Ν.Ο.Π 1929 : ένας ζωντανός θρύλος «γεννιέται»!

Ο Ναυτικός όμιλος Πατρών είναι από τους πιο ιστορικούς συλλόγους υδατοσφαίρισης στην Ελλάδα, με 8 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ελλάδος. δρύθηκε στις 14 Απριλίου 1929, αλλά λίγο πριν, στις 31 Αυγούστου 1928, στα γραφεία της εταιρείας «Μπάρυ», μαζεύτηκαν μερικοί φίλοι με σκοπό την ίδρυση ενός κολυμβητικού συλλόγου, του ΝΟΠ όπως τον ονόμασαν.

Στις 18 Απριλίου 1929, στην αίθουσα του Δ. Συμβουλίου της Φιλαρμονικής συγκροτείται η πρώτη συνέλευση και εκλέγεται το πρώτο Συμβούλιο, με πρόεδρο τον Σοφοκλή Κόλλα ένθερμο φίλαθλο του ναυτικού αθλητισμού και τους Κων. Νικολόπουλο αντιπρόεδρο, Κούλη Αναστασόπουλο ταμία, Επαμ. Πετραλιά Γεν. Γραμματέα Αθ. Βλάχο έφορο, Ηρακλή ΤριάντηΓεώργιο ΣαμαράΓεώργιο Καραβίτη, συμβούλους.

Στο NOΠ προσχωρούν σχεδόν όλοι οι παλαιοί γνωστοί κολυμβητές από τα άλλα σωματεία, της Παναχαϊκής, του Ολυμπιακού και του Αχιλλέα, καθώς και μερικοί μαθητές τότε, όπως ο Τοτός ΓεροθανάσηςΓιάννης ΔιλέρνιαςΣπύρος και Νιόνιος ΤσιτσιλιάνοςΑνδρέας ΜπουκαούρηςΠαναγής ΈρτσονΝτίνος ΜαχαίραςΚίμωνας ΜπουράτηςΧρήστος Παπαδημητρίου κ.ά.

Για τις πρώτες εγκαταστάσεις του ΝΟΠ μισθώνεται μαούνα. Με την προσωπική εργασία του Κυριάκου Σπέντζα κατασκευάζεται μια μεγάλη τέντα που θα στεγάσει τους νεαρούς εραστές της θάλασσας.

Η μαούνα εξοπλίζεται με ένα καταδυτήρα 3 μέτρων και προσδένεται στο μώλο Τριάντη. Επιστάτης ο «Πέτρου».

Η νέα βάση εγκαινιάζεται επίσημα με αγιασμό την Κυριακή 30 Ιουνίου 1929. Την ίδια ημέρα ξεκινούν και οι πρώτες μεγάλες ναυτικές επιδείξεις του ΝΟΠ. Ξεχωριστό γεγονός για την Πάτρα.

Χιλιάδες κόσμου κατεβαίνουν στο Μώλο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελευθέρα κολύμβηση, 50 μέτρων, καταδύσεις, ουώτερ πόλο.

Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι η εκκίνηση δινόταν με πιστόλι από το κότερο «Τζίτζικα» του Σοφ. Κόλλα και το τέρμα ήταν μια νοητή ευθεία μεταξύ δύο τενεκέδων, που επέπλεαν σαν σημαδούρες! Την απόσταση διέπλεαν 25 κολυμβητές, σε 6 σειρές.

Η δράση του ΝΟΠ ξαναζωντανεύει και ένα άλλο ναυτικό σωματείο τότε των Πατρών, τον «Ποσειδώνα» το οποίο έχει ιδρυθεί το 1925-1926. Σκληρός ο ανταγωνισμός τέρμα προς το τέρμα που βρίσκει όμως τελικό νικητή της σαιζόν (1929) τον ΝΟΠ με εκατοντάδες νέους φιλάθλους.

Αμέσως μετά, το 1930 που ο ΝΟΠ εμφανίζεται στους Πανελλήνιους Αγώνες και αναγνωρίζεται από την ΕΚΟΦ, δεν θα αργήσει να διακριθεί μεταξύ των υπολοίπων κολυμβητικών ομίλων της χώρας.

Την περίοδο 1929-1930 προσκαλείται στην Πάτρα ο Ιταλός Vecci. Ο ΝΟΠ είναι το πρώτο σωματείο που μετακαλεί ειδικό ξένο προπονητή στην Ελλάδα για την εξάσκηση των κολυμβητών του.

Την διετία 1930-31 ο ΝΟΠ φωλιάζει στις καρδιές των Πατρινών με θεαματικούς αγώνες στο μόλο Αγ. Νικολάου. Υπήρξαν αγώνες με περισσότερους από 200 φιλάθλους(!).

Τις χρονιές 1932-1933 διαγράφει μια εντυπωσιακή πορεία για να βρεθεί στην κορυφή της ελληνικής κολύμβησης και υδατοσφαίρισης.

Από εφημερίδα της εποχής διαβάζουμε ότι το 1932 με προπονητή τον Κλ. Παλαιολόγο, μεγάλη στη συνέχεια φυσιογνωμία του ελληνικού αθλητισμού «ο Όμιλος ευρίσκεται εις το ζενίθ της δράσεως του. Οι κολυμβητές του, πλέον των 150, καταρρίπτουν συνεχώς τα ρεκόρ».

Στις 17 Ιουνίου του 1933 ο διαπρεπής Ούγγρος προπονητής και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης Ζόζεφ Μπέρκε θα πει για το Ν.Ο.Π.: «Ευρίσκω – και τούτο το λέγω μεθ’ ικανοποιήσεως – θαυμάσιον έμψυχον υλικόν και ιδίως εις την κλίμακα των νεαρών κολυμβητών… το αίσθημα της πειθαρχίας και του σεβασμού ευρίσκεται εις ιδεώδη βαθμόν»…

Ναυτικός Όμιλος Πατρών
Πηγές :«Εθνικό Κήρυκα» (Ελευθερία Βρη) & patramou.gr
You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More