Ο έρωτας που έδωσε το όνομα του στον ποταμό Μείλιχο

Δρόμοι, γειτονιές, σημεία της πόλης, που επαναλαμβάνεις στερεότυπα το όνοµά τους, αλλά τα προσπερνάς, απορροφημένος από τη ρουτίνα και το καθημερινό άγχος. Ονόματα που κρύβουν συναρπαστικές ιστορίες, που μαρτυρούν ανθρώπινους αγώνες, νίκες και συντριβές. Ιστορίες που αποκαλύπτουν το άγνωστο πρόσωπο της Πάτρας. Αυτό που πρέπει να γνωρίσουμε.
Κάπως έτσι, λοιπόν, και η επόμενη ιστορία µου έμαθε  πώς ερωτεύτηκαν κάποτε δύο νέοι στην πόλη µας. Πώς όρισαν τη ζωή τους.
Ποιό ήταν το μέτρο και το τίμημά της ελευθερίας τους! Και πώς τελικά ο µύθος τους έδωσε το όνομα, στο γνωστό ποταμό Μείλιχο, που διασχίζει τη γειτονιά της Αγυιάς.
Στην αρχαιότητα, η Πάτρα ήταν µία περιοχή οργιώδους βλάστησης, γι’ αυτό και λατρευόταν η Άρτεµις, ως θεά της γονιμότητας.
ΑΡΤΕΜΙΣ Η ΘΕΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ - Κυνηγός & Φύση Οnline
Γύρω στον 12 αιώνα π.Χ., οι τρεις δήµοι της περιοχής – Αρόη, Άνθεια και Μεσσάτις – ενώθηκαν προς τιµή της Θεάς και βάφτισαν Τρικλαρία την Άρτεµη, επειδή τότε κλήρους ονόμαζαν τους δήμους στον τόπο µας.
Ο Παυσανίας, στα «Αχαϊκά», µάς ιστορεί τον έρωτα των δύο νέων, που αψήφησαν το Θεϊκό νόμο:
 «Λένε πως κάποτε συνέβη να είναι ιέρεια της θεάς η Κοµαιθώ, µία εξαιρετικά ωραία παρθένος και πως έτυχε να είναι ερωτευµένος µαζί της ο Μελάνιππος, που ξεχώριζε κυρίως στη σωµατική οµορφιά… Όταν ο Μελάνιππος έκαµε την παρθένο να τον ερωτευθεί εξίσου, τη ζήτησε σε γάµο από τον πατέρα της, αλλά όπως συµβαίνει συχνά µε τα σκουριασµένα µυαλά των γερόντων, ο πατέρας της Κοµαιθούς αρνήθηκε να δώσει την κόρη του, νύφη στον ασεβή βοσκό».
Το πρόβλημα ήταν πως ο θεϊκός Νόμος όριζε η ιέρεια Κοµαιθώ να παραμείνει παρθένος, µέχρι το γάμο, απαγόρευση που όµως δε σεβάστηκαν οι παράνομοι εραστές. Απεναντίας, παραδομένοι στο πάθος του έρωτα, αποφάσισαν άφοβα να σπιτώσουν την αγάπη τους στο ναό… της Τρικλαρίας.
Και ο Παυσανίας περιγράφει:
«Γιατί συνέβη στο εξής το ζευγάρι αυτό να χρησιμοποιεί το ιερό ως νυφικό θάλαμο, ενώ τους ανθρώπους άρχισε να τους φθείρει η οργή της Άρτεµης µε το να µην αποδίδει η γη κανένα καρπό, αλλά και αρρώστιες ασυνήθιστες να πέσουν και θάνατοι να σημειωθούν απ’ αυτές».
Η πόλη κατέφυγε στους Δελφούς και ο χρησμός «όρισε κι αυτούς τους δυο να θυσιάσουν στην Άρτεµη, αλλά και κάθε χρόνο να θυσιάζουν στη θεά ένα ζευγάρι ξεχωριστής ομορφιάς».
Η Άρτεμις καταδιώκει την Κομαιθώ
Γι’ αυτό και, σύμφωνα µε το µύθο, ο ποταμός κοντά στο ιερό της Τρικλαρίας ονοµάστηκε αρχικά Αµείλιχος – δηλαδή, σκληρός, αμείλικτος, ανελέητος. Ένα όνοµα που άλλαξε σε Μείλιχος, µονάχα όταν στις όχθες του έπαψε να κυλά νεανικό αίµα!
Ο ποταμός Μείλιχος, και µία αγάπη… Στον επίλογο της ιστορίας, ο Παυσανίας µάς κληροδοτεί το επιµύθιο: «Για το Μελάνιππο όµως και την Κοµαιθώ προσωπικά δεν πιστεύω πως έπαθαν καµιά συµφορά, γιατί το µόνο που ισοφαρίζει σε αξία την ανθρώπινη ζωή είναι το να πετύχει κανείς στον έρωτα».

 

Πηγή :  http://www.pelop.gr/

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More