Ποιος ανακάλυψε το χαρτί τουαλέτας;

O Joseph C. Gayetty, ήταν ένας Αμερικανός εφευρέτης, γεννημένος στη Μασαχουσέτη το 1827.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιστορία χαρτιού υγείας

Θεωρήθηκε τεράστια ανακάλυψη στην εποχή του και μάλιστα χλευάστηκε από τον τύπο,  καθώς θεωρούνταν «πεταμένα λεφτά» αυτά που θα έδινε κάποιος για να αγοράσει χαρτί τουαλέττας!
Η «μεγαλύτερη ευλογία της εποχής», έλεγε η διαφήμιση, άφησε ωστόσο το κοινό εμβρόντητο. Η θριαμβευτική ανακοίνωση του Gayetty αποδεικνυόταν αρκετά προκλητική: μπορεί σήμερα το ρολό υγείας να θεωρείται απαραίτητη οικιακή άνεση, πίσω στα 1850 ωστόσο η ιδέα του να πετάξει κανείς τα λεφτά του για κάτι τέτοιο φάνταζε εξωφρενική!
Το αρχικό προϊόν περιέχει αλόη ως λιπαντικό και διατίθενται στο εμπόριο ως «φαρμακετικό χαρτί» που θεραπεύει τις αιμορροΐδες.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ιστορία χαρτιού υγείας

WALDORF

Το Waldorf  ήταν το πρώτο χαρτί σε ρολό που κυκλοφόρησε. Ήταν υγιεινό και απαλό. Καμία σχέση με τα φύλλα χαρτιών υγείας που φτιάχνονταν από πολτοποιημένες εφημερίδες και που ήταν σκληρά, ελάχιστα απορροφητικά, είχαν ξένα σώματα και προκαλούσαν προβλήματα.

Τι γινόταν πριν;
Πριν από την εμφάνιση του χαρτιού τουαλέτας τα πράγματα ήταν δύσκολα στον πολιτισμένο κόσμο: Αν ήσουν πλούσιος, μπορούσες να χρησιμοποιήσεις λωρίδες υφάσματος ή να κάνεις τον λεγόμενο μπιντέ. Αν όχι, η λύση ήταν τα φύλλα των δέντρων και των φυτών (κάνναβη, μουριά και καλαμπόκι τα καλύτερα), τα βρύα, τα άχυρα και τα στάχυα, το γρασίδι, το μαλλί των προβάτων, η γούνα των ζώων, το χιόνι, η άμμος, κελύφη από όστρακα, φλούδες φρούτων και λαχανικών, φύκια, σφουγγάρια, παλιά κουρέλια και γενικώς ό,τι έβρισκε πρόχειρο ο καθένας, αλλιώς σκουπιζόταν με το… χέρι. Η σωτήρια παλιά καλή εφημερίδα εμφανίστηκε πολύ αργότερα, με την έλευση της τυπογραφίας. Κατάλογοι και πάσης φύσεως φυλλάδια έκαναν επίσης εξαιρετική δουλειά.
Πάντως, τα ίχνη της ιστορίας του πρώτου χαρτιού υγείας (σε φύλλα) οδηγούν στην κινέζικη αυτοκρατορική οικογένεια του 6ου μ.Χ. αιώνα, που χρησιμοποιούσε ένα είδος χαρτιού από φύλλα φυτών και κουρέλια για την προσωπική της υγιεινή, το οποίο με τους αιώνες εκσυγχρονίστηκε και αρωματίστηκε (1391).
Τι έκαναν οι αρχαίοι;
Πίσω στην ιστορία, οι αρχαίοι Ρωμαίοι λέγεται ότι είχαν βρει τη λύση τους: Είχαν δίπλα τους ένα πανί στερεωμένο στην άκρη ενός ραβδιού, το οποίο έβρεχαν σε έναν κουβά με αλμυρό νερό. Οι πλούσιοι αρκούνταν σε μαλλί ποτισμένο με ροδόνερο. Στους προγόνους μας αποδίδεται (με κακεντρέχεια) η φράση “τρεις πέτρες είναι αρκετές για να σκουπιστείς”, ενώ αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι χρησιμοποιούσαν επίσης κεραμικούς δίσκους (πεσσούς) ή βότσαλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιστορία χαρτιού υγείας

Και τότε εμφανίστηκε ο Gayetty…
Δεν ξέρω εάν θεράπευε όντως τις αιμορροΐδες το συγκεκριμένο χαρτί, όμως σίγουρα ήταν απαλότερο και υγιεινότερο από ότι χρησιμοποιούσαν έως τότε. Ο κόσμος το δέχτηκε σιγά σιγά και άρχισε να δίνει χρήματα για να το προμηθευτεί.
Πολύ σύντομα τον μιμήθηκαν κι άλλοι, οι οποίοι εξέλιξαν το προϊόν έως τη σημερινή του μορφή.

 

Πηγές : http://www.ifeelkid.gr/https://poiostigiati.gr/

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More