Όταν ο Νίκος Ξανθόπουλος βρέθηκε κρατούμενος στην Πάτρα!

Η Έπαυλις Λυμπερόπουλου (απέναντι από το νοσοκομείο 409 της Πάτρας) χτίστηκε το 1898 και έλαβε το όνομά της από τον Πατρινό Αρχιμανδρίτη και θεολόγο Αθανάσιο Λυμπερόπουλο. Ο Αρχιμανδρίτης, με το θάνατό του το 1937, σύστησε το ίδρυμα «Άρτος Ζωής» στο οποίο κληροδότησε όλη του την περιουσία, μεταξύ άλλων και τη Βίλα που πήρε το όνομά του.


Λίγα χρόνια αργότερα, σύμφωνα με το βιβλίο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» του Γιώργου Μόσχου και συγκεκριμένα το 1941 μετατράπηκε σε τόπο κράτησης αγωνιστών.

Τη συγκεκριμένη περίοδο βρέθηκε «κρατούμενος» στη Έπαυλη και ο δημοφιλής ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος, η οικογένεια του οποίου στην Κατοχή έμενε στα Αραχωβίτικα. «Όσο υπήρχε ο πατέρας στο σπίτι, εγώ οκτάχρονος αλώνιζα με τους φίλους μου τις παραλίες και τα χωράφια. Οι ξέγνοιαστες παιδικές μου μέρες τέλειωσαν όμως απότομα. Βγήκε ο πατέρας στο βουνό και μία μέρα, εμένα και τη μητέρα μου, μας “μπαγλαρώσανε” οι καραμπινιέροι και μας πήγανε στην Πάτρα. Στο τέλος, μας κλείσανε φυλακή στην Εγλυκάδα, στο τρελάδικο του Λυμπερόπουλου που το χρησιμοποιούσαν τότε για φυλακή», γράφει χαρακτηριστικά στη βιογραφία του ο ίδιος ο Νίκος Ξανθόπουλος.

Σήμερα έχει τον δικό του «παράδεισο» και δηλώνει αγρότης. Βγάζει το δικό του κρασί και ασχολείται με την γη. Μάλιστα διαθέτει και σελίδα στο facebook που όταν έγινε 80 ετών «ανέβασε» φωτογραφία του με λεζάντα: «Ποτέ δεν φανταζόμουνα ότι θα φτάσω ογδόντα χρονών.

Για δες λέω Νικολάκι ,τα κατάφερες .Είδες που φοβόσουνα όταν εννιά χρονών σε είχανε φυλακή οι Γερμανοί κι έτρεμες μήπως σε στείλουν να γίνεις σαπούνι. Ογδόντα χρόνια δεν είναι λίγα μακάρι να τα φτάνανε κι άλλοι

Έχει αποκτήσει παιδιά και είναι και παππούς!

www.zougla.gr, www.toxwni.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More