Όταν έπεσε η αυλαία του μεγαλύτερου πολυκαταστήματος της Πάτρας (φωτο)

«Η φωτιά έπιασε στις 7 Ιουλίου  του 1998 και τελικά δεν βγήκε άκρη τι έφταιξε. Εγώ νομίζω ότι, η παλαιότητα των κτιρίων και τα φθαρμένα καλώδια μέσα στη ζέστη με τα αιρ κοντίσιον σε λειτουργία, έκαναν το κακό.
Μουστάκη
Ταλαιπωρηθήκαμε δυο χρόνια με τις ασφάλειες, τα κτίρια πουλήθηκαν και ήταν βέβαια πολύ δύσκολο για μας να ξαναρχίσουμε από την αρχή».
Αυτά είχε εξομολογηθεί η Νία Μπουρίτσα, εκ των ιδιοκτητών του «Μουστάκη» στο περιοδικό «Τrip» και στην Αντυ Μπακοπούλου (τεύχος Δεκεμβρίου 2011).
Κάπως έτσι έπεσε η αυλαία για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά εμπορικά καταστήματα της Πάτρας.
«Ο Μουστάκης προήλθε από τη συνένωση δυο παλιών καταστημάτων της Μαιζώνος, τους «Νεωτερισμουìς» των Μπουρίτσα – Αναστασόπουλου (που είχαν τα πρώτα ανδρικά ρούχα και εσώρουχα για όλη την οικογένεια) και το υφασματάδικο Μουστάκης (ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα το Sephora).
Ηταν το 1968 που κατέβηκε ο όμιλος Κλαουδάτου από την Αθήνα, προτείνοντας συνεταιρισμό και επέκταση. Αγοράστηκαν μετοχές και στήθηκε η ανώνυμος εταιρεία.
Τα μαγαζιά της Μαιζώνος ενώθηκαν με το ακίνητο της Αγίου Νικολάου το οποίο νοικιάστηκε από την Τριάντειο, αγοράστηκε το κτίριο της Ερμού (σημερινό Hondos) και νοικιάστηκε το διπλανό ακίνητο της Ερμού (Collective σήμερα) το οποίο, διαμόρφωσε ειδικά η ΑΒΕΞ.
Σχηματιζόταν έτσι, στο κέντρο της πόλης ένα τεράστιο «Τ».
Στην είσοδο της Μαιζώνος πωλούνταν καλλυντικά, μπιζουì, αξεσουάρ και επάνω, είδη σπορ και λευκά είδη.
Στην Αγίου Νικολάου ήταν τα γυαλικά και επάνω πλαστικά και υφάσματα.
Στην Ερμού είχε στηθεί ένα πελώριο παιχνιδάδικο και μεταγενέστερα τα προϊόντα της εταιρείας BHS.
Ολη η Πάτρα έμπαινε στο μαγαζί. Γνωστοί και άγνωστοι ήταν λες και έκαναν επίσκεψη, ψώνιζαν και μας έλεγαν «τα δικά τους».
Υπήρχε μια μοναδική οικειότητα, όχι αυτή η απρόσωπη αίσθηση που επικρατεί σήμερα στα πολυκαταστήματα. Με τις ώρες συζητούσαμε με τον κόσμο. Γενικός διευθυντής ήταν ο Λάκης Μπουρίτσα.
Ανανεωνόταν διαρκώς το εμπόρευμα. Το προσωπικό είχε φτάσει και τα 130 άτομα.
Μουστάκη
Τα Νέα στις στις 8 Ιουλίου 1998 έγραφαν :

” Μεγάλη φωτιά στο κέντρο της Πάτρας κατέστρεψε πολυκατάστημα

Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο κέντρο της Πάτρας είχε σαν αποτέλεσμα να καταστρέψει ολοσχερώς  ένα πολυκατάστημα, γειτονικά μαγαζιά, ενώ απείλησε ένα ξενοδοχείο. Γύρω στις 5 παρά τέταρτο το απόγευμα εμφανίστηκαν οι πρώτες φλόγες σε τμήμα της οροφής κοντά σε κλιματιστικό μηχάνημα στο πολυκατάστημα «Μουστάκης».

Μέσα στο πολυκατάστημα την ώρα εκείνη ήταν περίπου δέκα υπάλληλοι και ελάχιστοι πελάτες. Σοκαρισμένος από το γεγονός και ταραγμένος από τον κίνδυνο, ο Φώτης Αλεξόπουλος που είχε επισκεφθεί το κατάστημα ελάχιστα λεπτά πριν ξεσπάσει η φωτιά, λέει: «Μια πωλήτρια αντιλήφθηκε τις φλόγες και έβαλε τις φωνές. Τότε όλοι αναζητήσαμε την έξοδο πριν επεκταθούν οι φλόγες».

Μουστάκη

Ο Μανόλης Φωτόπουλος είπε: «Είδαμε τον κόσμο να πετάγεται έξω πανικόβλητος, ενώ η φωτιά άρχισε να παίρνει διαστάσεις».

Γρήγορα οι φλόγες τύλιξαν το εσωτερικό του καταστήματος καίγοντας αρχικά τα τουριστικά είδη στο τμήμα κάμπινγκ και ακολούθησαν εκρήξεις.

Επιτόπου έφτασαν 20 οχήματα της Πυροσβεστικής και ενισχύθηκαν από τον Πύργο, το Αίγιο και τη Ναύπακτο.

Δύο πυροσβέστες που προσπαθούσαν από μια μαρκίζα να αναχαιτίσουν τις φλόγες, όταν αυτή κατέρρευσε, τραυματίστηκαν ελαφρά.

Πρόκειται για τον Νικόλαο Βέργο και τον Ιωάννη Παπαντωνόπουλο που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Τελικά, ύστερα από προσπάθειες που κράτησαν τρεις ώρες, η φωτιά τέθηκε υπόπλήρη έλεγχο.

Στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο λειτουργεί και το ξενοδοχείο «Μεντιτερρανέ» πουτελικά δεν κινδύνευσε.

 Όπως ανέφερε ο πρώην διευθυντής του πολυκαταστήματος Παντελής Μπουρίτσας, «65 οικογένειες έμειναν δίχως δουλειά και είναι πια σε απόγνωση».

Μουστάκη

Ο ίδιος απέδωσε την πυρκαγιά σε βραχυκύκλωμα που πιθανόν να προκλήθηκε σε κλιματιστικό μηχάνημα.

Πάντως η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξετάζει κάθε εκδοχή.

Το ίδιο οικοδομικό τετράγωνο είχε τυλιχθεί στις φλόγες και πριν από 18 χρόνια, τότε με την επωνυμία «Τοξαβάδης», με αποτέλεσμα ανυπολόγιστες ζημιές.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία έγινε η εκτίμηση ότι οι ζημιές ανέρχονται σε εκατομμύρια δραχμές, αλλά σήμερα θα υπάρξει το τελικό πόρισμα.” 

 

Πηγές: http://www.pelop.gr/https://www.tanea.gr/https://www.patramou.gr/
You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More