ΠΑΤΡΑ “Αμήχανη Βιομηχανία” αφιέρωμα της ΕΡΤ

Πόλεις-βασίλισσες της βιομηχανίας, που τώρα πια ζουν με την ανάμνηση του μεγαλείου τους είναι το θέμα της σειράς ¨ΑΜΗΧΑΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ».

Η ΠΑΤΡΑ, το πρώην κέντρο του δυτικοευρωπαϊκού εμπορίου, άνθισε οικονομικά λόγω της τεράστιας παραγωγής σταφίδας. Η φόρτωση του εμπορεύματος στα πλοία αποτελούσε μια γιορτή στην οποία συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι.

Τα βιομηχανικά καταστήματα που λειτουργούσαν έδιναν ζωή στην πόλη. Η σημαντική γεωγραφική θέση της, εκτός από την οικονομική ανάπτυξη, χάρισε στην ΠΑΤΡΑ και το δώρο της διάδοσης ιδεών. Η εργατική τάξη έκανε τα πρώτα της βήματα στην πολιτική ζωή.

Το σοσιαλιστικό κίνημα, ο αστικός και λαϊκός πολιτισμός (πχ ο Καραγκιόζης) άνθισαν στην πόλη.

Ο μηχανολόγος μηχανικός ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΦΟΠΟΥΛΟΣ, ο συνταξιούχος γυμναστής ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ, ο ναυτιλιακός πράκτορας ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, οι συνταξιούχοι ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΛΑΣ και ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΛΑ, η αρχιτέκτονας ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΙΑΔΟΥ, καθώς και ο ιστορικός ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΖΑΡΗΣ μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για την ΠΑΤΡΑ.

Τέλος, ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΛΛΙΟΣ αναφέρεται στην ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, οινοποιείο της πόλης.

Πηγή : ert-archives.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More