Οι ξακουστοί χοροί στο αρχοντικό στα Ψηλαλώνια

Ήταν ένα από τα πιο ιδιαίτερα αρχοντικά της Πάτρας, στην καρδιά της πόλης στα Ψηλαλώνια που έζησε «μεγάλες στιγμές» φιλοξένησε τρεις οικογένειες με τις χαρές, τις λύπες, αφουγκράστηκε τα αισθήματά τους. Και το 1978, σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής, έδωσε τη θέση του σε κάτι άνετο, σε κάτι σύγχρονο και μοντέρνο σε μια πολυκατοικία…
Το συγκεκριμένο σπίτι βρισκόταν στην νοτιοδυτική γωνία της οδού Σταματίου Κουμανιώτη με την Αθανασίου Διάκου. Αριστερά στη φωτογραφία είναι η πλευρά επί της Κουμανιώτη, όλη η γωνία είχε εσωτερική κόχη, και δεξιά στη φωτό που είναι το δένδρο, κατεβαίνει η Αθανασίου Διάκου στο Νο 37-39.
Δεν σώζονται πολλά για τον πρώτο ιδιοκτήτη, ήταν πάντως Αιγύπτιος στην καταγωγή και στον πάνω όροφο υπήρχε ένα μεγάλο σαλόνι, αίθουσα που φιλοξενούσε χορούς της οικογένειας. Χτίστηκε πιθανώς τη δεκαετία του ’20.
Ακολούθως το κατοίκησαν οι οικογένειες Μαζιάκου, Τσαχιώτη και τελευταία του ιατρού Τάκη Μπιμπή και της Λίτσας Αποστολίδη.
Ξακουστοί έμειναν οι χοροί και τα πάρτι της δεκαετίας του ’50 και ’60. Μόνιμοι συνδαιτήμονες της οικογένειας, οι πρώην εκδότριες της «Π» Γιώτα Παπαγγελούτσου και η κόρη της Νανά Δούκα, άρτι αφιχθείσα από το Παρίσι όπου είχε σπουδάσει σε οίκο υψηλής ραπτικής.
Φίλες της Νανάς Δούκα και της Λίτσας Αποστολίδη, οι κυρίες Μαρία Βλασταρά – Φαρμάκη, Βουλή Κοντού, Μιράντα Στράτου, Σάντα Κυρίτση, Χρυσή Παπαλεξανδράτου, Ευτέρπη Παπαπλεξανδράτου, Φρόσω Γιαννακοπούλου, Ρένα Τσαχιώτη, Τιτίκα Βοσινάκη και άλλες.
Πάτρα 1956.!Στην φωτογραφία στιγμιότυπο από τον γάμο των εκδοτών της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Σπύρου και Νανάς Δούκα. Δίπλα στους νεόνυμφους οι Γιάννης και Γιώτα Καραλή  και οι κουμπάροι τους Κώστας και Γιώτα (Εύα) Παπαγγελούτσου.
Μάλιστα με αφορμή ένα πάρτι στην οικία Χάρη Ρωμανού, το 1952, η εκδότρια της «Π» Γιώτα Φραγκοπούλου τότε (μετέπειτα Παπαγγελούτσου) είχε υπογράψει ένα άρθρο στη στήλη της «ΕΥΑ» στην πρώτη σελίδα της «Π» για τα εκλεκτά κοριτσόπουλα εκείνης της παρέας της κόρης της.
Το σπίτι «ολοκλήρωσε τον βίο» του κάπου στα 1978. Η οικογένεια αποφάσισε να ανεγερθεί πολυκατοικία και όλα πήραν το δρόμο τους.

 

Πηγή :http://www.pelop.gr/

 

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More