“Από το φεμινισμό στην αρχαιότητα μέχρι το σεξιστικό λόγο σήμερα”

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 15.00 το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών οργανώνει εκδήλωση με θέμα “Από το φεμινισμό στην αρχαιότητα μέχρι το σεξιστικό λόγο σήμερα” !!!

ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ :
Ευφημία Καρακάντζα
(Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας)
Δέσποινα Παρασκευά- Βελουδογιάννη
(Υποψήφια διδακτόρισσα Κοινωνικής Θεωρίας)

Η Ελένη στη Ρόδο;
Η Αγγελική στην Κόρινθο;
Η Zackie στην Αθήνα;

Γεγονότα όπως αυτά που έχουμε έρθει αντιμέτωπες το τελευταίο αποδεικνύουν ότι μέρα παρά μέρα μια γυναίκα βιάζεται ή/και δολοφονείται. Όλοι/ες μας γνωρίζουμε κάποια που ο σύντροφός της «δεν την αφήνει» να βγει από το σπίτι μόνη, να δουλέψει, να μιλήσει με κάποιον, να ντυθεί όπως θέλει κ.λπ.
Η πολλαπλότητα των ρόλων της γυναίκας σήμερα δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφυκτικό για αυτή και η καταπίεση που δέχεται είναι σε πολλαπλά επίπεδα: σε σχέση με την έκφραση της σεξουαλικότητάς μας, την κοινωνική συμπεριφορά μας, την ηλικία, το θρήσκευμα, την εθνότητά μας και κάθε άλλη όψη της ζωής μας αλλά και την καταπίεση σε κάθε μορφής θηλυκότητα.
Άλλωστε είμαστε αυτές που πάνω μας πέφτει όλο το βάρος του σπιτιού και οι δουλειές , η ανατροφή των παιδιών , η φροντίδα όλης της οικογένειας.
Είμαστε αυτές που πρέπει ταυτόχρονα να είμαστε εργατικές, όχι όμως επιθετικές, όμορφες, όχι όμως πρόστυχες, φιλόδοξες αλλά «τόσο όσο», με χίλιους δυο ακόμα ετερόκλητους περιορισμούς και όρους. Ξέρουμε ότι πληρωνόμαστε λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους μας για μια ίδια δουλειά.
Eίμαστε αυτές που τα σώματά μας, που με δυσκολία χωράνε στα πρότυπα ομορφιάς της καταναλωτικής κοινωνίας, που χρησιμοποιούνται και αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα, άλλοτε πρέπει να είναι ντυμένα για να μην προκαλούν και άλλοτε να είναι γυμνά για να θέλγουν, που είναι έκθετα σε τέτοιο βαθμό που όλα τα λεφτά του κόσμου και όλοι οι security του κόσμου δεν φτάνουν για να σε προστατεύσουν από έναν βιαστή.
Είμαστε αυτές που η σεξουαλική παρενόχληση, οι σεξιστικές πρακτικές και ο σεξιστικός λόγος, ακόμα και η βία προς εμάς , συνήθως υποτιμώνται και αντιμετωπίζονται ως «υπερβολές υπερευαίσθητων» γυναικών από τα ίδια τα θεσμικά όργανα του κράτους και ως «γκρίνια» ακόμα και στο ίδιο μας το περιβάλλον.
Εμείς και ως φοιτήτριες στους χώρους των σχολών μας αντιμετωπίζουμε τον χλευασμό τόσο από τους συμφοιτητές μας όσο και από τους καθηγητές μας, γιατί σύμφωνα με τα πατριαρχικά πρότυπα θεωρούμαστε λιγότερο ικανές. Αυτό οδηγεί στην αναπαραγωγή σεξιστικών σχολίων και συμπεριφορών μέσα και έξω από τα αμφιθέατρά μας.

Η συνειδητοποίηση όλων αυτών των καταπιέσεων ας μας κάνει, όχι να σιωπήσει καθεμία μόνη της, αλλά να βγούμε όλες μαζί στο προσκήνιο μαζικά και δυναμικά, ενάντια στην πατριαρχία.

…ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ
ο άλλος άνθρωπος
ο ίδιος άνθρωπος
…ΟΡΚΟΣ ΜΟΥ να βγω από το περιθώριο των ταμπού της ιστορίας !

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More