Πρώτη «Μις Ελλάς» η πατρινοπούλα Ασπασία Καρατζά

Το 1929, η εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» γράφει:  «Οσαι δεσποινίδες συγκεντρώνουν τα φυσικά χαρίσματα ώστε να έχουν την πιθανότητα επιλογής των ως της ωραιοτέρας Ελληνίδος: Παρακαλούνται να μην διστάσουν να στείλουν την φωτογραφίαν των είς την Ένωσιν Συντακτών,Καραγεώργη της Σερβίας 8».
Δήλωσαν συμμετοχή 200 κορίτσια και επιλέχθηκαν 13 για την τελική φάση.Με επτά ψήφους το στέμμα δόθηκε στην Ασπασία Καρατζά από την Πάτρα, απόγονο του αγωνιστή Παναγιώτη Καρατζά.

Ασπασία Καρατζά 

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν ήταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, αυτός ο οποίος πρώτος ύψωσε τη σημαία της επανάστασης του 1821 αλλά… ο παππούς της. Το σίγουρο είναι ότι στη δική της περίπτωση δεν χωρούν αμφιβολίες. Είναι η πρώτη ελληνίδα Μις Ελλάς. Η κοπέλα που κατέκτησε τόσο την Ελλάδα, όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη, το 1929.

Η Ασπασία Καρατζά, μια εκ των επτά παιδιών πολυμελούς οικογένειας και εγγονή επαναστάτη του ΄21, Παναγιώτη Καρατζά, ήταν αυτή η οποία 108 χρόνια μετά, κατέκτησε κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου τον πρώτο τίτλο της Μις Ελλάς και ανύψωσε τη σημαία της Ελλάδας, στη 2η θέση του βάθρου των καλλιστείων Μις Ευρώπης της εποχής.

Η Α. Καρατζά, γεννηθείσα το 1905, αρκετές δεκαετίες πριν τα καλλιστεία αποτελέσουν ελεύθερα πόλο έλξης για χιλιάδες νεαρούς και νεαρές, έκανε ένα βήμα πολύ τολμηρό για τους περισσότερους ανθρώπους του κύκλου της. Αποφάσισε, όντας αρραβωνιασμένη και υπάλληλος της Τράπεζας Εθνικής Οικονομίας, στην Πάτρα, να πάρει μέρος στα πρώτα πανελλήνια καλλιστεία που έγιναν για τον τίτλο της ελληνίδας Μις Ελλάς.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, οι αντιδράσεις που αντιμετώπισε αρχικά ακόμη και από άτομα του περιβάλλοντος της, ήταν αρνητικές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ειδικά στο επαγγελματικό της περιβάλλον ο αντίκτυπος της απόφασης της ήταν τόσο σημαντικός που την οδήγησε στην παραίτηση από την τράπεζα.

Όμως, η θέληση της δεν κάμφθηκε και αυτό που ακολούθησε τη συμμετοχή της, στα πρώτα καλλιστεία που έγιναν για τον τίτλο της Μις Ελλάς, ανάγκασε τους πάντες να υποκλιθούν μπροστά της.

Στις 20 Ιανουαρίου του 1929, η Ασπασία σε ηλικία 24 ετών κέρδισε μέσα στο κέντρο «Delice», που βρισκόταν στη γωνία της Πανεπιστημίου και της Ιπποκράτους 7, τον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό για την ανάδειξη της πιο όμορφης Ελληνίδας στρέφοντας πάνω της το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Και δεν έμεινε μόνο εκεί…

Η Ευρώπη στα πόδια της

Η πρώην τραπεζική υπάλληλος με την άρτια για την εποχή της μόρφωση (είναι χαρακτηριστικό ότι μιλούσε άπταιστα αγγλικά και γαλλικά) έχοντας ήδη κατακτήσει τον πρώτο τίτλος της Μις Ελλάς, ανάγκασε να υποκλιθεί μπροστά της και η Ευρώπη.

Μόλις λίγες ημέρες την κατάκτηση του τίτλου της Μις Ελλάς, στις 28 Ιανουαρίου του 1929, η 24χρονη καλλονή αναχωρείγια το Παρίσι όπου θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τη «Μις Ευρώπη». Στις 7 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, ηΑσπασία στέκεται απέναντι στις 19 συνυποψήφιες της, τις κοιτά κατάματα και καταφέρνει αυτό που για τους περισσότερους φάνταζε σαν ένα όνειρο: να κερδίσει τη 2η θέση καταγράφοντας μια απρόσμενη ελληνική επιτυχία στον -«αχαρτογράφητο» μέχρι τότε για τη χώρα μας- χώρο της ομορφιάς.

Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η 24χρονη δικαιούταν την 1η θέση, δηλαδή θα έπρεπε να είχε κατακτήσει τον τίτλο της Μις Ευρώπης, αλλά είχε την ατυχία να βρεθεί απέναντι στην Ελισάβετ Σιμόν, συγγενή του διοργανωτή τωνκαλλιστείων! Είτε η φήμη αυτή αληθεύει, είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι πολύ πριν τα φλας καλύψουν το χώρο της ομορφιάς, η –άγνωστη για το ευρύ κοινή, σήμερα, πλέον- Ασπασία Καρατζά κέρδισε τον πρώτο τίτλο «Μις Ελλάς» καιθάμπωσε τα βλέμματα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

6 «καρέ» του διαγωνισμού «Μις Ευρώπη» του 1929

1)   Ο διαγωνισμός έγινε στις 7 Φεβρουαρίου στην Όπερα των Παρισίων.

2)   Οι υποψήφιες, μαζί με την Α. Καρατζά, ήταν 20. Προέρχονταν από Ευρώπη αλλά και Αμερική.

3)   Πριν τον τελικό διαγωνισμό οι υποψήφιες παρουσιάστηκαν στο Παρισινό κοινό σε χορό εφημερίδας, στην όπερα και στον πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας.

4)   Στις 2 το μεσημέρι της ημέρας του διαγωνισμού, οι κοπέλες έφτασαν στο κτίριο της Όπερας με δύο επιβατικά τουριστικά αυτοκίνητα στις 2 μ.μ.

5)   Εξω από την όπερα είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου που επευφημούσε τις κοπέλες.

6)   Τον τίτλο της «Μις Ευρώπης» το 1929 κατέκτησε η Ουγγαρέζα Ελισάβετ Σιμόν (βλ. αμέσως επόμενη φωτογραφία).

 

Ο Παναγιώτης Βαϊνδιρλής βρήκε την ευκαιρία να γράψει το συρτό «Μις Ελλάς» με τον Αντώνη Νταλγκά.

Πηγή :www. topmodels.gr

 

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More