Ο πρώτος Έλληνας Ιμπρεσιονιστής ζωγράφος από την Πάτρα (πίνακες)

Ο Επαμεινώνδας Θωμόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1878 και έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιανουαρίου του 1976 στην Αθήνα, όπου και ήταν εγκατεστημένος τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ήταν ο πρώτος Έλληνας ιμπρεσιονιστής ζωγράφος.

Σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία ( Νάπολη, Ρώμη και Βενετία ) και ήταν γιος του Αλέξη Θωμόπουλου, προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Πατρών και γόνου παλιάς οικογένειας της πόλης.

Epameinondas Thomopoulos.jpg

Η αδελφή του, Ευτέρπη, είχε παντρευτεί τον βιομήχανο Κωνσταντίνο Πραπόπουλο ενώ πρώτος του ξάδερφος ήταν ο ιστορικός Στέφανος Θωμόπουλος. Διετέλεσε για χρόνια καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και διετέλεσε διευθυντής της σχολής την περίοδο 1948–1949.

Το 1945 εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1962 διετέλεσε πρόεδρος του ίδιου ιδρύματος. Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του ιταλικού στέμματος και με τον Ταξιάρχη αξίας της ιταλικής δημοκρατίας.

Η καλλιτεχνική του δημιουργία εκτείνεται σε διάστημα μεγαλύτερο των εβδομήντα χρόνων ενώ τα περισσότερα έργα του είναι εμπνευσμένα από την ελληνική φύση και την αγροτική ζωή. Πολλά από αυτά φιλοξενούνται στο Δημαρχείο Πατρών και στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας.

Το 1929 φιλοτέχνησε 16 ελαιογραφίες για λογαριασμό του Δήμου Πατρέων, και τοποθετήθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και στο γραφείο του δημάρχου.

Μαθητές του υπήρξαν πολλοί, γνωστοί αργότερα, ζωγράφοι, όπως ο Νίκος Γαΐτης και ο Γιάννης Σπυρόπουλος.

Έχει επίσης ζωγραφίσει αγιογραφίες στον ναό της Ευαγγελίστριας στην Πάτρα.

Το 1996, ο Δήμος Πατρέων τον τίμησε με μεγάλη έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

«Tα Ψηλά Aλώνια και ο Παντοκράτορας», 1930 (ελαιογραφία, 0,77×0,42 εκ.). O Θωμόπουλος, επιφανής και πληθωρική φυσιογνωμία της πατραϊκής ζωγραφικής, αποτύπωσε εικαστικά με μια μεγάλη σειρά έργων το αστικό και το αγροτικό κυρίως τοπίο της παλιάς Πάτρας. Σχηματίστηκε ενότητα με τίτλο Iστορία των Πατρών (1958) και δωρήθηκε από τον καλλιτέχνη στο Δήμο της πόλης. Σήμερα συνιστά μεγάλο απόκτημα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών. (φωτ.: «H ζωγραφική του Δημαρχείου», κατάλογος σχετικής έκθεσης με έργα του Θωμόπουλου που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη το 1996).

Το Antiques House τον Δεκέμβριο 2011 διέθετε δύο εξαιρετικά αριστουργήματα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, τα οποία σκόπευε να διαθέσει  σε  δημοπρασία .

 Πίνακας λάδι σε καμβά, με την εντυπωσιακή original κορνίζα του. 
Υπογραφή «Επαμ. Θωμόπουλος». 
Τιμή Εκκίνησης: 4500 ευρώ

 Κορνιζομένος πίνακας λάδι, υπογραφή Επαμεινώνδας Θωμόπουλος, 
Διάσταση κορνίζας: 57εκ x 73εκ.
Διάσταση έργου: 39εκ x 55εκ
Τιμή Εκκίνησης: 6500 ευρώ

Η αρχή του φθινοπώρου (αχρονολόγητο;). Λάδι σε μουσαμά, 100 εκ. x 65 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Eπαμ. Θωμόπουλος

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόνα

 

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόνα

Πηγή : https://el.wikipedia.org/http://www.artsantiquesccr.gr/

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More