«Μπύρα Μάμος» 1910: οι πρώτες εξαγωγές από Πατραϊκή Ζυθοποιία Μάμος & Σια

Το 1910 πραγματοποιούνται οι πρώτες εξαγωγές «Μπύρας Μάμος», απ’ την ομώνυμη Πατραϊκή ζυθοποιία και μάλιστα στη Γερμανία , τη μητρόπολη της μπύρας.

Για το σκοπό αυτό είχαν παραγγελθεί και εισαχθεί από το εξωτερικό ειδικές φιάλες μπύρας με ανάγλυφη την επωνυμία της επιχείρησης στη γαλλική ή γερμανική γλώσσα, BRASSERIE MAMOS & Co. PATRAS – Marque Deposee και «Patraser Bierbrauerei Mamos & Co», (Πατραϊκή Ζυθοποιία Μάμος & Σια) καθιστώντας την Πατραϊκή Ζυθοποιία Μάμος & Σια ως την πρώτη ελληνική ζυθοποιία που εξήγαγε ελληνικής παραγωγής μπύρα στο εξωτερικό.

Το εργοστάσιο της ζυθοποιίας-παγοποιίας “Μάμος”, θεμελιώθηκε στις 13 Ιουλίου 1908. Η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και η θέση του εργοστασίου σε  λειτουργία, τόσο του τομέα της ζυθοποιίας, όσο και εκείνου της παγοποιίας,  αποτέλεσε  ένα πραγματικό  τεχνολογικό επίτευγμα – άθλο για την εποχή εκείνη.  Η Πάτρα δεν διέθετε τις αναγκαίες προϋποθέσεις από πλευράς υποδομών  για την  απορρόφηση, χρήση και εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας που είχε αναπτυχθεί στο εξωτερικό  για την  παραγωγή τεχνικού ψύχους  σε βιομηχανικό επίπεδο  αναγκαία προϋπόθεση όμως, τόσο για την παραγωγή υψηλών προδιαγραφών μπύρας τύπου lager, όσο και παγοκολόνων για την τροφοδοσία επαγγελματικών και οικιακών ψυγείων.

Τα εγκαίνια του εργοστασίου όπως και το γεγονός της παραγωγής των πρώτων βαρελιών και φιαλών μπύρας εορτάσθηκε το Νοέμβριο του 1909 σε τρία διαφορετικά σημεία :
– Στις 7 Νοεμβρίου 1909 με μεγάλη επισημότητα στο χώρο έξω του εργοστασίου στην Αγυιά και στη συνέχεια στην όμορφη μπυραρία «των αδελφών Μαράτου» στην Πάτρα.
– Την επομένη 8 Νοεμβρίου 1909 στην Αθήνα στο ζυθοπωλείο «ΗΒΗ» του πασίγνωστου και φημισμένου ζυθοπώλου Νικολάου Γιακουμάκη στην πλατεία Ομονοίας.

Με τη πάροδο των χρόνων, η Ελληνική ζυθοποιία Μάμος πέρασε από “40 κύματα”. Έζησε τη μεγάλη οικονομική κρίση του 1929, τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών εταιριών αργότερα και αποφάσισε την εθελούσια έξοδό της απ’ την αγορά της μπύρας, το 1983.

Η «Μπύρα Μάμος» άφησε το στίγμα και την παρακαταθήκη της στην ιστορία της ελληνικής ζυθοποιίας. Μέχρι την οικειοθελή έξοδό της από την αγορά ήταν μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες με επιτυχημένη δραστηριοποίηση και συνεχή συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των Πατρών.

Οι ιδιαίτερες συνταγές – μέθοδοι παρασκευής διαφόρων τύπων μπύρας, οι οποίες είχαν προσδώσει την διακριτή γεύση στη «Μπύρα Μάμος», όπως και τα Εμπορικά Σήματα της επιχείρησης παραμένουν στους απογόνους της οικογένειας.

Πηγή : http://www.greekbeershop.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More