Ο ιστορικός πλάτανος και τα πολύτιμα κειμήλια της μονής Αγίας Λαύρας ( video)

Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στους πρόποδες του όρους Βελιά, λίγο ψηλότερα από τα Καλάβρυτα, βρίσκεται η ξακουστή μονή της Αγίας Λαύρας, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η ιστορία της είναι άμεσα συνυφασμένη με την έναρξη της επανάστασης του 1821, την ύψωση του λαβάρου και την ορκωμοσία των οπλαρχηγών από τον μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε το 961 και αρχικά βρισκόταν περίπου 300 μ. ψηλότερα, στην τοποθεσία Παλαιομονάστηρο.

Φωτογραφίες από την πρώτη μονή της Αγίας Λαύρας

Πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1585 και ξαναλειτούργησε το 1600, ενώ το 1689 μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση από τον ηγούμενο Ευγένιο. Στην επανάσταση του 1821 συνέβαλε σημαντικά, προσφέροντας χρήματα και τρόφιμα. Το 1826 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ, αλλά οι μοναχοί είχαν προλάβει να την εγκαταλείψουν, σώζοντας και πολλά από τα πολύτιμα κειμήλιά της. Ανοικοδομήθηκε το 1828 με την προσθήκη τρίτου καθολικού, αλλά καταστράφηκε πάλι το 1844 από σεισμό και ανοικοδομήθηκε το 1850. Τελευταία μεγάλη καταστροφή υπέστη από τους Γερμανούς το 1943 και η ανοικοδόμησή της ολοκληρώθηκε γύρω στο 1950 με την εποπτεία του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Ορλάνδου.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το Λάβαρο της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Εθνους, που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και όρκισε τους αγωνιστές. Σύμφωνα με πηγές, το Λάβαρο το έφερε στη Μονή ο Ιερομόναχος Νεόφυτος.

Το σχήμα του είναι επίμηκες ορθογώνιο και πάνω εικονίζεται η Κοίμησης της Θεοτόκου. Παρά τις πυρκαγιές και λεηλασίες που έγιναν στο μοναστήρι, το Λάβαρο δεν υπέστη καμία φθορά. Συντηρήθηκε το 1993 και διαφυλάσσεται σε ειδική θήκη στη μονή, αποτελώντας στις μέρες μας τον πολυτιμότερο Εθνικό θησαυρό.

Στα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων :

  • η κάρα του Αγίου Αλεξίου δωρεά του Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου το 1398,
  • ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη,
  • η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη,
  • Ευαγγέλιο δωρισμένο από την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη,
  • τα χρυσοκέντητα άμφια του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού
  • εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί και λειψανοθήκες Αγίων.

Εκτός από τα σημαντικά ιερά κειμήλια και λείψανα που υπάρχουν στην ιερά μονή, σημαντικός θησαυρός είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της, με το αρχαιότερο να χρονολογείται από το 1502

O ιερός πλάτανος 

Ανηφορίζοντας προς τη Μονή Αγίας Λαύρας υπάρχει ένας πελώριος πλάτανος ο οποίος έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης λόγω της σύνδεσής του με τα γεγονότα της επανάστασης .

Το πλατάνι της Ιεράς Μονής έχει ύψος 30 μέτρα περίπου. Η διάμετρος στη βάση του δένδρου είναι περίπου 2 μέτρα. Αυτό όμως δεν είναι το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο.

Κάτω από αυτόν τον πλάτανο, μπροστά από την κύρια είσοδο του περιβόλου στις 18 Μαρτίου 1821 ο αρχιεπίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το Ιερό Λάβαρο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο χρησίμευε ως παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, ώρκισε τους πρωταγωνιστές της Επαναστάσεως και ξεκίνησε ο αγώνας για την απελευθέρωση του Γένους.

Το πλατάνι συνδέεται άμεσα με τα γεγονότα της έναρξης της επαναστάσεως του 1821 καθώς όπως αναφέρει και η πινακίδα που βρίσκεται πάνω στο δέντρο, κάτω από τον πλάτανο έγινε ο όρκος υπό τον Παλαιό Πατρών Γερμανό (ελευθερία ή θάνατος) για την εκκίνηση της επανάστασης. Το 1943 κάτω από αυτόν εκτελέστηκαν από τους Ναζί οι μοναχοί του Μοναστηριού.

Η μονή από ψηλά 

Πηγές :  ethnos.gr,  relligious.greece.gr,  mygreekholiday.gr

 

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More