Πώς εφευρέθηκε το σπαστό καλαμάκι

Ο Τζόζεφ Μπ. Φρίντμαν παρακολουθούσε στον πάγκο ενός μαγαζιού στο Σαν Φρανσίσκο την κόρη του που έπινε το αναψυκτικό της. Παρατήρησε ότι η μικρή δε μπορούσε να το χειριστεί καλά. Λύγισε το καλαμάκι για να τη διευκολύνει, αλλά με αυτόν τον τρόπο περιόρισε τη ροή.

Ο Φρίντμαν ήταν κτηματομεσίτης και ημιαπασχολούμενος οπτικός. Ήταν όμως και άνθρωπος που έπιαναν τα χέρια του. Την πρώτη του εφεύρεση την είχε κάνει στα 14 του χρόνια, ενώ είχε πάρει την πρώτη του πατέντα στα 22.

Ο Φρίντμαν έκανε διαρκώς εφευρέσεις και τελικά κατοχύρωσε 9 ευρεσιτεχνίες. Γέμιζε αναρίθμητα σημειωματάρια με δεκάδες ιδέες ανάμεσα τους και μια πρώιμη εκδοχή ιδέα του κινηματογράφου τριών διαστάσεων και μια ανακλαστική πινακίδα αυτοκινήτων.

Είχε σταματήσει τις εφευρέσεις για να φροντίσει την οικογένεια του, αλλά η «απελπισία» της κόρης του, που δυσκολευόταν να πιει το αναψυκτικό της, ήταν μια ευκαιρία που δεν μπορούσε να την αφήσει να πάει χαμένη.

Ο Φρίντμαν όταν επέστρεψε στο σπίτι, έβαλε μια οβίδα μέσα σε ένα καλαμάκι.

Μετά πήρε οδοντικό νήμα γύρω από τα αυλάκια και το έσφιξε δυνατά. Έτσι δημιουργήθηκαν αυλακώσεις που σχημάτισαν μια αρθρωτή γωνία στο καλαμάκι. Τον Νοέμβριο του 1936, ο Φρίντμαν υπέβαλε αίτηση ευρεσιτεχνίας για τον βελτιωμένο «σωλήνα ρόφησης». Ο Τζο Φρίντμαν είχε εφεύρει το σπαστό καλαμάκι.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα καλαμάκι το οποίο μπορεί να λυγίζει χωρίς να χαλάει η ροή. Ωστόσο οι υπεύθυνοι κατασκευαστές για τα καλαμάκια δεν ενδιαφέρθηκαν αμέσως. Ένας κατασκευαστής μάλιστα πίστευε ότι το νέο καλαμάκι δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί. Αλλά ο Φρίντμαν δεν σκόπευε να τα παρατήσει. Έκανε βελτιώσεις  στο καλαμάκι και αποφάσισε να το κατασκευάσει ο ίδιος.

Όσο απλά και αν φαίνονται τα καλαμάκια, χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια δουλειάς για να μπορέσει να αρχίσει να τα κατασκευάζει και να τα πουλάει.

Ο Φρίντμαν πατένταρε το καλαμάκι αυτό με το όνομα «drinking tube» (σωλήνας πόσης) και χρησιμοποιήθηκε αρχικά στα νοσοκομεία αλλά σύντομα κατέκτησε όλο τον κόσμο.

Τελικά την ευρεσιτεχνία του Φρίντμαν την αγόρασε η Maryland Cup Corporatio….

Πηγή : http://www.mixanitouxronou.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More