Όταν ο Λόρδος Μπάιρον βρέθηκε στην Πάτρα

Ο λόρδος Μπάιρον ήταν (εκτός από μεγάλος ποιητής) μια πολύ δημοφιλής προσωπικότητα στη χώρα του Αγγλία, αλλά και στην υπόλοιπη διαφωτισμένη Ευρώπη.
Τηρουμένων των αναλογιών, ο λόρδος Μπάιρον σήμερα θα ήταν αυτό που αποκαλούμε σελέμπριτι.
Ένας αστέρας της ποίησης. Αντιφατική και έντονη προσωπικότητα, όρισε με το έργο του το κίνημα του Ρομαντισμού.

Αυτός ο ρομαντικός αστέρας λοιπόν βρέθηκε στην Ελλάδα δύο φορές. Και στα δύο ταξίδια, ο δρόμος τον έφερε περαστικό από την Πάτρα.
Τον Σεπτέμβριο του 1809 περπάτησε στους αμπελώνες που βρίσκονταν εκεί που σήμερα είναι η πλατεία Όλγας.
Βρέθηκε ξανά στην Πάτρα τον Ιούλιο του 1811 όπου και έμεινε φιλοξενούμενος στο σπίτι του πρόξενου της Αγγλίας Στράνη. «… ο καύσωνας αυτάς τας ημέρας είναι είναι τρομερός… Φυσικά ο ήλιος με έχει μαυρίσει» έγραφε στη μητέρα του από την Πάτρα.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην πόλη αρρωσταίνει. Τον περιλαμβάνει με αφαιμάξεις και άλλα γιατροσόφια ο γιατρός της πόλης Ρωμανέλλης. «Εγλύτωσα από έναν ιατρόν και ένα πυρετόν που με κράτησε πέντε ημέρας στο κρεββάτι».
Στις 3 Οκτωβρίου 1811έστειλε γράμμα σε φίλο του, όπoυ γράφει:
”Εδώ θερίζει μια ενδημική αρρώστεια. Οσο φυσάει από τον Κορινθιακό,χτυπά μικρούς μεγάλους και κυρίως νεογέννητα.
Υπάρχουν δύο γιατροί.Ο ένας(Ρωμανέλλης),καμαρώνει για την μεγαλοφυία του-δεν έχει σπουδάσει καθόλου-και ο άλλος(Σιτζηλιάνος) καμαρώνει για μια εκστρατεία που έκαμε ενάντια…στους αρρώστους του Οτράντο της Ιταλίας, με μεγάλη επιτυχία!
Μόλις ένοιωσα το κακό να έρχεται,διαμαρτυρήθηκα σε αυτούς τους δολοφόνους,αλλά τι να κάνω έτσι εξαντλημένος,θερμασμένος,πνιγμένος στον ιδρώτα όπως ήμουνα;
Επί τρεις μέρες με αφάνισαν στα εμμετικά και στα κλύσματα και παραλίγο να παραδώσω το πνεύμα μου.”
Ποίημα δεν της έγραψε της πόλης ο Μπάιρον. Η πόλη όμως έγραψε το όνομά του σ’έναν απ’ τους δρόμους της.
Πηγες : https://tetartopress.gr / http://laiki-patrwn.blogspot.com/
You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More