Ο τελευταίος λούστρος της Πάτρας που έγινε πορτραίτο στο BBC

«Και πάλι αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, πάλι θα ήθελα να γίνω στιλβωτής!» είχε πει ο ίδιος ο κυρ Ηλίας.

Ο Ηλίας Νιάρος εργάστηκε επί 60 χρόνια ως λούστρος στην Πάτρα.

Αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις πλέον εμβληματικές φιγούρες της πόλης, καθώς ήταν ο τελευταίος υπαίθριος στιλβωτής της πλατείας Γεωργίου.

Μάλιστα, με τον κυρ Ηλία ασχολήθηκε μέχρι και το BBC, το οποίο του έκανε αφιέρωμα, όπως αναφέρει η σελίδα “Πάτρα – Όμορφη πόλη” στο facebook.

O ίδιος γεννήθηκε το 1938 στον Πύργο Κορινθίας και όταν ήταν ακόμη παιδί ο αυστηρός πατέρας του για ασήμαντη αφορμή τον τιμώρησε με τρόπο τόσο σκληρό και αποτρόπαιο, που του έχωσε ένα μαχαίρι στο λαιμό, προκαλώντας του μόνιμο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές.

Εργάστηκε στο Δήμο Πατρέων, ως οδοκαθαριστής, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε, ενώ έχει και έναν γιο που είναι ναυτικός.

Συνέχισε να εργάζεται, για να συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημα της σύνταξής του και να μπορεί να πληρώνει την ιδιωτική κλινική στην οποία διαμένει.

1

Ο ίδιος μάλιστα, είχε πει σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο: «Στη δεκαετία του 1960, στην πλ. Γεωργίου, εργαζόμασταν συνολικά 6 λουστραδόροι. Βγάζαμε μεροκάματο ακόμα και 2.000 δραχμές! Είχαμε πολλή δουλειά, ο κόσμος περιποιείτο τα υποδήματά του, τώρα έχουν αλλάξει οι εποχές, έχει αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου, αλλά και η σύσταση των παπουτσιών… Τώρα κυκλοφορούν πολλοί με αθλητικά παπούτσια, δεν υπάρχουν και λεφτά στον κόσμο…».

-Ποιους Δημάρχους Πατρέων, θυμάται σήμερα με νοσταλγία;

“Θυμάμαι τον Θεόδωρο Άννινο και τον Κωνσταντίνο Γκολφινόπουλο. Οι καλύτεροι Δήμαρχοι! Ο Άννινος ερχόταν τακτικά και του έφτιαχνα τα παπούτσια… Ήταν καλός και απλός άνθρωπος…”.

Το παράπονό του, είναι ότι μετά την ανακατασκευή της πλατείας, τον ανάγκασαν να μεταφερθεί στο τμήμα πάνω από την οδό Κορίνθου. Από τότε όπως λέει “η δουλειά μειώθηκε αισθητά… Περνούσαν αρκετές μέρες χωρίς καν σεφτέ… Ήθελα να ξαναγυρίσω μέσα στην πλατεία, αλλά δεν με άφησε ο Δήμος” έλεγε με παράπονο.Σε αντίθεση με τη γνώμη που μπορεί να έχουν κάποιοι για τους λουστραδόρους και την υποτιμητική ατάκα “είσαι λούστρος” που συχνά εκστομίζεται ως ύβρις, ο Ηλίας Νιάρος, νιώθει πολύ υπερήφανος για το επάγγελμά του:

“Και πάλι αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, πάλι θα ήθελα να γίνω στιλβωτής!” μάς λέει και τα μάτια του πλημμυρίζουν από συγκίνηση…

Το επαγγελματικό του λουστράρισμα, διαρκούσε περίπου 20 λεπτά, κόστιζε 3 ευρώ και περιελάβανε πολλαπλές φάσεις στίλβωσης.

Δίπλα από τις δεκάδες βούρτσες, τις αλοιφές και τις κρέμες του, είχε μονίμως σε λειτουργία το ραδιοφωνάκι του, συντονισμένο στον ραδιοσταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ακούγοντας θεολογικές εκπομπές και λειτουργίες. Μετακινούσε τη βελόνα, μόνο όταν επιθυμούσε να ακούσει …δημοτικά τραγούδια!

Ο Ηλίας Νιάρος υπήρξε ο τελευταίος υπαίθριος στιλβωτής της Πάτρας, ίσως και της Ελλάδας!
Με την φυγή του από την πλατεία Γεωργίου, έκλεισε πίσω του για πάντα την πόρτα, σε μια εποχή ρομαντική και γραφική, που το σίγουρο είναι ότι δεν θα αναβιώσει ποτέ.

Πηγές : https://www.google.gr (eirinika.gr)/ https://www.thetoc.gr/

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More