Ο τρόπος που τιμωρούσαν τις κουτσομπόλες γυναίκες

Οι κουτσομπόλες στον Μεσαίωνα τιμωρούνταν και μάλιστα με απάνθρωπο τρόπο. Στις μέρες μας δε μάλλον γίνεται το αντίθετο. Ας μείνουμε όμως στο μεσαίωνα που θεωρούσαν ότι το να κακολογείς, να δυσφημείς ή να αναπαράγεις μια είδηση ή φήμη, αποτελούσε μεγάλο έγκλημα.

Για αυτό το λόγο υπήρχε η παραδειγματική τιμωρία για τις κουτσομπόλες ή τους κουτσομπόληδες έτσι ώστε να τιμωρηθεί μπροστά σε όλους για τη μεγάλη της αμαρτία.

Φορούσαν στην άτυχη ή στον άτυχο ένα χαλινάρι γλώσσας. Μια σιδερένια κατασκευή που έπιανε το κεφάλι και πίεζε τη γλώσσα προς τα κάτω με ένα μαχαίρι.

Δεν μπορούσε να βγάλει το χαλινάρι μιας και ήταν κλειδωμένο πάνω της και πολλές φορές είχε και ένα καμπανάκι που χτυπούσε σε κάθε κίνηση του κεφαλιού. Ο κόσμος έβγαινε στο δρόμο μόλις άκουγε να περνά το χαλινάρι.

Πρωτοεμφανίστηκε στη Σκωτία του 1567 αλλά και στην Αγγλία. Οπως αποδείχτηκε πάντως η βαρβαρότητα εξαντλούνταν κυρίως στις γυναίκες που θεωρούνταν κουτσομπόλες, ή απλώς αγενείς.

Πολλές φορές οι ίδιοι οι σύζυγοι αποφάσιζαν να ζητήσουν την τιμωρία των γυναικών τους. Σπάνια, υπήρξαν και άντρες δεμένοι με το χαλινάρι επειδή διέδιδαν συκοφαντίες. Το ίδιο χρησιμοποιούνταν και στις φυλακές των γυναικών όταν μάλωναν μεταξύ τους.

Πηγή: https://www.enimerotiko.gr

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More