Μια αθυρόστομη βραδιά στο Σούσουρο

Μια βραδιά αθυρόστομη και απολαυστική, γεμάτη γαμοτράγουδα της ελληνικής λαϊκής παράδοσης. Ο συγγραφέας και ερευνητής Παναγιώτης Καρώνης μαζί με τη Νίκη Μανδανησιώτη την Τετάρτη 7 Μαρτίου στις 21.00 στο Σούσουρο (3ων Ναυαρχων 45) θα διαβάσουν «Πριάπεια και σατυρικά» τραγούδια που έχουν συμπεριληφθεί στο ομώνυμο βιβλίο του Π. Καρώνη που κυκλοφορεί από το Δόντι.

Παράλληλα το «Σούσουρο» υπόσχεται να συνοδεύσει τις απαγγελίες με ανάλογη μουσική επένδυση, ακόμα και με προσαρμογή του μενού ειδικά για αυτή τη βραδιά.

Το βιβλίο του Παναγιώτη Καρώνη «Πριάπεια και σατυρικά» εκδόθηκε το 2016 και είναι μια μοναδική συλλογή με Δημοτικά Γαμοτράγουδα απ’ όλη την Ελλάδα. Σε αυτή ανατυπώθηκαν όλα τα «Πριάπεια» του Μιχαήλ Λελέκου, που κυκλοφόρησαν το 1869 ως δεύτερο μέρος της «Δημοτικής Ανθολογίας» του, ενώ την έκδοση συμπληρώνουν τραγούδια από τη συλλογή «Αποκριάτικα» της Δόμνας Σαμίου και άλλα γαμοτράγουδα που σταχυολογήθηκαν από διάφορες συλλογές ή από προσωπικές καταγραφές του Π. Καρώνη.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου: «Τα ανίερα ιερά ή αποκριάτικα ή σκωπτικά ή αθυρόστομα ή άσεμνα ή όπως επιτρέψει η σιδερόφρακτη αστική ηθική να τα αποκαλέσουμε, δεν είναι τίποτε άλλο από την ανατρεπτική τρέλλα μιας οργιαστικής γιορτής, που τελείται σχεδόν ιερουργικά, σε κάποιες κρίσιμες, οριακές στιγμές του χρόνου».

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More