Νερατζιές και τραπεζάκια έξω στην Τριών Ναυάρχων (video)

Όταν μιλάει κανείς για την Τριών Ναυάρχων έχει κατ’ αρχήν ένα δίλημμα: Να τη χαρακτηρίσει πεζόδρομο ή πλατεία; Η πάλαι ποτέ κεντρική λεωφόρος, στα όρια της δυτικής πλευράς του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, κοντά στον Άγιο Ανδρέα, είναι την τελευταία εικοσαετία ένα μικτό σχήμα πεζόδρομου και πλατείας. Παρ’ όλ’ αυτά, εμείς λέμε να προτείνουμε έναν άλλο προσδιορισμό που θεωρούμε πιο πλήρη: Εκτός από δρόμο (παλιότερα), πλατεία ή πεζόδρομο (τώρα), η Τριών Ναυάρχων είναι μια κανονική γειτονιά, ίσως μια από τις τελευταίες γειτονιές του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.

Πλατεία Τριών Ναυάρχων, από ψηλά. Πάτρα | Κύρος | Flickr

Πώς ορίζεται μια σύγχρονη γειτονιά; Από κατοίκους που ζουν εκεί για δεκαετίες, από επιχειρηματίες που δύσκολα την αποχωρίζονται, από φανατικούς θαμώνες των καταστημάτων της, αλλά κυρίως από τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε όλους αυτούς. Οι σχέσεις αυτές έχουν απ’ όλα: Φανατικές φιλίες, αλληλεγγύη και συνεργασία, γερή δόση κουτσομπολιού, ανταγωνισμούς, μικρά και μεγάλα μυστικά, αλλά και στιγμές ιστορίας – εμπειρίες που οι παλιότεροι μεταφέρουν στους νεότερους.

Η Τριών Ναυάρχων, λοιπόν, έχει όλα τα παραπάνω!

Περίπατος κάτω από τις νερατζιές
Αν θα έπρεπε να βρούμε το άρωμα της γειτονιάς της Τριών Ναυάρχων, αυτό θα ήταν σίγουρα το άρωμα από νεράτζι, που ειδικά τους ανοιξιάτικους μήνες είναι μεθυστικό.

Οι δεκάδες νερατζιές με τις οποίες είναι κατάφυτος ο δρόμος, αποτελούν το σημείο κατατεθέν της περιοχής και συνδέθηκαν μαζί της ακόμα σε πολύ δύσκολες στιγμές της πόλης, όπως ο βομβαρδισμός από τους Ιταλούς στην έναρξη του πολέμου του 1940 (ο θρύλος λέει πως στα μάτια των Ιταλών πιλότων οι νερατζιές έμοιαζαν με Έλληνες στρατιώτες), καθώς και σε κάποιες λιγότερο ανώμαλες στιγμές (αρκετές φορές τα νεράτζια εμπλουτισμένα με ξυραφάκια, έγιναν όπλο στα χέρια διαδηλωτών ή αλληλοσυγκρουόμενων ομάδων).

3Ν-680x1024

Τραπεζάκια έξω
Στην Τριών Ναυάρχων τα «τραπεζάκια έξω» είναι μια εικόνα που συναντά κανείς καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Μια ατέλειωτη σειρά από καφετέριες, καφενεία, μπαρ, πιτσαρίες εστιατόρια και μεζεδοπωλεία απλώνονται σε όλο το μήκος του πεζόδρομου.

Τα ανοιξιάτικα και τα καλοκαιρινή βράδια, σε όλο το μήκος της διαδρομής ένα ατέλειωτο βουητό κυριαρχεί από τις δεκάδες παρέες που συγκεντρώνονται εκεί, ενώ τις βραδιές των μεγάλων ποδοσφαιρικών και άλλων αγώνων, όλος ο δρόμος μετατρέπεται σε μια αληθινή κερκίδα.

Τριών Ναυάρχων Πάτρας-Greece (KT) (With images)

…Και λίγη ιστορία

Στο κάτω μέρος του δρόμου ήταν χτισμένο το μοναστήρι των Δερβίσηδων, ενώ ο πολεοδόμος Σταμάτιος Βούλγαρης όταν σχεδίαζε κατόπιν εντολής του Καποδίστρια το ρυμοτομικό σχέδιο της Πάτρας, είχε ορίσει τη θέση Τεκές, στην αρχή της σημερινής Τριών Ναυάρχων κοντά στη θάλασσα, να γίνει το Λοιμοκαθαρτήριο, προκειμένου να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας που αντιμετώπιζε τότε η πόλη. Το σχέδιο δυστυχώς δεν ευοδώθηκε ποτέ.

Στην ίδια περίπου περιοχή, το νυχτερινό κέντρο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του δρόμου, στεγάζεται στο χώρο ενός ιστορικού βιομηχανικού κτηρίου της Πάτρας, του σταφιδεργοστάσιου Βουρλούμη.

Σταφιδεργοστάσιο Βουρλούμη

Ένα άλλο ιστορικό κτήριο, η οικία Γκολφινόπουλου, παλιού Δημάρχου της Πάτρας, (γνωστή στους Πατρινούς και ως «Αλάμπρα») «κοιτάζει» την Τριών Ναυάρχων από ψηλά. Βρίσκεται στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, που μαζί με την Τριών Ναυάρχων δημιουργούν με τις σκάλες που τις ενώνουν μια μοναδική βόλτα.

Οικία Γκολφινόπουλου

Πηγή: https://tetartopress.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More