Οι σκάλες της Πάτρας (φωτο)

Είναι τέτοια η διαμόρφωση του εδάφους στην Πάτρα που δεν γινόταν αλλιώς, παρά να υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά ακριβώς στο κέντρο της!
Το Δασύλλιο και το τελευταίο του άκρο, το Κάστρο, είναι ακριβώς μέσα στη μέση. Η Πάτρα στο ύψος του Αρσακείου θαρρείς πως κόβεται στη μέση. Πάνω από την Κορίνθου, δάσος!
Ήταν αναγκαίο λοιπόν, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι στις μετακινήσεις τους, να φτιαχτούν σκάλες για να γεφυρωθεί το υψομετρικό χάσμα μεταξύ της Πάνω και της Κάτω Πόλης!
Λίγα χρόνια μετά το 1830, οπότε και ξεκίνησε -με το ρυμοτομικό σχέδιο του Σταμάτη Βούλγαρη- ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η οικοδόμηση της Κάτω Πόλης, έγινε αναγκαίο να διαμορφωθούν κλίμακες για να «ενωθούν» οι δύο πόλεις.
Έτσι και έγινε λοιπόν, σταδιακά, από το ύψος της Αγίου Νικολάου έως και τη Ναυάρχων.
Πέντε μεγάλες λιθόστρωτες σκάλες που είναι κατά σειρά οι:
– Πατρέως. Κατασκευάστηκαν το 1873 αλλά παραδόθηκαν σε χρήση οκτώ χρόνια μετά, το 1881, επί δημαρχίας Θανάση Κανακάρη-Ρούφου, καθώς είχαν προηγηθεί δικαστική διαμάχη για την υποβάθμιση των βαθμίδων.
Ενώνουν την οδό Πατρέως με την πλατεία Αγίου Γεωργίου και την αρχή της οδού Γερμανού.
Βρίσκονται πάνω στο υπό ανάδειξη Αρχαίο Στάδιο της πόλης, άγνωστο αν θα επηρεαστούν από τις εργασίες, όταν και εφόσον αυτές γίνουν. Διαθέτουν 93 σκαλιά.
– Παντανάσσης. Την ίδια χρονιά, το 1881, παραδίδονται σε χρήση και οι μαρμάρινες σκάλες -διπλές- της οδού Παντανάσσης. Βρίσκονται πίσω από τον Ναό και συνδέουν την οδό, πεζόδρομο πλέον, Παντανάσσης, με την οδό 25ης Μαρτίου, στο ύψος ακριβώς που ξεκινάει η οδός Γεωργίου Ρούφου. Βρίσκονται και αυτές πάνω στο Αρχαίο Στάδιο. Το 1962, επί δημαρχίας Νίκου Βέτσου είχαμε την ανακατασκευή τους.
Οι σκάλες της Πάτρας! | Patras Events
– Γεροκωστοπούλου. Πέντε χρόνια μετά φτιάχτηκαν και αυτές στο τέρμα της οδού Γεροκωστοπούλου.
Το έργο ολοκληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1886 με δήμαρχο τον Δημήτρη Πατρινό.
Ενώνουν τον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου με την οδό Αγίου Γεωργίου, στο ύψος ακριβώς που ξεκινάει η Παντοκράτορος. Γνωστές και ως σκάλες Γιογκαράκη από το παρακείμενο καφενείο του Περικλή Γιογκαράκη. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα δύο ονόματα με τα οποία είναι γνωστές.
Αρχικά αναφέρονταν τόσο ως σκάλες Αγίου Γεωργίου, καθώς απέναντι ακριβώς από το τέρμα τους, στη γωνία του Αρχαίου Ωδείου με την οδό Παντοκράτορος βρισκόταν πολύ παλιά η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και η περιοχή λεγόταν έτσι, ενώ για ένα διάστημα έφεραν το όνομα που είχε παλαιότερα η οδός.
Λεγόταν Ανεξαρτησίας, όπως και οι σκάλες, πριν δοθεί το όνομα «Γεροκωστοπούλου». Οι σκάλες διαθέτουν 61 σκαλιά και κόστισαν τότε, 25.000 δραχμές.
GEROKOSTOPOULOU STR. PATRA GREECE | Greece, Patra, Street view
– Αγίου Νικολάου. Το 1880 γίνεται συζήτηση για την ανέγερση νέου, μεγαλύτερου ναού του Αγίου Νικολάου. Το 1885 έχουν ήδη φτιαχτεί τα θεμέλιά του, εκεί ακριβώς όπου ξεκινούν οι σκάλες. Ομως μετά από κατολίσθηση που έγινε, εγκαταλείφθηκε η ιδέα και η εκκλησία χτίστηκε λίγα μέτρα πιο δίπλα, εκεί ακριβώς που είναι σήμερα. Πολλά χρόνια αργότερα θα χτιστούν εκεί σκάλες.
Το 1934, δήμαρχος στην Πάτρα ο Λαλάκης (Βασίλης) Ρούφος, η Πάτρα αποκτά τις πλέον διάσημες σκάλες της!
Είναι οι μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές σκάλες με 193 σκαλιά (το έργο ξεκίνησε το 1930) και ενώνουν τον κεντρικό δρόμο, την Αγίου Νικολάου, με μια σπουδαία γειτονιά, το Κάστρο, το παλιό Νοσοκομείο κ.λπ. Χάρη (και) στις σκάλες, η Αγίου Νικολάου έγινε ο πιο όμορφος, ο πιο θεατρικός δρόμος της Πάτρας. Από την ανατολική πλευρά οι σκάλες που οδηγούν στο Κάστρο και από τη δυτική πλευρά ο Μόλος που οδηγεί στον Φάρο. Από τη μία πλευρά του βουνό (Δασύλλιο), από την άλλη η θάλασσα. Και στη μέση αυτός ο φαρδύς δρόμος με τα στεγασμένα πεζοδρόμια (στοές) και τα καταπληκτικά αρχοντικά, μερικά εκ των οποίων (ευτυχώς πολλά) σώζονται ακόμα. Μέχρι τότε υπήρχε στη θέση τους μια μικρή χωμάτινη φιδωτή ανηφόρα που οδηγούσε στο Κάστρο.
Οι σκάλες, για πολλά χρόνια, είχαν συνδυαστεί με το Καρναβάλι και την τελετή λήξης του. Εκεί είχαμε και τα πολλά πυροτεχνήματα, να ρέουν στις σκάλες σαν χρωματιστός χείμαρρος. Είναι, ίσως, η πιο εντυπωσιακή καρναβαλική ανάμνηση που έχουν όσοι τα έζησαν τη δεκαετία του ’60. Τοποθετούνταν την Κυριακή το μεσημέρι, μετά την παρέλαση που γινόταν εκεί, κατά μήκος των 12 πλατύσκαλων, από το ένα φανάρι στο ακριβώς απέναντί φανάρι. Το βράδυ επιβαλλόταν απαγόρευση κυκλοφορίας στις σκάλες για λόγους ασφαλείας, και όσοι έμεναν στα σπίτια δεξιά και αριστερά ένιωθαν «αποκλεισμένοι» παρ’ ότι είχαν πάντα κόσμο για το πατρινό καρναβάλι (αφήγηση της Ρούλης Αλεξοπούλου)!
Ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας τα σκαλάκια της Αγίου Νικολάου ...
– Στο άλλο άκρο, στο νότιο, του κέντρου της Πάτρας, επίσης το 1934 φτιάχνονται και οι σκάλες της Τριών Ναυάρχων. Διπλή κλίμακα, με ένα ημικυκλικό τεράστιο μπαλκόνι για να χαζεύει ο κόσμος από τα Ψηλαλώνια την πλατεία, μέχρι τον επιβλητικό Αγιο Ανδρέα (κι εδώ και λίγα χρόνια και τον νέο Φάρο).

Ανάπλαση και στις ιστορικές σκάλες της Πάτρας- Τι θα περιλαμβάνει ...

Ομως δεν είναι αυτές οι μοναδικές πέντε σκάλες της Πάτρας.
Είναι οι μεγαλύτερες, οι πιο γνωστές, αλλά υπάρχουν κι άλλες.
Μικρές και λίγο μεγαλύτερες που εξυπηρετούν τους κατοίκους στην περιοχή πέριξ του Κάστρου, στο Δασύλλιο, στο Κοτρώνι, στη Γούβα, στο Εσχατοβούνι, μέχρι το ύψος της Νόρμαν και της διανοιχθήσης οδού Κανακάρη.
Σκάλες έχει η Αράτου, η Καραϊσκάκη, η Υψηλάντου και πολλές ακόμα.
Ανακαλύπτοντας την Πάτρα! | Τέταρτο

 

Πηγή: pelop.gr (κεντρική φωτο www.achaianews.gr/)

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More