.mixanitouxronou.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More