Οι “φανατικοί” σκακιστές της Πάτρας!

Όμορφες ιστορίες  “φανατικών” παικτών σκακιού της Πάτρας  !

Ο κυρ Νίκος αντιμετωπίζει τον κυρ Λευτέρη και υπάρχει συνωστισμός από θεατές, φίλους του σκακιού και … μη. Ο Νίκος κερδίζει πάντα τον Λευτέρη αλλά ο δεύτερος δεν παραδέχεται ποτέ ότι είναι κατώτερος. Παίζει αστραπιαία, φωνάζει, ωρύεται. Ο Νίκος τον “δουλεύει”. Συνηθισμένη σκηνή: Μια “στημένη” Βασίλισσα κρατιέται και τραβιέται από δυο χέρια. Του Νίκου που την έφαγε και του Λευτέρη που απαιτεί ανάκληση. Σημ: Και οι δύο ήταν ποιητές!

Στο καφενείο “Μπουγιουχτερέ” στην συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου, σύχναζαν οι πλέον “άρρωστοι’. Από το άνοιγμα μέχρι το κλείσιμο του καφενείου παίζανε σκάκι – όλοι, εν τω μεταξύ, επαγγελματίες στη ζωή τους!

Ο Δημήτρης – ισχυρός παίκτης – δεν είχε τινάξει ποτέ του, την στάχτη από το τσιγάρο, άλλωστε σπανίως πετύχαινε να το ανάψει με τον αναπτήρα του.Ο Κύριος Ζέμις :

Ο Γιώργος Παναγόπουλος αποτελεί την σύγχρονη μορφή των φιγούρων του πατρινού καφενειακού σκακιού.Δάσκαλος στο επάγγελμα, πρόωρα συνταξιούχος, λόγω ατυχήματος, αγαπάει παθολογικώς το σκάκι. Ασχολείται καθημερινώς με αυτό είτε στο διαδίκτυο είτε στο καφενείο.

GM Σ. Καπνίσης vs υποψήφιος GM Γ. Παναγόπουλος

Ζάχος : Ο σκακιστικός άρχοντας των καφενείων της Πάτρας ονομαζόταν Νίκος Ζαχόπουλος. Πρώην ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής και κρεοπώλης στο επάγγελμα. Μαζευόταν σαν μελίσσι ο κόσμος γύρω του, όταν καθόταν να παίξει σκάκι.

Ο “Στρατηγός” :μια άλλη γραφική φυσιογνωμία του πατρινού καφενειακού σκακιού ήταν ο Νίκος Ζέρβας, απόστρατος αντισυνταγματάρχης, ο επονομαζόμενος “Στρατηγός”. Δεν έπαιζε με όποιον και όποιον. Επέλεγε τους αντιπάλους του. Το κριτήριό του ήταν, φυσικά, η δυναμικότητα του. Έπρεπε ο εκάστοτε αντίπαλος να ήταν “φορσέ” ασθενέστερος. Δεν επέτρεπε ανακλήσεις και απαγορευόταν αυστηρώς τα σχόλια των θεατών.

Ο Βαγγέλης Κοψιδάς, ευγενικός και μορφωμένος, έχει μια ιδιότυπη αντιμετώπιση του παιχνιδιού.Γνωστός στους γνώριμους του σκακιστές είναι ο “κοψίδειος φο”.

Ο Πασχάλης: Στις αρχές του 1980 εμφανίσθηκε στην “Αλάμπρα” στα Ψηλλώνια της Πάτρας, ένας σαραντάρης τύπος, ο οποίος γρήγορα εντάχθηκε στον σκακιστικό κύκλο. Ο εκ Βουλγαρίας Πασχάλης. Ο “αλλοδαπός” αυτός σκακιστής έφερε μερικές “καινοτομίες” στο καφενειακό κατεστημένο.

Ο Πασχάλης αριστερά και όρθιος ο αειθαλής Κυριάκος, που συμπληρώνει σε λίγο καιρό τα 92 του χρόνια! – φωτο της 22/11/2017 από το “Πανελλήνιον” στα Ψηλαλώνια

Κυριάκος, σεισμός να γινότανε δεν το έπαιρνε είδηση. Το τρομερό είναι πως την ημέρα του γάμου του πέρασε με το γαμπριάτικο κοστούμι από το καφενείο και στις οχλήσεις του Δημήτρη να παίξουν γιατί έχουν πολύ χρόνο μπροστά τους (ο Κυριάκος , φυσικά, φοβόταν μη ξεχαστεί) υπέκυψε στην διαβεβαίωση του άλλου ότι θα του το θύμιζε αυτός! να πάειστην εκκλησία. Μια ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη της τελετής η υποψιασμένη νύφη τον ανακάλυψε!

Στο ίδιο καφενείο ο γνωστός κυρ Νίκος – κρεοπώλης στο επάγγελμα – αν και ο υπάλληλός του τον καλούσε συνέχεια να πάει στο μαγαζί επειδή το υπόγειο είχε πλημμυρήσει, δεν άφηνε την παρτίδα του, μέχρι που έμαθε ότι όλες του οι γαλοπούλες πνίγηκαν. Σηκώθηκε, λοιπόν, αλαφιασμένος αλλά αφού το σκέφθηκε καλύτερα, αποφάσισε να συνεχίσει το παιχνίδι, μιας και δεν μπορούσε πια να επανορθώσει την κατάσταση!

Στην Αλάμπρα, πάλι, την παρτίδα δεν την έπαιζαν οι παίκτες, αλλά οι θεατές, που αναλύανε θορυβωδώς, πάντα και με ένταση τις επόμενες κινήσεις. Φυσικά, όταν ο παίκτης αποφάσιζε να παίξει την κίνηση που είχε επιλέξει και δεν ήταν σύμφωνη με τη γνώμη των αναλυτών δεν του επιτρεπότανε να την πραγματοποιήσει, ακόμα και .. δια της βίας!

Δεκαετία ’80 στην “Αλάμπρα” στα Ψηλαλώνια.
Το καφενείο φισκαρισμένο από 100 και πλέον θαμώνες, με την οχλαγωγία στα ύψη. Σε κάποιο τραπέζι, δυο παίκτες παίζουν σκάκι και 5-6 θεατές, τους παρακολουθούν. Ανάμεσά τους και ο Κυριάκος (90 ετών σήμερα εν έτει 2016), καθισμένος και στηρίζοντας το μάγουλο στο χέρι του.
Χτυπάει το τηλέφωνο του μαγαζιού και ακούγεται πάνω από την βοή, η αγριοφωνάρα του μαγαζάτορα:
Λυκούδηηης, τηλέφωνοοο!
Καμμιά απόκριση από τον Κυριάκο, ο οποίος σκέφτεται για πάρτη των παικτών!
Λυκούδηηης! επαναλαμβάνει η φωνή.
“Κυριάκο, τηλέφωνο”, του επισημαίνει ένας από τους διπλανούς του.
“Ναι”, του απαντάει ο Κυριάκος, χωρίς να πάρει το βλέμμα από την σκακιέρα.
Λυκούδηηης! επιμένει η φωνή.
“Ναι, λέω”, απαντάει ενοχλημένος ο Κυριάκος, αλλά η φωνή του, ακούγεται μόνο από τους διπλανούς του.
Λυκούδηηης! αγριεύει η φωνή.
“Κυριάκο, τηλέφωνο”, του λέει κάποιος αγγίζοντάς τον στον ώμο.
Επιτέλους, ο Κυριάκος σαν να ξυπνάει απότομα από λήθαργο, σηκώνεται και βαδίζει γοργά προς τη μεριά του τηλεφώνου.
Κάνει 5-6 βήματα, ξαφνικά σταματάει, γυρίζει πίσω, αρπάζει έναν Ίππο του Λευκού και τον μετακινεί με θορυβώδη τρόπο σε ένα τετράγωνο, αναφώντας θριαμβευτικά:
“Εδώ!” και επιστρέφει ήσυχος προς το τηλέφωνο, έχοντας εκτελέσει το χρέος του, ως ένας υπεύθυνος σκακιστικός θεατής.

Πηγή : www.sopatron.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More