Με το πλωτό πούλμαν στα Μποζαΐτικα

Oι βόρειες παραλίες της Πάτρας, από το ύψος της Νόρμαν έως και το Ρίο, ήταν παραδοσιακά αγαπημένος προορισμός των κατοίκων της πόλης.
Από την Εγλυκάδα και τα Σύνορα έως και το κέντρο της Πάτρας, η γραμμή του ΚΤΕΛ Νο 1 εξυπηρετούσε, όπως κάνει και σήμερα, χιλιάδες λουόμενους.  Τερψιθέα, Ρομάντζα, Καβούρι, Πλαζ, παντού υπήρχαν στάσεις της γραμμής για να αποβιβάζεται ο κόσμος.
Και μέχρι να ανοίξει η παραλιακή οδός Ηρώων Πολυτεχνείου, το λεωφορείο κατέβαινε από την Αγίου Κωνσταντίνου και είτε επέλεγες τις παραλίες αριστερά (προς την πόλη), είτε αυτές προς τα δεξιά, προς «Καβούρι» και Πλαζ.
Τέλη δεκαετίας ’50, καϊκάκια ξεκινούσαν από τον μόλο της Αγίου Νικολάου με προορισμό την Τερψιθέα – Λουτρά Σταμάτη, ενώ αργότερα πήγαιναν και στη Ρομάντζα.

Στη διαδρομή, οι επιβάτες είχαν την ευκαιρία να δουν κατ’ αρχάς τις ταβέρνες στη Γλυφάδα (νυν «Πελεκανέικα»), στη συνέχεια το μηχανοστάσιο της τότε ΣΠΑΠ, τις εξαιρετικές βίλες στην περιοχή της 5 Πηγαδίων, το καφενεδάκι «Φλοίσβος», την μεγάλη προβλήτα της Αμβουργερ – 5Ε, τα εργοστάσια της 5Ε και Μάμος.
Από εκεί μέχρι τα Λουτρά Σταμάτη (νυν «Ρόδον») υπήρχαν πάλι μικρά καλοκαιρινά ως επί το πλείστον ταβερνάκια, όπως του Μέμου, του Καζακίδη, του Βουδούρη κ.λπ. Γενιές Πατρινών απόλαυσαν τον ήλιο, τη θάλασσα, τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα και γενικά τις ομορφιές του Πατραϊκού Κόλπου.
Aργότερα, εκτός από τα καϊκάκια, προστέθηκαν και τα «πλωτά τουριστικά πούλμαν», όπως το «Αλεξ» και το «Μαριλένα». Δεκαετία ’60 και ο Πατρινός μπορούσε να κάνει βόλτα από την Πάτρα έως τα Μποζαΐτικα και θαλάσσιες εκδρομές.
Υπήρχαν δύο σκάφη, ιδιοκτησίας του Στέφανου Ροδόπουλου και το πρακτορείο ήταν Αγίου Ανδρέου και Κολοκοτρώνη. Επίσης γίνονταν και δρομολόγια από τον Μόλο στο Μοναστηράκι Ναυπάκου. Τότε που η παραλία ήταν γεμάτη καλαμιές.

 

Πηγή : pelop.gr

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More