Ο “Κόκκινος Μύλος” της Πάτρας

Ο Κόκκινος Μύλος είναι συνοικία της Πάτρας και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης που μαζί με την διπλανή περιοχή των Ιτεών αποτελούν εκκλησιαστικά μία ενορία, αυτήν του «Αγίου Γεωργίου Ιτεών και Κοκκίνου Μύλου».

Άποψη του Κόκκινου Μύλου Πάτρας από τον Ομπλό.

Το όνομα της περιοχής προέρχεται, κατά μία άποψη, από έναν μύλο που βρισκόταν δίπλα στον ποταμό Γλαύκο, ο οποίος ήταν κτισμένος σε κοκκινόχωμα και κινούνταν με τα νερά του ποταμού.

1. Ιτιές.jpg

 

Σύμφωνα με άλλες προφορικές μαρτυρίες, η ονομασία της περιοχής προέρχεται από πίνακα ζωγραφικής με θέμα έναν κόκκινο μύλο, ο οποίος βρισκόταν σε ορατό σημείο σε ένα από τα λεγόμενα «εξοχικά κέντρα» που υπήρχαν παλιά στην περιοχή, θέμα αξιοπρόσεκτο ωστόσο που κατέληξε η αναφορά σε αυτό να επικρατήσει ως ονομασία της περιοχής.

Μέχρι τη δεκαετία 1960, σύμφωνα κυρίως με προφορικές μαρτυρίες, η παραλία των Ιτεών-Κόκκινου Μύλου εθεωρείτο ίσως η καλύτερη παραλία της πόλης της Πάτρας, η οποία συγκέντρωνε πλήθος λουομένων.

2. Ιτιές, δεκαετία 1900.jpg

Ιτιές, δεκαετία 1900

4. Καρτ-ποστάλ τής παλιάς Πάτρα (Ιτιές-Λιμάνι)ς.jpg

Καρτ-ποστάλ τής παλιάς Πάτρα (Ιτιές-Λιμάνι)

14. Φωτογραφία με αρχειακή αξία από εκδρομή τού Αρσακείου στις Ιτιές, αρχές τής δεκαετίας τού \'40.jpg

Φωτογραφία με αρχειακή αξία από εκδρομή τού Αρσακείου στις Ιτιές, αρχές τής δεκαετίας τού ’40

Υπήρχαν στην περιοχή και μερικά εστιατόρια («εξοχικά κέντρα», όπως ονομάζονταν τότε), τα οποία φημίζονταν για τις σπεσιαλιτέ τους, με πιο γνωστά αυτά των Μπονάνου, Τσακίρη και Γαλιατσάτου.

7. Καφεστιατόριο Πεπανού στις Ιτιές.jpg

Επί της οδού Σουνίου προς τα Αναπηρικά Ιτεών, βρίσκονται τα ερείπια του εγκαταλελειμμένου κτίσματος της παλιάς σιδηροδρομικής στάσης Ιτεών της εγκαταλελειμμένης μετρικής γραμμής προς Κυπαρισσία. Ο παλιός σταθμός λειτούργησε για πρώτη φορά στις 15 Δεκεμβρίου 1888.

14. Το τραμ στις Ιτιές.jpg

11. Το τραμ στις Ιτιές.jpg

Το τραμ στις Ιτιές

 

Πηγές : https://el.wikipedia.org/https://paliapatra.gr/http://www.wikiwand.com/

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More