Μπεσαμέλ με γραβιέρα!

Μπεσαμέλ: το μυστικό της σάλτσας είναι το γάλα να είναι ζεστό προτού προστεθεί στο αλεύρι και να ανακατευτεί καλά με σύρμα για να μην σβολιάσει!
Σάλτσα γαλλικής προέλευσης από ελαφριά ροδισμένο αλεύρι σε βούτυρο (το μείγμα αυτό ονομάζεται στα γαλλικά Roux  ) στο οποίο προσθέτουμε γάλα , μοσχοκάρυδο (και αβγό ή τυρί προαιρετικά).
Δανειστήκαμε την μπεσαμέλ απο τους Γάλλους τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Davidson στο  The Oxford Companion to Food , οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τη γραφή της λέξεως αν είναι béchamel ή béchamelle , αλλά και την προέλευσή της . Η πρώτη εμφάνιση της σάλτσας ονόματι μπεσαμέλ είναι κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ’ , αρχι-οικονόμος του οποίου υπήρξε ο Louis de Béchameil .
Στον Τσελεμεντέ  του 1921 ως βασικά συστατικά της σάλτσας άσπρης – μπεσαμέλ αναφέρονται , το γάλα το βούτυρο , το αλέυρι , το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Και , όπως αναφέρεται , δεν σερβίρεται ποτέ μόνη της , αλλά για να συμπηρώσει άλλο φαγητό ενώ είναι δυνατόν να προστεθούν αβγά , τυρί ή ζαμπόν κα ανάλογα με το φαγητό στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί η σάλτσα!
You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More