Ο μοναχός που ενέπνευσε στην Αρλέτα να γράψει το «Μπαρ Το Ναυάγιο»

Όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει ή έστω ακούσει την ιστορία για τον μοναχό της Αρλέτας στο «Μπαρ Το Ναυάγιο», που «Καθότανε στο διπλανό σκαμπό και κοινωνούσε με ουίσκι και νερό»… Πόσοι, αλήθεια, γνωρίζετε ότι ο επρόκειτο για πραγματικό Μοναχό; Ποιό ήταν το όνομά του;

Το «Μπαρ το Ναυάγιο» της Αρλέτας μιλά για έναν πραγματικό μοναχό, τον γέροντα Ιερόθεο Καρυώτη.

Αυτός ο ξεχωριστός μοναχός ο γέροντας Ιερόθεος, κατά κόσμο Ιωάννης Σώμος, γεννήθηκε στην Πρόνοια Ναυπλίου 31/12/1934 και κοιμήθηκε στο Περιβόλι της Παναγίας που αγάπησε και διακόνησε ως το τέλος του επίγειου βίου του, ημέρα Παρασκευή 24/4/2015.

Σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Έθνος» το 2012 για τον Μυλοπόταμο ο Γιώργος Ξεπαδάκος έγραφε για τον μακαριστό  μοναχό:

Τακτικός επισκέπτης στον Μυλοπόταμο είναι ο γέροντας Ιερόθεος, που ζει στις Καρυές. Τόσο στην όψη όσο και στο πνεύμα, μοιάζει με σοφιστή αρχαίου αθηναϊκού συμποσίου. Τον συναντήσαμε έξω από τον πύργο, στο κιόσκι. Απολάμβανε τη θέα προς τη θάλασσα, συντροφιά με ένα ποτήρι ερυθρό ξηρό του 2009. «Ηταν καλή χρονιά, να την προτιμάς όταν αγοράζεις κρασιά του εμπορίου», μας συμβούλεψε κι αδράξαμε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε τι σημαίνει άμπελος για τους μοναχούς. «Αμπελος αληθινή είναι η Θεοτόκος, η βλαστήσασα τον καρπό της ζωής», απάντησε. Μα εννοούσαμε την άλλη άμπελο, την υλική, με τα σταφύλια και τις κληματόβεργες.

«Η φυσική άμπελος για μας τους καλόγερους είναι η μητέρα της ευφροσύνης», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Κάποτε ένας τυφλός, ένας χωλός κι ένας ρακένδυτος βρέθηκαν σε πανηγύρι. Αφού ήπιαν αρκετό κρασί, υψώνει ο τυφλός το ποτήρι και λέει: Ελάτε να ξαναπιούμε απ’ το κρασάκι αυτό που ‘ναι διάφανο σαν κεχριμπάρι. Ακούγοντάς τον ο χωλός είπε: Να σου δώσω μια, που περνάς για λευκό το υπέροχο αυτό μπρούσκο, και πήγε να τον κλωτσήσει, μα παραπάτησε. Βλέποντάς τους, ο φτωχός αναφώνησε: σπάστε τα όλα φίλοι μου, θα τα πλερώσω εγώ! Ενας καλόγερος που είδε το συμβάν αναρωτήθηκε: Αυτό δεν είναι κρασί, είναι θαύμα! Τυφλοί αναβλέπουσι, χωλοί περιπατούσι και πτωχοί γίνονται πλούσιοι».

ιερόθεος

Ένα ορθολογικό πνεύμα μέσα σε μια ορθόδοξη πίστη και μοναστική εγρήγορση. Αδιάφορος για τα ανθρώπινα και το έδειχνε αυτό ορισμένες φορές με έναν προκλητικό τρόπο, ενώ ταυτοχρόνως ζούσε και κινούνταν μέσα σε αυτά με μεγάλη άνεση και ανθρώπινη επικοινωνιακή ευκολία. Απολάμβανε κάθε χαρά της ζωής που συναντούσε στο δρόμο του-μέσα στα πλαίσια μιας ορθόδοξης αξιοπρέπειας, ενώ παράλληλα, ζούσε έναν ασκητικό βίο.

Υπήρξε ο καλύτερος και επαρκέστερος ξεναγός κάθε επισκέπτη του.  Αν σε εύρισκε ενδιαφέρον σαν συνομιλητή και με ουσιαστικό ζήλο να γνωρίσεις την μοναστική πολιτεία, σε προσκαλούσε στο Κελί του Αγίου Νικολάου του Χαλκιά όπου διέμενε με την συνοδεία του να σε φιλοξενήσει.

Εκατοντάδες είναι τα άτομα που φιλοξενήθηκαν σε αυτό το ιερό Κελί. Από τον πειραιώτη ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη μέχρι τον αριστερό πολιτικό ηγέτη Λεωνίδα Κύρκο. Και από σκηνοθέτες και μεταφραστές μέχρι ηθοποιοί και συγγραφείς, μοναχοί και ιερείς, ψάλτες και τραγουδοποιοί. Τις απογευματινές ώρες που έκλεινε το βιβλιοπωλείο που διατηρούσε στις Καρυές και ανηφόριζε για το Κελί του, σχεδόν πάντα, κάποιον επισκέπτη κουβαλούσε μαζί του να τον φιλοξενήσει και να τον φιλέψει.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιερόθεο Καρυώτη

Στο πρώτο βιβλιοπωλείο που διατηρούσε σε αυτόν τον μικρό χώρο απέναντι στα πλάγια από το Πρωτάτο, έβρισκε κανείς από θεολογικά περιοδικά και βίους αγίων έως το λογοτεχνικό περιοδικό «Τομές», το φιλοσοφικό περιοδικό «Εποπτεία», το περιοδικό «Διαβάζω», την «Λέξη» και άλλα.

Είναι δύσκολο να βιογραφήσεις έναν μοναχό, όπως υπήρξε ο γέρων Ιερόθεος, και μάλιστα, έναν μοναχό που δεν απαρνήθηκε ότι θεωρείται φθαρτό και αναζωογονεί την σύντομη και πρόσκαιρη ζωή μας.  Η ανθρώπινη φύση και τα ψυχικά και συνειδησιακά της σκαμπανεβάσματα του ήταν οικεία όπως οικεία του ήταν η καθημερινή προσευχή και μυστική συνομιλία του με την προστάτισσα του Αγίου Όρους την Παναγία το Άξιον Εστί.

Μουσική / Στίχοι: Αρλέτα

Οι πληροφορίες για τον γέροντα Ιερόθεο Καρυώτη είναι από: giorgosbalurdos.blogspot.com

Πηγές : https://www.dogma.gr/https://orthodoxia.info/

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More