Η Τελευταία Ταινία / The Last Movie

Την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 στις 9:45 μ.μ. – 11:45 μ.μ. στο ΠΑΝΘΕΟΝ η ” ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ” του Ντέννις Χόππερ  (The Last Movie – Dennis Hopper, δράμα, έγχρ., Η.Π.Α, 1971, 108′)

ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ή ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ?
Η ανατρεπτική ταινία του Ντένις Χόπερ “Η Τελευταία Ταινία”, ένα εξαφανισμένο μέχρι πρόσφατα αριστούργημα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε κινηματογραφική διανομή στην Ελλάδα και, φυσικά, διά “γυμνού οφθαλμού” στην Πάτρα, στο μικρόΠΑΝΘΕΟΝ, τον μοναδικό “κινηματογράφου δρόμου”, που επιβίωσε στην Αχαική πρωτεύουσα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Συνειδητά αυτοαναφορική και γραμμένη από τον Χόππερ και τον σεναριογράφο του “Επαναστάτη Χωρίς Αιτία” Στιούαρτ Στερν,
“Η Τελευταία Ταινία” ακολουθεί ένα συνεργείο από το Χόλιγουντ κατά την διάρκεια γυρίσματος ενός γουέστερν σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό στο Περού.
Όταν η παραγωγή ολοκληρώνεται, ο Χόππερ, ως ο κασκαντέρ Κάνσας, παραμένει εκεί, προσπαθώντας να βρει τη λύτρωση στην απομόνωση του Περού και στην αγκαλιά της Μαρίας, μιας πρώην πόρνης.
Την ίδια στιγμή, οι ντόπιοι έχουν καταλάβει το ερειπωμένο σκηνικό και ξεκινούν να στήσουν μια τελετουργική αναπαράσταση της παραγωγής, με τον Κάνσας ως το εξιλαστήριο θύμα τους.
Ο Χόππερ είχε στο μυαλό του μια κατά μέτωπο επίθεση στην ψευδαισθητική λειτουργία του Χολλυγουντιανού σινεμά, ένα μανιφέστο ενάντια στη ίδια την κινηματογραφική βιομηχανία, που τον τιμώρησε τελικά παραδειγματικά.
Το αποτέλεσμα είναι μια από τις πλέον ΡΗΛΙΚΕΛΕΥΘΕΣ και ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ταινίες του αμερικανικού σινεμά των αρχών της δεκαετίας του ’70, γεμάτη ιδέες, που σήμερα θα έφταναν για να γυριστούν δέκα ταινίες.
Ανάμεσα στις πιο περιπετειώδεις παραγωγές της εποχής του Νέου Χόλλυγουντ, η Universal είχε δώσει λευκή κάρτα στον Χόππερ μετά την τεράστια επιτυχία του “Ξένοιαστος Καβαλάρης”.
Η κυκλοφορία της “Τελευταίας Ταινίας” στις ελληνικές αίθουσες συμπίπτει σημαδιακά, τόσο με αυτήν της ταινίας του Κουεντίν Ταραντίνο “Κάποτε στο… Χόλλυγουντ”, που επιχειρεί να σκιαγραφήσει αυτή την τόσο σημαντική περίοδο του αμερικανικού σινεμά, όσο και με τον θάνατο, πριν από μία εβδομάδα, του σπουδαίου Πήτερ Φόντα, στενού φίλου του Χόππερ, που εμφανίζεται, επίσης, στην ταινία.
Το νέο ψηφιακό αρχείο σκαναρίστηκε σε ποιότητα 4Κ από το αρχικό αρνητικό του 35mm φιλμ από την L’Immagine Ritrovata της Μπολόνια.
Σε λίγα πλάνα, όπου το αρχικό αρνητικό είχε χαθεί, χρησιμοποιήθηκαν άλλα στοιχεία.
Σκόνη, κοψίματα, γρατζουνιές και πολλά άλλα αφαιρέθηκαν ψηφιακά από την Arbelos χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Phoenix της Digital Vision.
Ο φυσικός κόκκος της ταινίας έχει διατηρηθεί όσο περισσότερο γινόταν.
Μία 35mm κόπια από το 2007, που είχε φτιαχτεί υπό την επίβλεψη του Ντέννις Χόππερ και του Λάζλο Κόβακς, χρησιμοποιήθηκε σαν οδηγός για την αποκατάσταση των χρωμάτων.
Το αρχικό soundtrack αποκαταστάθηκε από την Audio Mechanics από τα αρχικά στοιχεία του 35mm φιλμ.
Ο DENNIS HOPPER ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ:
“Θα πρέπει να σκέφτεστε λίγο τον Γκοντάρ όταν βλέπετε την ταινία. Την έφτιαξα επειδή διάβασα αυτό, που είχε πει, ότι οι ταινίες θα πρέπει να έχουν αρχή, μέση και τέλος, αλλά όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Προσπαθούσα να χρησιμοποιήσω το φιλμ, όπως ένας ζωγράφος του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού χρησιμοποιούσε τα χρώματα για να ζωγραφίσει. Σας θυμίζω συνεχώς, ότι φτιάχνουμε μια ταινία, ενώ εσείς βρίσκεστε στο κοινό και αφήνεστε να πιστέψετε την ιστορία της”.
(πηγή: http://cinemagazine.gr/paizontai_tora/arthro/the_last_movie_review-131005846/)

You might also like
Comments
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More