Ο θάνατος μιας φυματικής πόρνης η αιτία για ίδρυση Σανατορίου στην Πάτρα!

Στην Πάτρα υπάρχει αναφορά για λειτουργία σανατορίου στη συνοικία «Εγλυκάδα» κατά τα µεσαιωνικά χρόνια, λόγω του κλίµατος που οφειλόταν στα πολλά πυκνά δάση που υπήρχαν γύρω της και που εµπόδιζαν τον παγωµένο αέρα να κατέλθει από το Παναχαϊκό όρος κατά τη διάρκεια του χειµώνα .

Η ανάγκη για λειτουργία σανατορίου στα νεότερα χρόνια περιγράφηκε στη δήλωση του Κ. Παπασταθόπουλου, Διευθυντού του Νοσοκοµείου της Πάτρας, το 1901. Ο κ. Παπασταθόπουλος ζήτησε να λειτουργήσει ένα νοσοκοµείο δύο δωµατίων, το ένα για άνδρες και το άλλο για γυναίκες, ασθενείς µε φυµατίωση. Η αναγκαιότητα αυτή τονίστηκε από τον κ. Παπασταθόπουλο µε το θάνατο εκ φυµατιώσεως µίας πόρνης, η οποία δεν είχε γίνει δεκτή σε κανένα άλλο νοσοκοµείο και η οποία νοσηλεύθηκε αναγκαστικά στο τµήµα νοσούντων από σύφιλη, αφού υπήρχε πτέρυγα µόνο για άνδρες φυµατικούς.

«Τρεµπέλειο» σανατόριο

Το 1923 κτίσθηκε στη νότια πλευρά του Κάστρου της Πάτρας, επί της οδού Παπαδιαµαντοπούλου, το « Τρεµπέλειο» σανατόριο δωρεά του Πατρινού δερµατέµπορου Παναγιώτη Τρεµπέλα .

Τρεμπέλειο σανατόριο 

Σημερινή εικόνα του τέως Τρεμπέλιου σανατορίου

Το εν λόγω σανατόριο προσέφερε µεγάλη βοήθεια στην αντιµετώπιση της φυµατίωσης κατά τα επόµενα έτη, λειτουργώντας περισσότερο ως αντιφυµατικό ιατρείο, παρά ως σανατόριο, κάτι που καθιστούσε έντονη την ανάγκη ίδρυσης ενός τέτοιου ιδρύµατος.

Σήµερα, δεν λειτουργεί ως µονάδα υγείας, αλλά στεγάζονται σε αυτό η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.Μ.Ε.Α.(Πανελλήνια Οµοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων ΑµεΑ), το Νοµαρχιακό Αθλητικό Σωµατείο ΑµεΑ Ν. Αχαΐας και ο Σύλλογος ΑµεΑ «Μαχητές», επιτελώντας και πάλι κοινωνικό έργο.

Σανατόριο Ζάστοβας

Το κτίριο στη Ζάστοβα, παρόλο που αποτελούσε για την εποχή του πρωτοποριακό κτίσµα, αφού ο φέρων οργανισµός του ήταν από οπλισµένο σκυρόδεµα, οι δε τοίχοι πλήρωσης από λίθους, δυστυχώς δεν λειτούργησε ποτέ, αφού το 1940 σταµάτησε η αποπεράτωσή του εξαιτίας του 2ου Παγκοσµίου Πολέµου.

Σανατόριο Ζάστοβας 

Εν τω µεταξύ, το 1944 απεβίωσε ο ευεργέτης Β. Μαραγκόπουλος και µαζί µε το θάνατό του ναυάγησε και η περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του υπέροχου κτιρίου, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ήδη είχαν αρχίσει να εφαρµόζονται αποτελεσµατικότερες θεραπευτικές µέθοδοι κατά της φυµατίωσης .

Το κτίριο στη Ζάστοβα ανήκει ιδιοκτησιακά στο Νοσοκοµείο Νοσηµάτων Θώρακος, αλλά έχει, πλέον, παραδοθεί στη φθορά των έντονων καιρικών φαινοµένων που υπάρχουν στην περιοχή (υγρασία, άνεµος, χιόνια, κλπ.), καθώς και στην αυθαίρετη περιαστασιακή του χρήση από κτηνοτρόφους ως µαντρί, δεδοµένα που το έχουν καταδικάσει, πλέον, σε πλήρη απαξίωση.

Νοσοκομείο Φυματιώντων Πάτρας

Το 1927 ιδρύεται στην Πάτρα αντιφυµατική εταιρεία και συνεπώς διαφάνηκαν ελπίδες ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία ιδρύσεως αντιφυµατικών δοµών.

Υπήρχε µεγάλη διαφωνία µεταξύ των κοινωνικών φορέων της πόλης, χωρίς να υπάρχει προοπτική για συνεννόηση και σε αυτό το χρονικό σηµείο προτάθηκε από δύο Πατρινούς συλλόγους (Φιλοδασικό και Ορειβατικό) η θέση «Ζάστοβα» στο Παναχαϊκό όρος.

Η µόνη σηµαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια αυτών των ετών η ίδρυση του αντιφυµατικού ιατρείου στην Κάτω Πόλη της Πάτρας, σε κτίριο της οδού Βότση, αρ. 35 στις 9 Μαρτίου 1935, η οποία έγινε µε κρατική πρωτοβουλία .

Κτίριο Βότσαρη πρώην αντιφυματικό ιατρείο Κάτω Πόλης

Θέρετρο Θάνα

Αξιοσηµείωτο είναι και το ορεινό θέρετρο της Θάνας (υψόµετρο 1.192 µ.) στο όρος Παναχαϊκό, όπου µια δασώδη εξ ελάτων έκταση απετέλεσε µέχρι το έτος 1940 θέρετρο φυµατιώντων και ιδιαίτερα κατοίκων από τα λαϊκά στρώµατα, που δεν είχαν την οικονοµική άνεση να µεταβούν σε άλλα οργανωµένα σανατόρια.

Θάνα Παναχαϊκού Αχαίας

Το εν λόγω θέρετρο έχει πλέον εγκαταλειφθεί και πλέον εκεί διαµένουν µόνο κατά τους θερινούς µήνες κτηνοτρόφοι της Δυτικής Αχαΐας, που έλκουν την καταγωγή τους από το Παναχαϊκό όρος και που φέρνουν για βοσκή τα κοπάδια τους στην περιοχή αυτή.

Πρεβεντόριο Πατρών

Το Νοσοκοµείο «Πρεβεντόριο» Πατρών, ήταν αναρρωτήριο αδενικών παιδιών και αφορούσε µεταξύ των άλλων και τα παιδιά πάσχοντα από φυµατίωση.

Οικία Βουδ , Το πρώτο Πρεβεντόριο 

Το Πρεβεντόριο λειτούργησε, καταρχήν, το 1942 από τη Φιλόπτωχο Ένωση Πατρών και στεγάστηκε µέχρι το 1946 στην οικία «Βουδ» , πλησίον της πλατείας Υψηλών Αλωνίων της Πάτρας. Ο Βούδ ήταν Άγγλος µεγαλέµπορος εγκατεστηµένος στην Πάτρα.

Τον Απρίλιο του 1948 και με τη βοήθεια του Σουηδικού Ερυθρού Σταυρού και ιδιαίτερα του εν Πάτραις αντπροσώπου του Σουηδού θεολόγου Χανς Ερενστρώλ θεμελιώθηκε υπό του κόμητος Μπερναν τότε της Σουηδίας το νέο κτίριο του Πρεβεντορίου, σ’έκταση 15στρεμμάτων στη συνοικία «Διάκου» της Πάτρας πλησίον της μονής Γηροκομείου, η οποία έκταση ήταν δωρεά της εν λόγω μονής.
Το Νοσοκομείο άρχισε τη λειτουργία του το 1952 και σήμερα λειτουργεί, πλέον ως Νοσοκομείο
Παίδων, αφούμε στεγάστηκε εκεί το Νοσοκομείο Παίδων «Καραμανδάνειο» δωρεά στη μνήμη
του Μπέμπη Καραμανδάνη.
Πηγή : https://docplayer.gr/ (ACHAIKI IATRIKH Volume 32)

 

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More