Ο Πατρινός ωρολογοποιός που «Έδωσα πίσω τον χρόνο στη Βενετία» !

Το ρολόι στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια που επισκεύασε ο κ. Θόδωρος Κωτσάκης είχε κατασκευασθεί το 1861 και είναι «αδελφάκι» του ρολογιού του Γουέστμινστερ του Λονδίνου, του περίφημου Βig Βen. Στην ένθετη φωτογραφία το ρολόι στο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στον περίβολο του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, που το ζωντάνεψε με διάφορες παρεμβάσεις και το έκανε να ξαναδουλέψει. Το ρολόι στο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στον περίβολο του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας δούλευε ασταμάτητα επί δύο αιώνες, ώσπου το 1902 σταμάτησε.

Στην φωτογραφία το ρολόι στο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στον περίβολο του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, που το ζωντάνεψε με διάφορες παρεμβάσεις και το έκανε να ξαναδουλέψει

Το… διάλειμμα κράτησε κάτι παραπάνω από έναν αιώνα, ώσπου ένας ωρολογοποιός από την Πάτρα, ο Θόδωρος Κωτσάκης, κατάφερε να του δώσει πίσω τον χρόνο.

Πάνω από εκατό χιλιάδες κλασικά ρολόγια έχουν περάσει από τα χέρια του εξηντάχρονου σήμερα ρολογά. Ορισμένα, μάλιστα, έχουν ξεχωριστή ιστορία. «Το ρολόι στη Βενετία είχε πάψει να λειτουργεί και οι προσπάθειες που έκαναν δύο φορές φημισμένοι Ελβετοί επισκευαστές κλασικών ρολογιών, δεν είχαν αποδώσει», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κωτσάκης. «Χρειάσθηκε να προσπαθήσω πολύ καιρό, να κάνω διάφορες παρεμβάσεις ώσπου να επισκευάσω τη μηχανή του και τελικά να το κάνω να ξαναδουλέψει».
Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, όμως, ο κ. Κωτσάκης, ένας από τους τελευταίους παραδοσιακούς τεχνίτες στην Ευρώπη, είχε αναλάβει να επισκευάσει και το περίφημο ρολόι στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια.

Στη διάρκεια των εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης του ναού, που είχε αναλάβει το Ίδρυμα Ωνάση, ο τεχνίτης παρέλαβε ένα σκουριασμένο μηχανισμό που του έλειπαν μάλιστα αρκετά κομμάτια.
Το συγκεκριμένο ρολόι είχε κατασκευασθεί το 1861 και είναι «αδελφάκι» του ρολογιού του Γουέστμινστερ του Λονδίνου του περίφημου Βig Βen.
Είναι φτιαγμένο από τον οίκο Frederick Dent και από τον ίδιο μηχανικό που είχε φτιάξει δύο χρόνια νωρίτερα το Βig Βen. «Ο μηχανισμός του είναι τεράστιος- περίπου δύο μέτρα και λειτουργεί με αντίβαρα», λέει ο κ. Κωτσάκης. Όπως διαπίστωσε, στη διάρκεια της προσπάθειας από διάφορες παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, έλειπαν κομμάτια του μηχανισμού.
Βρήκε τα σχέδια
Έτσι ταξίδεψε στην Αγγλία, τα αναζήτησε στον κατασκευαστή, πήγε στο Μουσείο του Γκρίνουιτς και βρήκε τα σχέδια των τμημάτων που έλειπαν. «Τα κατασκεύασα και τα τοποθέτησα», λέει. Το ρολόι τέθηκε σε λειτουργία όταν έγιναν τα θυρανοίξια στις 25 Μαρτίου του 2006. «Θυμάμαι ότι Έλληνες που εξακολουθούν να ζουν στην Αλεξάνδρεια άκουγαν με δάκρυα τον ήχο του ρολογιού», λέει.
«Την τέχνη την έμαθα από τον πατέρα μου και αποφάσισα ότι αυτό θα ήταν το επάγγελμά μου όταν ήμουν φοιτητής. Άφησα το πανεπιστήμιο και σχεδόν σαράντα χρόνια τώρα επισκευάζω κλασικά ρολόγια», λέει ο κ. Κωτσάκης. Τα δικά του επαγγελματικά βήματα, μάλιστα, ακολουθούν πλέον και οι γιοι του. Από τα χέρια του κ. Κωτσάκη έχουν περάσει τα ρολόγια που κάποτε ανήκαν στον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τον Αλή Πασά, αλλά και πολιτικούς, όπως του πρωθυπουργού από την Πάτρα, Ανδρέα Μιχαλακόπουλου. Όπως λέει, το ρολόι τσέπης του Παλαιών Πατρών Γερμανού σήμερα ανήκει σε συλλέκτη στην Αθήνα. Όπως αναφέρει, «το ρολόι είχε δωρίσει στον Παλαιών Πατρών Γερμανό ένας Γάλλος φιλέλληνας, έχει σχήμα αυγού και είναι από χρυσό και σμάλτο». “Χρειάζεται μεράκι και υπομονή”Ο κ. ΚΩΤΣΑΚΗΣ θυμάται ρολόγια που έχει επισκευάσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που ανήκουν σε συλλέκτες ή σε απογόνους μεγάλων οικογενειών. «Σ΄ αυτά τα ρολόγια είναι πολύ καλή η μηχανή, η σχεδίαση και η θήκη, όσο για τα κριτήρια της αξίας έχει να κάνει με τους πολύτιμους λίθους που έχουν τοποθετηθεί, το μέταλλο αλλά και η μοναδικότητα: να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα κομμάτια», επισημαίνει ο παραδοσιακός ωρολογοποιός. Ο κ. Κωτσάκης λατρεύει τα ρολόγια τσέπης. «Είναι καλύτερα από του χεριού, ενώ ο τεχνίτης αποδεικνύει την τέχνη του στο καπάκι του και συμπληρώνει: «αποτελούν πια αντικείμενα συλλεκτών».
Όσο για σήμερα, καταλήγει ο κ. Κωτσάκης, «το ρολόι πια είναι ηλεκτρονικό και φθηνό και το επάγγελμα συρρικνώνεται. Για να γίνεις ρολογάς χρειάζεται υπομονή και προπαντός μεράκι… ».

 

Πηγή :  https://www.tanea.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More